Mergi la conţinutul principal

Gigi Becali, gasit nevinovat in cazul schimbului de terenuri cu MApN

Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Gigi Becali in dosarul privind un schimb de terenuri intre acesta si Ministerul Apararii Nationale, solutia fiindu-i adusa la cunostinta si finantatorului FC Steaua, joi, in timpul unei intilniri cu procurorii anchetatori.
La iesirea de la audieri, avocatul Catalin Dancu, care l-a insotit pe Becali la intilnirea cu procurorii, a declarat ca, pentru a doua oara, procurorii au demonstrat ca, in ceea ce priveste pe Gigi Becali, acesta nu are nici o vina in dosarul legat schimbul de terenuri cu MApN.
"Din punctul de vedere al procurorilor, schimbul de terenuri intre clientul meu si MApN, in ceea cel priveste pe clientul meu, a fost unul cit se poate de corect", a spus aparatorul lui Gigi Becali, Catalin Dancu.
El a adaugat ca nu poate preciza care este situatia juridica a celorlalte persoane cercetate in acest dosar, printre care se afla si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. "Nu ne-a interesat decit situatia clientului meu. Nu pot sa va spun ce se intimpla cu ceilalti", a conchis avocatul Dancu.
La iesirea de la audieri, Gigi Becali a exclamat: "Sunt curat ca lacrima !".
In 2 iunie 1999, Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au semnat un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de pamint. Becali ar fi primit de la MApN un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul unuia de 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov.
Desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata, se sustine in raportul oficial al MApN. In timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamint se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. Diferenta de pret ar fi de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedind unul de numai 1,4 milioane de dolari.
Din partea MApN, actul de schimb a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, care administra cele 20,9 hectare. Semnatarii sustin ca schimbul intre Armata si Becali s-ar fi facut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc.
Pe de alta parte, generalul Constantin Stanasila, seful Directiei Constructii si Domenii Militare din MApN, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc (in perioada in care acesta era ministru), in care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali si MApN. De asemenea, expertul Miron Turcu ar fi relevat, intr-o expertiza facuta la cererea Ministerului, ca terenurile ar avea aceeasi valoare, spun sursele citate.
Raportul Corpului de Control al MApN releva ca terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate.
Sectia Parchetelor Militare a fost sesizata in acest caz la 1 august 2001, de Directia juridica a Ministerului Apararii Nationale.
Pentru prima data, Becali a fost audiat in 12 martie 2002, de procurorii militari, dupa ce a raspuns intrebarilor anchetatorilor si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc.
La vremea respectiva, Babiuc a afirmat ca schimbul de terenuri s-a facut ca urmare a unei hotariri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru realizarea unui obiectiv militar, respectindu-se toate dispozitiile legale in materie. "Terenul facea parte din domeniul privat al statului si nu era nevoie de o hotarire de Guvern. Nu s-a comis nici o ilegalitate", afirma Babiuc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro