Gigacaloria se scumpeste cu 40% | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gigacaloria se scumpeste cu 40%

Iarna aceasta, intretinerea va ameninta mai multe buzunare ca oricind. Este vorba despre cele ale brailenilor care se incalzesc in sistem centralizat. Lasata la latitudinea autoritatilor locale, stabilirea pretului local de facturare a gigacaloriei a condus la scumpiri de peste 50% in unele orase din tara. In cazul Brailei, noul pret al energiei termice pentru sezonul rece care se apropie va fi, cel mai probabil, cu 40% mai mare decit pretul national de referinta (PNR).
Din calculele specialistilor din Primarie si ai operatorului local de termoficare a reiesit ca pretul local de referinta (PLR) al energiei termice ar putea fi de 150 RON (1,5 milioane lei vechi), comparativ cu 107,5 RON (1.075.000 lei vechi), cit era PNR. "Era", pentru ca recent Guvernul a adoptat un act normativ care prevede renuntarea la stabilirea la nivel unitar pentru toate judetele a unui pret de referinta al energiei termice. Mai departe, Guvernul a aruncat in sarcina autoritatilor locale stabilirea unui pret local de referinta raportat la particularitatile climaterice ale zonei administrativ teritoriale, dar si la limitele posibilitatilor financiare ale bugetului local.

Dupa subventie, ajutoare

In principiu, cartile sint facute in ceea ce priveste pretul local de referinta (PLR) al energiei termice pentru acest sezon rece. In cursul zilei de marti, in cadrul unei discutii intre factori decizionali din Primarie si specialistii "CET" - operatorul local de termoficare -, a prins contur clar varianta de PLR ce ar putea fi trimisa spre aprobare in Consiliul Local Municipal. Asa cum ne-a declarat chiar primarul municipiului, Constantin Cibu, participant la discutii, in aceasta iarna, gigacaloria ar urma sa fie vinduta brailenilor racordati sistemului centralizat de termoficare la un pret de 150 RON (1,5 milioane lei vechi), cu aproape 40% mai mult decit pretul de facturare din iarna trecuta (1.075.000 lei vechi/Gcal). In plus, sursa citata a explicat ca mai mult de atit bugetul local nu poate suporta cu titlu de subventie pentru energia termica. "Tinta noastra a fost aceea de a avea un pret local de referinta pentru gigacalorie cit mai apropiat de pretul de livrare a energiei termice din sezonul rece 2005-2006, eventual chiar sub acest nivel, prentru a nu crea necazuri suplimentare populatiei care se incalzeste in sistem centralizat. Din calcule insa s-a demonstrat ca, raportat la costul de producere a gigacaloriei in CET, subventionarea la un asemenea nivel ar presupune un efort de circa 150 miliarde lei in acest sezon rece, ceea ce este mult prea mult pentru posibilitatile noastre. Cea mai mare suma pe care am putea-o aloca este de circa 52 miliarde lei, de unde ar rezulta un pret de 1,5 milioane lei/Gcal", ne-a declarat Cibu.
De asemenea, sursa citata a subliniat ca, pentru a "usura" situatia familiilor cu venituri modeste care stau la bloc si se incalzesc in sistem centralizat, Guvernul va acorda importante ajutoare financiare. "Ba chiar se va ajunge in situatii in care, pentru familii care au aceleasi venituri ca si anul trecut, acestea sa plateasca incalzirea mai putin decit in 2005", a punctat Cibu.

Incalzirea pentru un apartament cu 4 camere ar putea depasi 330 de lei noi

Pornind de la premisa ca pretul local de referinta al energiei termice va ramine la 150 RON/Gcal, se poate aprecia ca, numai pentru incalzirea unui apartament cu doua camere, o familie va cheltui circa 210 RON, la care se adauga si cheltuielile conexe (apa rece, apa calda, canalizare, gunoi, lift etc.) de circa 50 RON/persoana. La un apartament cu 3 camere, cheltuiala cu incalzirea urca pina la aproape 280 RON, in timp ce la 4 camere va depasi 330 RON.
Important de mentionat este ca mai multe orase din tara in care functioneaza sistemul centralizat de termoficare si-au stabilit preturi de referinta, asa cum este cazul Timisoarei (PLR - circa 170 RON/Gcal), Tirgoviste (cca 142 RON/Gcal) sau Pitesti (cca 160 RON/Gcal), cel mai recent exemplu fiind Iasiul. In acest caz, municipalitatea a propus un pret de 162 RON, cu peste 50% mai mare decit pretul national de referinta, aplicabil din luna octombrie, cu mentiunea ca ar urma sa fie recalculat in ianuarie anul viitor, iar propunerea de pret sa fie aprobata si de catre Consiliul Local Municipal Iasi. Operatorul de termoficare iesean functioneaza pe carbune, spre deosebire de "CET" Braila care produce energie electrica si termica prin arderea gazului metan, iar costul de productie raportat al "CET" din Iasi este de 2,7 milioane lei/Gcal, comparativ cu cca 2,5 milioane lei/Gcal cum este in cazul "CET" Braila.

Creste si plafonul pentru acordarea ajutorului pentru incalzire

In ceea ce priveste acordarea de ajutoare pentru incalzire, Ministerul Muncii a definitivat un proiect in acest sens care a fost aprobat de Executiv in sedinta de guvern de ieri, ce are prevederi atit pentru clientii sistemului centralizat, cit si pentru cei care folosesc gazul la incalzirea locuintei.
Spre deosebire de iarna trecuta, ajutorul pentru incalzire din acest an va fi acordat sub forma de procent din valoarea facturii, in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie. Totodata, pragul de acordare a ajutorului de la stat a crescut de la 3,1 milioane lei la 5 milioane lei, venit net lunar pe membru de familie. De asemenea, pentru familiile sau persoanele singure, cu venit de pina la 1,25 milioane lunar, beneficiare ale ajutorului social de asigurare a venitului minim garantat, actul normativ prevede ca statul sa acopere in totalitate valoarea facturii la incalzire.
De ajutor guvernamental vor beneficia si familiile care folosesc gazul la incalzire, cuantumul acestuia fiind majorat cu aproximativ 14%, in functie de venitul mediu net pe membru de familie.

Pretul gigacaloriei inca nu este batut in cuie

Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul general al SC "CET" SA Braila, Nicu Bajan, a explicat ca, deocamdata, nu exista o solutie ferma in ceea ce priveste pretul local de referinta al energiei termice. "Au fost discutii cu primarul si reprezentanti ai aparatului economic al Primariei pe aceasta tema. Deocamdata discutiile nu sint incheiate pentru ca, dupa parerea mea, mai sint doua necunoscute care ar putea avea un impact major asupra acestei probleme in sensul de a se reusi pastrarea PLR la un nivel egal cu cel de 107,5 RON/Gcal. Este vorba, pe de o parte, de proiectul de act normativ privind acordarea de ajutoare pentru incalzire si, pe de alta parte, de recenta declaratie a unui oficial al Ministerului Administratiei si Internelor cu privire la o viitoare alocare a unor sume importante cu scopul stingerii unor datorii ale autoritatilor locale catre operatorii de termoficare constind in subventii neachitate", a explicat Bajan. Important de subliniat este ca, cel putin in cazul Primariei Braila, valoarea totala a restantelor la plata subventiilor cuvenite operatorului de termoficare se cifreaza la peste 200 miliarde lei vechi, iar SC "CET" a initiat actiuni in instanta cu scopul recuperarii acestor sume.

"Municipalitatea ar fi trebuit sa acorde ajutorul de incalzire numai familiilor care au cu adevarat nevoie"

"Problema, dupa parerea mea, nu este cuantumul pretului local de referinta, ci mai degraba, faptul ca acest pret se stabileste tirziu si oamenii nu mai au timp sa-si faca o serie de calcule sa vada care ar fi solutiile pentru a iesi din iarna fara datorii. Apoi mai pot evidentia cazul Timisoarei, unde autoritatea locala a stabilit acordarea de ajutoare de incalzire acelor categorii sociale care au cu adevarat nevoie de acest sprijin financiar - si asta suplimentar fata de ce acorda statul cu titlu de ajutor de stat", ne-a declarat Mihai Mereuta, presedintele la nivel national al Ligii "Habitat". El a explicat ca ar fi fost normal ca pretul de facturare a energiei termice pentru populatie sa fi fost pretul efectiv de productie a energiei termice al operatorului de termoficare. "Municipalitatea ar fi trebuit sa faca anchete sociale si sa acorde ajutorul de incalzire numai familiilor care au cu adevarat nevoie de un sprijin si nu sa subventioneze la gramada", a incheiat Mereuta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro