Mergi la conţinutul principal

Gică Popescu îi dă în judecată pe cei care au scris că ar fi colaborat cu Securitatea

Popescu a afirmat că a depus o plângere penală pe data de 8 iulie împotriva cercetătorului Mihail Bumbeş, despre care spune că "va trebui să plătească" pentru prejudiciul de imagine pe care i l-ar fi adus informaţiile conform cărora ar fi fost colaborator al fostei Securităţi. Gică Poescu a mai menţionat că va chema în instanţă şi cele două publicaţii - Adevărul şi Gazeta Sporturilor -, precum şi pe redactorii "care s-au grăbit să afirme" că a fost colaborator al Securităţii. El a arătat că în acest fel speră să repare din "gravul" prejudiciu adus imaginii sale prin preluarea acestei informaţii în mai multe ziare din străinătate.

Fotbalistul, fost căpitan al echipei de fotbal FC Barcelona, a spus că, în urma informaţiilor apărute în presa spaniolă, opinia publică ar considera că "vestiarul Barcelonei" a fost condus de un spion. "Presa din străinătate nu a scris că sunt colaborator cu Securitatea, a scris că sunt un spion. (...) Cele două ziare (Gazeta Sporturilor şi Adevărul - n.r.) au aruncat cu noroi în munca mea. În Spania, toate ziarele au scris câte patru zile pe acest subiect", afirmat Popescu. În acest sens, el a anunţat că urmează să facă o conferinţă de presă şi la Barcelona în care va prezenta hârtia doveditoare de la CNSAS conform căreia "lui Gică Popescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii". "Sunt convins că această hârtie nu va apărea pe primele pagini ale ziarelor" a afirmat Gică Popescu.

Popescu a mai spus că el nu crede în coincidenţe, menţionând că îşi păstrează decizia de a se gândi "foarte bine" să candideze la şefia FRF. La insistenţele presei, el a vorbit şi despre relaţia sa cu ofiţerii de Securitate, care se ocupau de echipa de fotbal la care activa în acea perioadă. Popescu a spus că aceştia veneau înaintea antrenamentelor echipei şi vorbeau cu toţi jucătorii, dar susţine că, deşi aceştia îl urmăreau şi în timpul liber, el îi evita.

Notele date de Gică Popescu nu au adus atingere drepturilor omului, spune Cazimir Ionescu, membru în Colegiul CNSAS, care a mai precizat că decizia de necolaborare în cazul fostului internaţional a fost dată în unanimitate.

"Gică Popescu a dat note numai de bine.Nu a zis nimic de rău la adresa nimănui, ba chiar uneori a şi apărat anumite persoane. Notele sale nu sunt de natură să aducă atingere drepturilor omului", a declarat pentru NewsIn Cazimir Ionescu, precizând că un alt argument în luarea acestei decizii a fost şi faptul că toţi sportivii erau obligaţi să dea anumite informări, întrucât plecau des în străinătate.

Fostul internaţional Gică Popescu a depus la 3 iulie o cerere la CNSAS să îi ia în discuţie dosarul şi să decidă dacă există indicii că a colaborat cu Securitatea.

"Am făcut o cerere la CNSAS şi i-am rugat pe membrii Colegiului să analizeze dosarul meu şi să decidă dacă am fost sau nu colaborator al Securităţii. Sper ca decizia lor să fie luată cât mai repede, undeva la începutul săptămânii viitoare, când dânşii vor avea şedinţă. După aceea, voi organiza o conferinţă de presă în care voi prezenta public rezultatele acestei analize", a precizat Popescu.

Cotidienele Adevărul şi Gazeta Sporturilor au dezvăluit la sfârşitul lunii iunie, pe baza dosarelor CNSAS, informaţia că fostul mare internaţional român Gheorghe Popescu ar fi colaborat cu Securitatea în perioada 1986-1989 sub numele de cod "Petrescu", semnând un total de cinci note informative. Fostul internaţional român Gheorghe Popescu a declarat atunci că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi că a semnat o singură notă, înaintea meciului cu AS Monaco din toamna anului 1985, prin care asigura că va apăra interesul naţional. "Singura oară când am avut contact cu Securitatea a fost înaintea meciului din deplasare AS Monaco (n.r. s-a disputat pe 2 octombrie 1985) şi cei de acolo mi-au pus să am grijă că vom fi contactaţi de români care trăiesc acolo pentru a ne propune să nu ne mai întoarcem în ţară. M-au spus să semneze o notă prin care voi apăra interesul naţional. Dar nici vorbă să fi colaborat cu Securitatea. Şi acum, dacă mi-ar spune să semnez ceva în interes naţional, aş face-o imediat, dar nu sunt securist", a declarat Popescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro