• finanţele locale încă nu au încheiat procedura de stingere a acestei datorii, deşi termenul limită promis de Guvern a fost 8 iunie a.c. • este vorba despre contravaloarea taxelor auto pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu, dar şi dobânzile aferente
Banii din taxa auto încă nu au intrat în conturile tuturor contribuabililor din Brăila. Deşi, iniţial, s-au dat asigurări că sumele vor fi restituite până la data de 8 iunie, cel târziu, iată că finanţele locale încă nu au reuşit să onoreze toate cele 12.821 cereri de restituire. Cuatumul total se ridică la 24 milioane lei, bani care ar trebui să intre în buzunarele a peste 8.200 de brăileni. Potrivit datelor centralizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, la data de 19 iunie mai erau în lucru 83 de cereri de restituire a taxei auto. În ceea ce priveşte acordarea unor dobânzi aferente taxelor auto achitate de către contribuabili, se pare că nu toţi au primit surplusul de bani. Cel puţin, asta au atras atenţia unii brăileni, după ce şi-au primit banii din taxa auto şi au observat că nu li s-a virat în cont şi dobânda. Întrebaţi despre acest lucru, reprezentanţii finanţelor locale ne-au dat însă asigurări că “pentru întreaga diferenţă s-au restituit inclusiv dobânzile aferente”. Cel puţin asta ne-a declarat şeful AJFP Brăila, Mihaela Ciorăşteanu. Acum, rămâne de văzut dacă ANAF va avea bani în conturi pentru plata integrală a sumelor restante către populaţie.
Banii trebuie restituiţi tuturor contribuabililor care au plătit în
în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017, taxele auto pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu. Totul pentru că, în perioada 2007-2018, statul a încasat ilegal taxa auto, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avea obligaţia de a restitui contribuabililor banii încasaţi. Numai că fiscul nu avea bani în conturi pentru plata acestor dobânzi, astfel că sumele ar fi trebuit virate de la Administraţia Fondului de Mediu în conturile ANAF. În momentul în care statul a eliminat 102 taxe care se percepeau pe teritoriul ţării, au anulat, din greşeală, şi procedura de restituire a taxei auto. Astfel, mii de oameni care aveau de primit de la ANAF contravaloarea taxei plătite de ani buni către stat, s-au aflat în imposibilitatea de a-şi încasa banii.
Potrivit OUG nr. 114/2018, ANAF are termen până la finele acestei luni, să încheie procedura de stingere a acestor datorii la nivel naţional, sumele reprezentând taxa auto, timbrul de mediu sau alte forme ale respectivei taxe, cât şi dobânzile aferente.