Mergi la conţinutul principal

Ghidul admiterii la liceu, publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar

• pentru anul școlar 2023-2024, la clasa a IX-a sunt diponibile 1.706 locuri în 68 clase, puțin mai multe ca anul trecut • admiterea la liceu va avea loc în luna iulie

 

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a publicat pe site-ul propriu ghidul admiterii la liceu pentru anul școlar 2023-2024. Potrivit broșurii, la clasa a IX-a, învățământ la zi, în cele 21 licee din municipiu și județ sunt 1.706 locuri (68 clase), repartizate astfel: 962 locuri la cea teoretică, 504 locuri la filiera tehnologică și 240 la cea vocațională. Precizăm că pentru filiera teoretică sunt 26 locuri într-o clasă, iar pentru cea vocațională și tehnologică sunt 24 locuri într-o clasă. Tot la clasa a IX-a, în învățământul profesional sunt disponibile 826 locuri pentru anul școlar viitor. La seral sunt disponibile 168 locuri în 6 clase, iar la frecvență redusă 83 locuri în trei clase.

Din ghid reiese că sunt disponibile și 38 locuri în învățământul dual, clase înființate la cererea operatorilor economici din Brăila. Astfel, se vor înființa trei clase, pentru specializările Mecanică (12 locuri), Agricultori culturi de câmp (12 locuri) și “Lăcătuș construcții navale” (14 locuri).

Trebuie precizat că, față de anul trecut, acum sunt mai multe locuri la liceu. În anul școlar 2022-2023 au fost alocate 1.680 locuri la clasa a IX-a, după cum urmează: 936 locuri la filiera teoretică, 504 locuri la filiera tehnologică și 240 locuri la liceele vocaționale

Și la nivel național vor fi cu 3.400 mai multe locuri la liceu, după cum arată datele Ministerului Educației. Peste 177.000 de elevi erau înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent.

 

Calendarul admiterii

Pe 9 iunie se vor încheia cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a, iar pe 19 iunie va începe examenul de Evaluare Națională, atunci când e programată proba la Limba și literatura română. Pe 21 iunie se va derula proba la Matematică, iar pe 22 iunie proba la limba maternă. Primele rezultate (înainte de constestații) se vor publica pe 28 iunie (până la ora 14:00), iar notele finale se vor afișa pe 4 iulie. 

Odată ce se încheie examenul începe și admiterea în clasa a IX-a, prima etapă. Pe 5 iulie se va anunța ierarhia la nivel județean, iar între 6-7 iulie și 10-17 iulie, elevii și părinții vor completa fișele de înscriere la liceu.

Repartizarea computerizată ar urma să aibă loc pe data de 19 iulie. Perioada 20-25 iulie este alocată depunerii dosarelor la liceele la care elevii au fost admiși. Tot pe 25 iulie se va publica și statistica locurilor rămase libere. A doua etapă de înscriere la liceu va avea loc în luna august.

Pentru elevii care susțin admiterea la liceele de artă, cu profil sportiv sau pedagogic, pregătirea pentru admiterea la liceu începe mai devreme, în sensul că în 17-19 mai se desfășoară probele de aptitudini/limbă modernă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro