Suprafaţa banchizei a atins cel mult 14,54 de milioane de kilometri pătraţi în 25 februarie - maxim pentru acest an -, potrivit unei estimări preliminare, adică cu 1,10 milioane de kilometri pătraţi sub media de 15,64 milioane de kilometri pătraţi măsurată din 1981 până în 2010 şi cu 130.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât minima precedentă înregistrată în 2011, informează agerpres.ro.
Ţinând seama de variabilitatea suprafeţei gheţurilor în această perioadă a anului, este posibil ca banchiza să se extindă în următoarele două-trei săptămâni, potrivit specialiştilor americani. Este însă destul de puţin probabil să se producă o acumulare de gheaţă suficientă pentru a depăşi întinderea constată în 25 februarie, apreciază glaciologii.
În primele două săptămâni ale lunii martie, temperaturile din estul Arcticii, la circa 1.000 de metri altitudine, au fost cu câteva grade mai mari decât media, până la 8-10 grade în Marea Barents (nordul Norvegiei), subliniază NSIDC.
Organizaţia ecologistă World Wide Fund for Nature (WWF) apreciază că acest fenomen ar trebui să constituie un semnal de alarmă. Schimbările climatice nu se vor limita la cercul arctic şi, fără o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră, vom sfârşi prin a avea o climă complet diferită, imprevizibilă şi distrugătoare pentru ecosisteme şi oameni, a declarat într-un comunicat Samantha Smith, responsabil al Iniţiativei Climă şi Energie din cadrul WWF.