Brăila a rezistat cu stoicism celei de-a doua zi de ger năprasnic: serviciile de utilitate publică au funcţionat fără probleme majore, aşa cum au explicat operatorii în domeniu. De asemenea, au circulat şi mijloacele de transport în comun, chiar dacă şoferii de autobuze şi maxi-taxi s-au chinuit la primele ore să pornească maşinile înţepenite de ger. Rând pe rând, conducerile operatorilor de servicii de utilitate publică au explicat că, deocamdată, nu au probleme grave în activitatea curentă, generate de frigul puternic. "Avem o cotă asigurată de 11.000 mc/h la gaz metan care asigură funcţionarea sursei de producere a energiei termice de pe platforma de la kilometrul 10 şi astfel temperatura în calorifere este undeva la 50 grade Celsius. Deocamdată, se merge pe un singur cazan şi nu a fost pornită şi sursa de producere din oraş, întrucât acest lucru ar însemna costuri suplimentare cu gazul, costuri pe care la momentul de criză dar şi la istoricul de plată a energiei termice de către populaţie, nu ne permitem să le facem. Oricum, la gerul cumplit de afară, condiţiile de temperatură asigurate în apartamente se încadrează la aproape 20 de grade Celsius", a spus directorul SC "CET" SA Brăila, Ionel Pătraşcu. De asemenea, a adăugat că şi pentru zilele următoare gazul metan va fi asigurat societăţii tot la o cotă de 11.000 mc/h.
Legat de partea energiei electrice, conducerea "Electrica" Brăila a punctat că nu sunt probleme în reţea. În plus, a explicat că în judeţul nostru nu s-a înregistrat fenomenul de chiciură, ca în alte judeţe, unde gheaţa depusă pe liniile aeriene a provocat ruperea firelor de curent.
Nici furnizorul de servicii de apă-canal nu a raportat probleme majore din cauza frigului de afară. "Mici probleme că a îngheţat un branşament ori un contor au fost soluţionate rapid. În rest, avem asigurată permanenţa 24 din 24 de ore, pentru a putea interveni rapid în cazul în care apar probleme majore în reţea", ne-a declarat la rândul său Mihail Chiriţă, directorul Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila.
Nu sunt probleme cu transportul în comun
În ceea ce priveşte transportul în comun, atât operatorul principal "Braicar" cât şi operatorii privaţi au explicat că se circulă în condiţii de iarnă. Conducerea Braicar a adăugat că doar la primele ore ale dimineţii au fost probleme minore cu autobuzele, din cauza gerului, dar au fost rezolvate rapid, în timp ce pentru tramvaie singurul pericol îl constituie contractarea excesivă a liniei suspendate de alimentare cu energie electrică, fapt ce ar putea provoca ruperea.
Tarabagiii au evitat să iasă pe ger
În cursul zilei de ieri, cea de a doua zi cu avertizare meteo pentru ger puternic, pieţele din municipiu erau aproape goale. Cei câţiva tarabagii care au ieşit, totuşi, în Piaţa Mare sau în Concordia şi-au asumat riscul să li se congeleze instantaneu fructele, legumele sau verdeţurile pe care încercau să le comercializeze. "Ne confruntăm, cu situaţia aceasta de aproape 5 ani, în sensul că deşi le-am propus ca pe timpul iernii să funcţioneze pieţele de legume-fructe şi zarzavaturi în subsolul Pieţei Mari, tarabagiii refuză. Preferă să îngheţe şi ei, şi marfa pe tarabă decât să se mute în subsol, unde sunt la adăpost. În fiecare an le propunem mutarea şi de fiecare dată refuză", ne-a declarat Simona Drăghincescu, directorul DAPT (Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor) Brăila.
De precizat că duminică spre luni a fost cea mai friguroasă noapte din această iarnă. La Brăila, mercurul termometrelor a coborât până la minus 22 grade Celsius. Pentru zilele următoare sunt prognozate creşteri uşoare de temperatură.