Gerul a subţiat rezervele de energie ale României. Populaţia şi industria au împins consumul la cote record în ultimele zile şi la energie electrică, şi la gaze, relatează TVR. Autorităţile dau asigurări că sistemul naţional poate face faţă cererii foarte mari. Totuşi, au dispus repornirea unor unităţi care stăteau închise pentru că nu au aviz de mediu.
Miercuri seară, între orele 18:00 şi 19:00, consumul de energie electrică s-a apropiat de 9500 de MW. Un record pentru acest sezon. Un astfel de nivel a mai fost atins în februarie 2012. Şi consumul de gaze creşte de la o zi la alta, în condiţiile în care temperaturile au scăzut și sub minus 20 de grade.
Pentru a face faţă consumului în creştere, au fost repornite şi grupuri energetice pe cărbune şi păcură, ţinute în rezervă sau abandonate. Printre acestea şi grupul 7 al Termocentralei de la Turceni. O unitate care, însă, nu are aviz de mediu.
Organizaţiile de mediu au cerut suspendarea activităţii grupului energetic din cauza că poluează peste limitele admise. Garda de mediu a confirmat că unitatea a fost repornită pentru a face faţă consumului crescut de energie. A constatat însă şi nereguli.
Dispeceratul Energetic Naţional a dat asigurări că România mai are grupuri de rezervă pe care le poate reporni dacă perioada cu ger va mai dura.
Pe de altă parte, sistemul național de gaze nu înregistrează un deficit în acest moment, deși temperaturile sunt foarte scăzute, prin urmare nu se impune declanșarea situației de urgență în aprovizionarea cu gaze, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Transgaz, Petru Văduva. „Nu s-a instituit situația de urgență și, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să se instituie în acest moment, întrucât nu există un deficit de gaze în sistem", a declarat Văduva.
Conform Legii 346/2007 privind măsuri pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz este cel care constată că trebuie să fie declarată situația de urgență în alimentarea cu gaze.