Germania, prin vocea cancelarului său, Angela Merkel, şi-a exprimat ieri îngrijorarea faţă de acţiunile întreprinse de USL în privinţa suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, exprimându-şi speranţa că autorităţile de la Bucureşti au de gând să restabilească încrederea în România.
Declaraţia Angelei Merkel a fost una extrem de dură: Statul de drept a fost încălcat în mod inacceptabil în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. Administraţia germană a urmărit evoluţia politică din România cu mare îngrijorare şi se aşteaptă ca autorităţile să restabilească încrederea în ţara lor, cancelarul Angela Merkel considerând că acţiunile împotriva preşedintelui Băsescu sunt inacceptabile, se arată în punctul de vedere al cancelarului german.
Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german, relatează Bloomberg. „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizări.
„Demersurile Guvernului român condus de premierul Victor Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu sunt inacceptabile", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.
„Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta", se arată în comunicatul de presă cu declaraţia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.
„Noi aşteptăm ca autorităţile române să restabilească încrederea în ţara lor şi în principiul statului de drept. Administraţia germană a urmărit evoluţia cu mare îngrijorare. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi iniţierea referendumului, toate acestea au avut loc într-o manieră care a ignorat principiile statului de drept, fiind lipsită de respectul pentru structurile constituţionale", afirmă Seibert, citat de postul de radio ORF.
În comunicat se mai arată că, anterior iniţierii acestor proceduri, Curţii Constituţionale din România „i-au fost reduse" din drepturi şi competenţe şi se insistă asupra faptului că independenţa şi echilibrul dintre cele trei puteri ale statului trebuie garantate în continuare.
Ponta: Nu Merkel votează pe 29 iulie
Care a fost reacţia premierului român faţă de poziţia Germaniei, principalul partener de export al României şi cel mai mare contributor la bugetuyl UE, din care România primeşte fondurile nerambursabile? „Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 iulie. Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani - pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL - sunt cei care au crezut totdeuna în austeritate, în tăieri - e adevărat, austeritate mai mult în România şi în Grecia şi în Italia şi în Spania, mai puţin la dânşii - în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României. Indiferent ce vor creştin-democraţii germani, românii vor vota în România şi votul de pe 29 va lămuri lucrurile".
Ponta a a mai spus că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, „uită" să spună că a fost suspendat de două treimi din Parlament, inclusiv prin voturile unor mebri ai PPE şi că poporul român, pe 29 iulie, va decide.
„Ce decide poporul român nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Băsescu, nici de Ponta, nici de Merkel, nici de nimeni", a subliniat Ponta.
Nu doar Germania este îngrijorată
Luările de poziţii ale unor guverne occidentae faţă de situaţia din România au continuat şi ieri. „Italia este foarte preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat din funcţie preşedintele României, Traian Băsescu, afirmă ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, conform unui interviu acordat site-ului italian TMNews.
TMNews notează că mai mulţi lideri europeni, inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene, sunt preocupaţi de înlocuirea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, a Avocatului Poporului şi de încercarea de preluare a controlului asupra Curţii Constituţionale de la Bucureşti.
La rândul său, ministrul canadian de externe, John Baird, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de recentele evenimente din România care ameninţă echilibrul democratic şi fragilizează independenţa sistemului judiciar, scrie Le Journal de Québec. De asemenea, Elmar Brok, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a declarat pentru Deutschlandfunk că ceea ce se întâmplă în România este „o lovitură de stat". „Nu am văzut niciodată aşa ceva într-o ţară care se consideră democraţie", a mai spus europarlamentarul german.