"Tibetanii vor sa isi pastreze cultura, iar China are un interes pentru stabilitate si integritate teritoriala. Guvernul federal nu vede deci nici o alternativa la un dialog direct intre cele doua parti", a declarat purtatorul de cuvint al Guvernului german, Thomas Steg.
"Consideram indispensabil ca Tibetul si Dalai Lama, pe de o parte, si Guvernul de la Beijing, pe de alta, sa se apropie", a adaugat Steg intr-o conferinta de presa.
Beijingul a ignorat pina in prezent apelurile la dialog.
Steg a apreciat ca "discutia actuala pe tema unei boicotari a Jocurilor Olimpice nu are ca scop decit deturnarea atentiei de la necesitatea unei solutii politice la conflictul" tibetan.
El a cerut Chinei, asemeni ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier, sa dea dovada de "transparenta" in legatura cu evenimentele din Tibet si din provinciile limitrofe unde traiesc minoritati tibetane, permitind accesul observatorilor straini si presei internationale in aceste zone.
Nicolas Sarkozy nu exclude posibilitatea boicotarii Jocurilor Olimpice de la Beijing
Pe de alta parte, presedintele francez Nicolas Sarkozy nu a exclus marti eventualitatea boicotarii Jocurilor Olimpice de la Beijing, apreciind ca "toate optiunile" ramin "deschise" in aceasta privinta, relateaza AFP.
"Toate optiunile ramin deschise, insa fac apel la simtul responsabilitatii liderilor chinezi", a declarat Sarkozy, intrebat in legatura cu un boicot al JO, fara a preciza daca acesta s-ar aplica ceremoniei de deschidere sau intregului eveniment.
"Vreau ca dialogul sa inceapa si imi voi cintari raspunsul in functie de cel al autoritatilor chineze", a adaugat el, in cadrul unei vizite la Tarbes (sud-vest).
"Cred ca asa trebuie reactionat daca vrem sa obtinem rezultate", a precizat el.