Dacă în zile trecute s-au înregistrat temperaturi scăzute, de până la minus 15 grade Celsius noaptea, iar ziua de minus 10-12 grade Celsius, în cursul acestei săptămâni vom avea parte de o vreme ceva mai prietenoasă, în sensul că termometrele vor arăta spre 0 grade. Cei care se roagă ca vremea să "revină la sentimente mai bune" sunt în primul rând muncitorii care desfăşoară activităţi sub cerul liber. Şi agricultorii aşteaptă cu interes stratul de zăpadă care să asigure condiţii prielnice de vegetaţie pentru culturile înfiinţate în toamna anului trecut, altfel gerul uscat ar putea să ducă la dezastru în culturi, îndeosebi la rapiţă.
Revenind, angajatorii sunt obligaţi prin lege să-şi protejeze salariaţii şi să le asigure, în funcţie de starea vremii, pauze pentru a se hidrata şi încălzi, ceaiuri calde şi/sau adăpost în cazul în care activitatea pe care aceştia o desfăşoară nu poate continua din cauza vremii.
Vitregiţi sunt, în aceste condiţii, îndeosebi muncitorii de la salubritate, nevoiţi să asigure curăţenia pe străzi, în parcuri, în spaţiul public deschis. Aceştia au avut program redus de sărbători, dovadă stând pubelele doldora din faţa unor blocuri, însă de acum, când muncesc, trebuie protejaţi de temperaturile extreme. Defavorizaţi sunt şi muncitorii din construcţii şi drumarii, însă, de regulă, în această perioadă, şantierele au intrat în conservare, iar lucrările se desfăşoară numai în interior. Atenţie, legislaţia stabileşte amenzi şi de 10.000 lei pentru angajatorii care încalcă prevederile normative privind sănătatea şi securitatea în muncă în condiţii de temperaturi extreme!