La ora locala 21.00 (marti, 04.00, ora Romaniei) Bush va rosti un discurs privind starea natiunii cu intentia de a-i convinge pe compatriotii sai ca trebuie sa conteze in continuare pe el, in timp ce majoritatea il considera depasit si ca se ocupa mai degraba de campania prezidentiala pentru a-si desemna un succesor.
Intr-un discurs consacrat in mare parte problemelor economice, Bush va trebui sa mizeze pe planul de relansare a economiei care a prilejuit un acord politic rar zilele trecute, in conditiile in care economia americana este amenintata de recesiune.
El va evoca si sansele ca israelienii si palestinienii sa ajunga la un acord de pace inainte de incheierea mandatului sau, punind capat unui conflict care dureaza 60 de ani. El ar trebui sa mentioneze de asemenea importanta misiunii contestate din Irak si a unui acord de parteneriat pe care il va aproba in lunile urmatoare cu Guvernul lui Nuri al-Maliki.
IRAK
Americanii, incepind cu candidatii la alegerile prezidentiale care vor mosteni dosarul, vor sa stie daca ameliorarea securitatii va permite retragerea a peste 30.000 de soldati prevazuta sa aiba loc pina in luna iulie. Aceasta va depinde de realizari, raspunde administratia, adaugind ca americanii se afla in Irak pe termen lung. Bush intentioneaza sa incheie pina in vara un acord de parteneriat pe termen lung care sa normalizeze relatiile intre cele doua state.
AFGANISTAN
La mai mult de sase ani de la lansarea ofensivei impotriva talibanilor, Statele Unite si NATO se confrunta cu o ofensiva singeroasa a insurgentilor in linia intii a frontului "razboiului mondial" declarat de Bush terorismului.
OSAMA BEN LADEN
Autorul autoproclamat al atentatelor de la 11 septembrie este in continuare in libertate.
GUANTANAMO
Bush a afirmat in mod repetat ca ar dori sa inchida inchisoarea care simbolizeaza in opinia unei mari parti a comunitatii internationale excesele politicii sale antiteroriste. Pentru administratia sa, problema este cum sa ii judece pe detinuti sau ce sa faca cu acestia.
IRAN
Este o preocupare majora a lui Bush. Chiar daca a acceptat sa se alature eforturilor europenilor, inceasca sa impuna un al treilea set de sanctiuni si nu a reusit sa obtina totusi din partea republicii islamice, suspectate ca incearca sa se doteze cu arme atomice, abandonarea celor mai sensibile activitati nucleare.
CONFLICTUL ISRAELIANO-PALESTINIAN
Dupa 60 de ani de conflict si in pofida opiniei scepticilor, Bush se declara increzator ca israelienii si palestinienii vor ajunge sub auspiciile sale la un acord de pace pina la sfirsitul lui 2008.
COREEA DE NORD
Bush nu isi ascunde speranta de a inregistra un succes considerabil in vederea denuclearizarii Coreei de Nord inainte de sfirsitul mandatului sau. Procesul, care a inregistrat progrese importante in 2007, bate pasul pe loc de citeva saptamini.
INCALZIREA GLOBALA
Partenerii strategici ai Statelor Unite au apreciat evolutia lui Bush in 2007, cu recunoasterea ca incalzirea globala este una dintre marile provocari contemporane si angajarea SUA in gasirea unei solutii internationale. Dar numerosi analisti se tem ca eforturile americanilor nu se situeaza la nivelul celor ale ONU.
IMAGINEA STATELOR UNITE
Dupa diviziarea puternica a opiniilor privind razboiul din Irak, Bush a parut tot mai conciliant in cooperarea cu comunitatea internationala. Dar, potrivit democratilor, una dintre marile preocupari ale viitorului presedinte va fi restaurarea prestigiului Statelor Unite.
DEFICITUL BUGETAR
Este una dintre provocarile dreptei si a adversarilor sai democrati, impotriva lui Bush. Acesta ofera asigurari ca Statele Unite se afla pe calea cea buna in vederea reechilibrarii bugetului pina in 2012.
POLITICA INTERNA
Bush este constrins de timpul scurt de care mai dispune si de opozitia adversarilor sai democrati, majoritari in Congres, sa isi diminueze ambitiile pentru 2008 privind incercarea de a permanentiza programul de reduceri fiscale. Marile sale proiecte de reforma a securitatii sociale sau a legilor imigratiei sint blocate.