Cei doi lideri, aflati la finalul mandatelor lor prezidentiale, au semnat o declaratie in care si-au exprimat disponibilitatea de a cauta o solutie de compromis privind scutul antiracheta, o problema care a contribuit la deteriorarea relatiilor dintre cele doua state pina la un nivel similar cu cel din perioada imediat urmatoare Razboiului Rece.
Putin si-a reafirmat opozitia fata de planurile americane, iar cei doi si-au incheiat summitul de doua zile la resedinta de la Soci de pe litoralul Marii Negre recunoscind ca este nevoie de mai multe eforturi pentru a-si rezolva diferentele pe aceasta problema.
"Vreau sa fiu inteles corect. Din punct de vedere strategic, nu s-a produs nici o schimbare in atitudinea noastra principala fata de planurile Statelor Unite", a declarat Putin in cadrul unei conferinte de presa.
"In acelasi timp exista unele evolutii pozitive. Ingrijorarea noastra a fost in sfirsit auzita de partea americana", a precizat Putin. "Sint optimist, dar precaut ca vom ajunge la un acord".
Stind alaturi dupa ce au purtat discutii toata dimineata, Putin si Bush care au stabilit o relatie personala agreabila in pofida tensiunilor dintre tarile lor, s-au salutat cu caldura cu prilejul ultimei lor intilniri in calitate de sefi de state.
Bush a purtat discutii si cu protejatul lui Putin, Dmitri Medvedev, care va prelua presedintia Rusiei la 7 mai.
"Parea un tip foarte direct, parea un om dispus sa imi spuna ce il preocupa", a declarat Bush. "Primele mele impresii sint foarte favorabile, un tip inteligent", a adaugat liderul american.
Singurul acord semnat la Soci a fost o declaratie cu privire la "cadrul strategic" al relatiilor ruso-americane, menite sa stabileasca atmosfera pe care o vor lasa succesorilor lor.
Documentul evoca domenii in care Statele Untie si Rusia colaboreaza deja, inclusiv comercial, neproliferarea nucleara si contraterorismul, dar au stabilit si cai de reducere a diferendurilor, inclusiv in privinta scutului antiracheta.