Vineri, chiar în ziua naşterii lui Enescu, în centrul muzeal din localitatea băcăuană Tescani a avut loc concertul "George Enescu 130". Invitaţii evenimentului au fost membrii formaţiei camerale Trio Mozaic, Oana Spânu, şi Gabriel Oniceanu.
Duminică, la Casa Memorială George Enescu din localitatea Liveni, judeţul Botoşani, va avea loc spectacolul de muzică şi poezie intitulat "Omagiu lui Enescu". Lucrările muzicale vor fi interpretate de cvartetul String, iar versurile, semnate de de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Ion Minulescu şi George Bacovia, vor ajunge la public prin intermediul actorului Daniel Badale de la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Naşterea lui Enescu este celebrată de Google printr-un logo special, la fel cum s-a întâmplat în cazul sculptorului Constantin Brâncuşi. Pe pagina motorului de căutare a apărut astfel, până sâmbătă la ora 0.00, un portret al lui Enescu cântând la vioară, pe fundalul unui portativ.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în Liveni, judeţul Botoşani, şi s-a remarcat atât în calitate de compozitor, cât şi ca violonist, pedagog, pianist şi dirijor.
A început să cânte la vioară încă de la patru ani şi tot în copilărie a avut primele încercări de compoziţie.
Între anii 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena. Debutul ca violonist, la vârsta de 8 ani, a făcut presa vieneză să îl numească "un Mozart român". Şi-a continuat studiile la Paris, acolo unde, 6 februarie 1898, s-a consemnat şi debutul său componistic, cu "Poema Română". Pe lângă această lucrare, Enescu a mai semnat, printre altele, cele două Rapsodii Române, considerate capodopere ale muzicii universale.
Printre cei mai cunoscuţi elevi ai săi s-a numărat şi Yehudi Menuhin, celebrul violonist şi dirijor care avea să spună mai târziu despre mentorul său că "va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii".
Enescu a încetat din viaţă la 4 mai 1955 şi a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris, unde odihnesc numeroase alte nume uriaşe ale culturii mondiale.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.