Mergi la conţinutul principal

George-Adrian Paladi, candidat pentru Camera Deputaţilor: «Digitalizarea şi debirocratizarea administraţiei publice sunt priorităţile mele»

George-Adrian Paladi, candidat al Partidului Social Democrat Brăila pentru Camera Deputaţilor, susţine că eliminarea birocraţiei şi digitalizarea administraţiei publice sunt priorităţile sale pentru mandatul de parlamentar în perioada 2021-2024. Acesta consideră că printre beneficiile aduse prin implementarea proiectului sunt eficientizarea şi transparentizarea administraţiei publice, îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii, protejarea naturii, facilitarea accesului cetăţenilor la serviciile instituţiilor publice, generarea de noi locuri de muncă, specialiştii IT vor fi încurajaţi să rămână în ţară, plus multe altele.

 

George-Adrian Paladi: „Anul 2020 ne-a predat lecţii importante şi a scos la iveală şi o mulţime de disfuncţionalităţi şi viduri legislative în diverse domenii (administraţie locală, educaţie, domeniul medical, economic şi altele). Una dintre ele este cea a birocraţiei excesive şi a statului la coadă la ghişee, birouri, sedii etc. Mai mult, de parcă nu ar fi fost suficient, în plină pandemie ţara s-a supraaglomerat de hârţogăraie inutilă: declaraţii peste declaraţii, fără de care nu poţi intra sau ieşi din ţară sau nu poţi merge nici măcar până la spital, medic de familie, magazin, piaţă.

Culmea, toate acestea în secolul vitezei şi al tehnologiei moderne. Deşi tehnologia modernă face parte din viaţa noastră, aceasta nu este exploatată la maximum de către instituţiile publice, începând de la ministere, prefecturi şi până la consilii judeţene şi primării. Acesta a fost punctul de plecare pentru un prim proiect al meu de campanie electorală pentru alegerile parlamentare care se apropie. În calitate de candidat pentru Camera Deputaţilor din partea PSD Brăila, în cele ce urmează vă prezint proiectul: «România digitalizată şi debirocratizată». Digitalizarea şi debirocratizarea nu pot exista una fără alta şi nu pot fi implementate separat, ci concomitent cu o bază legală fără viduri, cu aplicare unitară la nivel naţional.

Anul 2020 ne-a arătat cât de deficitari suntem în acest sens. Cea mai afectată este relaţia cetăţean-instituţie publică. Prezenţa fizică la ghişee era şi încă este obligatorie, în unele cazuri. Pentru a scădea cât mai mult riscul de infectare, s-a ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca, acolo unde situaţia o permite, comunicarea cetăţean-instituţie publică să se realizeze exclusiv online, prin completare de formulare şi transmitere prin e-mail sau încărcare pe site-uri oficiale ale documentelor. Din păcate, practica ne-a demonstrat că nu toate instituţiile publice sunt pregătite pentru a trece la acest nivel de relaţionare cu cetăţenii, din cauza legislaţiei.

Una dintre soluţii şi probabil cea care va sta în centrul iniţiativei legislative, în momentul în care voi fi deputat, va fi crearea unei baze de date centralizată şi administrată de oameni bine pregătiţi, cu competenţe digitale. Este extrem de necesară o administraţie «paperless» (fără hârtii) nu numai în pandemie, ci oricând. Cum ar fi ca pentru eliberarea unui act la o anumită instituţie a Statului să nu mai fie nevoie de alte câteva drumuri la alte instituţii ori de celebrul „dosar cu şină” plin cu copii ale diverselor documente? Sună frumos, dar e nevoie şi de o legislaţie care să permită acest lucru.

Digitalizarea administraţiei publice înseamnă, pe de o parte, emiterea documentelor personale ori pentru companii în format digital şi modernizarea sistemelor publice, iar pe de altă parte eficientizarea şi transparentizarea acesteia. Dacă sistemul educaţional face deja un prim pas spre tehnologia modernă, cred că este momentul potrivit pentru a moderniza şi administraţia publică şi a o conecta la tehnologia prezentului.

Un alt aspect pe care l-am cuprins în proiect este alfabetizarea digitală a populaţiei. Dacă instituţiile publice se vor digitaliza, atunci şi cetăţenii trebuie să aibă cunoştinţe despre formatele digitale ale documentelor. Partidul Social Democrat are prevăzute în planul de guvernare pentru perioada 2021-2024 mai multe programe naţionale pentru alfabetizarea digitală, pentru dezvoltarea competenţelor digitale medii şi extinderea la nivel naţional a programelor de tip «digital senior» şi «digital kids».

Probabil veţi întreba de unde vor proveni banii necesari pentru acest proiect complex. Transformarea digitală se poate face prin finanţare europeană plus cofinanţare naţională. Există programe prin care se pot accesa finanţările necesare pentru implementarea proiectului de digitalizare şi debirocratizare a administraţiei publice.

Cred că a venit timpul să învăţăm lecţia prezentului şi să profităm de beneficiile tehnologiilor moderne. Avem printre cei mai buni IT-işti din lume, cea mai mare viteză la internet, tineri pasionaţi de corespondenţa online, şi totuşi, nu folosim aceste atuuri în debirocratizarea şi digitalizarea aparatelor Statului. Sigur că vom avea nevoie de specialişti IT pentru dezvoltarea şi implementarea soft-urilor necesare, dar şi pentru mentenanţa acestora. Siguranţa cibernetică va fi un alt sector de activitate ce se va dezvolta. Astfel, vor fi create locuri de muncă de înaltă calificare, iar specialiştii IT vor fi încurajaţi să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea laturii digitale a administraţiei publice.

Printre efectele debirocratizării şi digitalizării administraţiei, menţionez o mai bună comunicare cu cetăţenii, sigură şi eficientă, generare de noi locuri de muncă, transparenţă maximă, controale mult mai uşor de efectuat, recunoaşterea semnăturii digitale, protejarea naturii şi, bineînţeles, un risc redus de infectare cu diferite boli contagioase.

Pentru toate aceste motive, vă cer votul şi încrederea dumneavoastră pentru alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. Ne vedem la vot!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro