Mergi la conţinutul principal

Geniștii și marinarii militari brăileni, în prima linie la marea aplicație NATO

• marți, 6 iunie, în raionul Bordușani, Ialomița, au avut loc ample acțiuni de forțare și trecere a Dunării cu subunități și unități de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale și de geniu • la exerciții au participat subunitățile Brigăzii 10 Geniu, precum și cele ale Flotilei Fluviale • „Saber Guardian 23” se derulează în raioanele Slobozia, Bordușani (Ialomița), Vărsătura (Brăila) și Frecăței (Tulcea), cu peste 10.000 de militari, precum și tehnică de luptă din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Albania, R. Moldova, SUA, Țările de Jos și România

 

Militarii brăileni sunt prezenți la Exercițiul Multinațional „Saber Guardian 23”, alături de militari și tehnică de luptă din țări membre NATO și partenere. 

Marți, 6 iunie, începând cu ora 11.00, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, în raionul Bordușani, Ialomița, s-au desfășurat acțiuni de forțare și trecere a Dunării cu subunități și unități de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale și de geniu, în cadrul Exercițiului multinațional „Saber Guardian 23”. Tot marți, 6 iunie, începând cu ora 12.30, a fost organizat un exercițiu de evacuare medicală („Hospital Exercise 23”), parte a „Saber Guardian 23”, la Baza 57 AerianăMihail Kogălniceanu”.

 

Ample desfășurări de forțe NATO în sud-estul României

Exercițiul multinațional „Saber Guardian 23” - cel mai mare de anul acesta - continuă seria bienală de exerciții începută în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere. Activitățile de instruire cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități de evacuare și tratament al răniților. Evenimentele practice ale „Saber Guardian 23” se derulează în facilitățile de instruire din Slobozia, Bordușani (Ialomița), Vărsătura (Brăila) și Frecăței (Tulcea). Statele participante cu efective și tehnică de luptă la „Saber Guardian 23” sunt: Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, R.Moldova, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos și România. Din acest an, în cadrul „Saber Guardian 23” a fost introdusă o componentă de instruire în domeniul apărării cibernetice („CYBER”), la care iau parte specialiști din România, SUA și Muntenegru.

Saber Guardian 23”, un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea celor de execuție operațională, care au loc în prezent. Exercițiul a fost precedat, în cursul lunii mai, de etapa de afluire a efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară, către zonele de antrenament și va fi urmat de faza defluirii forțelor, din a doua decadă a lunii iunie.

 

Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos" Brăila a împlinit 21 de ani pe "câmpul de luptă"

La ceas aniversar, toate structurile din componența Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila participă la Exercițiul multinațional „Saber Guardian 23”. Brigada și-a sărbătorit, astfel, 21 ani de existență, în plin exercițiu militar multinațional.

Înființată la data de 1 iunie 2002, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naționale, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” realizează sprijinul genistic pentru forțele combatante și participă, în același timp, la executarea unei game vaste de misiuni în situații de urgență. Primul examen național susținut de geniștii brigăzii s-a derulat în septembrie 2003, în zona localității Gropeni, cu prilejul reunirii grupului de lucru NATO-LG 9, în cadrul căruia a fost prezentat exercițiul demonstrativ „Sprijinul genistic pe câmpul de luptă”. La finele exercițiului, oficialii militari din 24 de țări membre NATO și partenere au apreciat faptul că sprijinul genistic pentru o mare unitate mecanizată s-a realizat conform procedurilor specifice Alianței.

Structurile Brigăzii 10 Geniu s-au remarcat prin operativitate și profesionalism pe timpul participării la îndeplinirea misiunilor asumate de România în teatrele de operații din Bosnia-Herțegovina, Irak și Afganistan, calități pentru care geniștii au fost recompensați cu decorații, ordine și medalii românești și străine. De asemenea, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” este angrenată în implementarea acordurilor internaționale și inițiativelor regionale cu specific de geniu și participă în mod constant la exercițiile multinaționale desfășurate cu state membre NATO sau state partenere, asigurând expertiză de specialitate, tehnică și efective.

În cadrul procesului complex de restructurare și transformare a armatei, începând cu 22 aprilie 2003, Brigada 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” a trecut în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial „General Ioan Culcer”, iar începând cu 1 iulie 2010, este subordonată Statului Major al Forțelor Terestre, cu o nouă structură: Batalionul 72 Geniu „General Constantin Savu”, Batalionul Nave Treceri Fluviale ,,Danubius”, Batalionul 136 Geniu „Apulum”, Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareșal Constantin Prezan”. Începând cu luna octombrie 2011, din organica marii unități fac parte Batalionul 52 Geniu „Tisa” și Grupul 5 EOD iar din martie 2018, Batalionul 96 Geniu „Cetatea București” și Grupul 2 EOD.

Toate structurile din componența Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” participă acum la Exercițiul multinațional „Saber Guardian 23”, exercițiu la care iau parte 13 țări NATO și partenere și care se desfășoară, concomitent, în mai multe locații din țară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro