Mergi la conţinutul principal

Generozitate. Donații peste donații la centrele de colectare din Brăila

* brăilenii au adus la cele două centre ale Primăriei haine, pături, produse de igienă, alimente neperisabile * ar mai fi nevoie de voluntari pentru sortarea produselor * deocamdată, cei mai mulți dintre refugiați sunt doar în tranzit prin Brăila, oprindu-se pentru o zi - două, apoi continuându-și drumul

 

De luni, de când s-au deschis cele două centre de donații, unul la Căminul Cultural din cartierul Chercea, strada Comuna din Paris, iar cel de-al doilea la fostul Liceu Forestier “Constantin Brâncuși”, pe bulevardul Independenței, numeroși brăileni au venit să facă donații pentru refugiații din Ucraina. Spre exemplu, în mai puțin de trei zile, la Liceul Forestier s-au adunat sute de donații ce constau în lapte praf, pamperși, șervețele umede, produse de igienă, haine, pături, perne, alimente, jucării, dulciuri, cărți de colorat etc. Cei de la Direcția de Asistență Socială Brăila se ocupă de gestionarea donațiilor, dar sunt și voluntari care s-au alăturat demersului. Printre cei care au venit să dea o mână de ajutor se numără și Camelia Andronache, o brăileancă de 48 ani. Aceasta ne-a povestit că în prima zi a venit să doneze câteva lucruri, iar apoi s-a înscris ca voluntar și ajută la sortarea donațiilor.

“Necazul care se întâmplă acum în Ucraina afectează pe toată lumea. Mă pun în pielea acelor oameni care fug din calea războiului... Cât de greu le este... Nu am putut să rămân indiferentă și am decis să vin să ajut. Și voi continua să o fac. Este important să ne implicăm dacă putem să o facem, indiferent de forma în care putem să ne oferim ajutorul”, ne-a spus aceasta.

Reprezentații Direcției de Asistență Socială de la centrul de la fostul Liceu Forestier ne-au spus că orice donație este binevenită, la fel cum sunt și voluntarii, în prezent fiind nevoie de două-trei persoane care să ajute la sortarea hainelor. Un lucru îmbucurător este că, în marea lor majoritate, hainele donate sunt curate, unele chiar nou-nouțe, foarte rare fiind cazurile când se primesc lucruri uzate. Cei mai mulți dintre donatori vor să rămână anonimi, spunând că doar vor să-i ajute cum pot, din puținul lor, pe refugiații ucraineni care trec printr-o situație atât de cumplită.

 

Situația la zi a locurilor disponibile

Ieri, la prefectura Brăila a avut loc o întâlnire consacrată problemelor legate de prezența și ajutorul dat persoanelor din Ucraina în orașul nostru. Ocazie cu care s-a discutat amiabil și deschis cu o familie din Ucraina, care a mulțumit autorităților pentru implicarea și sprijinul ce l-au primit de la acestea. În intervenția sa, primarul Marian Dragomir a spus că “deja s-au încheiat colaborări cu șase hoteluri, care au 56 de camere pentru 150 de persoane. Două adăposturi de noapte pot primi 80 de persoane, iar în alte locații este vorba de 50 de locuri. De asemenea, există, în rezervă, internatul LPS  și căminele pentru bătrâni. Alte 35 de locuri sunt disponibile la diferite case și vile, iar 51 de locuri în diverse case și apartamente puse la dispoziție de cetățeni. Sunt și restaurante care oferă mâncare gratuit”. Deocamdată, cei mai mulți dintre refugiații ajunși la Brăila au stat doar o noapte în spațiile puse la dispoziție, apoi și-au continuat drumul. Excepție face o familie cu doi copii, tatăl cetățean american, mama ucraineancă, ajunsă sâmbătă în orașul nostru. Aceștia au primit găzduire în prima noapte într-o locuință privată, apoi, de duminică până ieri, au fost cazați la Hotelul Triumf. De ieri, le-a fost pusă la dispoziție o locuință, pe termen nelimitat, de către familia consilierului municipal Daniela Rădulescu.  De asemenea, la Asociația Diaconia vor sta o perioadă mai lungă două mame, cu patru copii.

Prefectul Iulian Timofei a subliniat că, în județ, prin efortul primarilor, sunt locuri de cazare nu doar la Viziru dar și la Făurei, Mircea Vodă și Movila Miresii, unde li se poate asigura celor veniți cazare, hrană, căldură etc. Pentru mediul rural, vă pot spune că avem disponibile 300 de locuri de cazare pentru tot atâtea persoane. Toate aceste locații au fost verificate de către Prefectura Județului împreună cu ISU Brăila. Refugiaților le sunt asigurate condiții decente de cazare adică apă potabilă, apă caldă, încălzire. În ce privește gradul de ocupare, toate cele 300 de locuri sunt în acest moment disponibile. Ca idee este vorba despre spații aparținând primăriilor din Unirea, Viziru, Măxineni, Făurei, Șuțești și Mircea Vodă. Dacă situația o va impune, ca ultima masură, și subliniez acest lucru, este disponibilă și varianta în care poate fi instalată o tabără mobilă, aflată în dotarea ISU Brăila.  Această tabără poate asigura o capacitate de cazare de 200 de locuri”, a precizat prefectul Brăilei.

 

“Umanitatea nu are granițe”. Inspectoratul Școlar și unitățile de învățământ din Brăila se alătură campaniei inițiate de Crucea Roșie

Inspectoratul Școlar Județean Brăila, împreună cu toate unitățile de învățământ din municipiu și județ, se alătură campaniei umanitare derulate de Crucea Roșie - “Umanitatea nu are granițe” - în vederea ajutorării cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului. Astfel, elevii, profesorii și părinții sunt îndemnați să doneze produse alimentare de strictă necesitate, greu perisabile (ulei, zahăr, orez, paste fainoase, conserve de carne, legume, pește, mâncare pentru bebeluși, biscuiți, covrigei, bomboane), produse de igienă și dezinfectanți (săpun, pastă și periuță dinți, șervețele umede, batiste de hârtie, pamperși copii), pături și lenjerii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro