Mergi la conţinutul principal
Steagul Olimpiadei de Astronomie ajunge la Brăila

Generația „Nicoleta Becheanu”

* Bogdan Mihai Ciocârlan a câștigat medalia de aur la secțiunea juniori, iar Adrian Marian Țiripa medalia de bronz la seniori * pentru Bogdan aceasta este prima participare și prima victorie la o astfel de competiție, în timp ce Adrian își adaugă o nouă medalie în palmares, după ce în 2019 a câștigat un argint * deși în ultimii doi ani Ministerul Educației a anulat olimpiadele, cei doi elevi au continuat să facă performanță, câștigând premii la diverse concursuri internaționale de fizică, astronomie și astrofizică * Bogdan și Adrian fac parte din ultima generație de elevi care a avut ocazia să lucreze cu regretata profesoară Nicoleta Becheanu, medaliile obținute de cei doi fiind un omagiu adus post-mortem

 

Performanța lor a dus din nou numele Brăilei pe cele mai înalte culmi! Vorbim despre olimpicii Bogdan Mihai Ciocârlan, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, și Adrian Marian Țiripa, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, care au obținut medalii la Olimpiada Internațională de Astronomie. Competiția a fost organizată de Observatorul Astronomic INAF-Brera din Milano și s-a defășurată în format online în perioada 6-13 noiembrie la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, acolo unde s-a reunit tot lotul României. Bogdan a câștigat medalia de aur la secțiunea juniori, în timp ce Adrian a câștigat medalia de bronz la secțiunea seniori. Olimpiada a reunit echipe din 15 țări, iar lotul României a câștigat două medalii de aur, două de argint și șapte medalii de bronz, situându-se pe primul loc între națiunile participante. Pentru că Bogdan a avut cel mai mare punctaj la juniori, pentru prima dată, steagul olimpiadei ajunge la Brăila.

 

Prima medalie pentru Bogdan, a doua performanță pentru Adrian

Pentru Bogdan Mihai Ciocârlan a fost prima olimpiadă internațională, însă încă din clasa a V-a, atunci când uimea pe toată lumea prin calificarea sa la olimpiada națională de astronomie, demonstra că vrea să facă performanță în acest domeniu. Dovadă că la 11 ani și câștiga o medalie de bronz la faza pe țară, iar asta într-o competiție cu elevi de clasa a VII-a și a VIII-a. Pasiunea și munca continuă i-au adus acum, trei ani mai târziu, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie, la secțiunea juniori, având cel mai mare punctaj din lotul României, la egalitate cu un alt membru al lotului național.

”A fost o experiență foarte frumoasă și o ocazie să-i cunosc pe cei mai buni elevi din România pentru că țara noastră a avut dintotdeauna unul dintre cele mai bune loturi din lume. Muncind încontinuu reușești să-ți descoperi mintea, să-ți descoperi limitele și vocația. Eu nu sunt vreun geniu! Pur și simplu am muncit când alții stăteau. Am încercat să mă autodepășesc mereu, să nu stau pe loc. Când alții se mulțumeau cu puțin eu voiam să fac și mai mult decât reușisem. Adică după fiecare concurs, indiferent de rezultat, eu mă gândeam cum pot să fac mai bine de atât”, ne-a mărturisit Bogdan.

Pentru Adrian Marian Țiripa, care și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în clasa a VIII-a, medalia de bronz câștigată la Olimpiada Internațională de Astronomie, la seniori, confirmă că este printre cei mai buni din lume la această disciplină. Asta deoarece, în 2019, la aceeași competiție, tânărul obținea medalia de argint la juniori și premiul special pentru cel mai bun rezultat la proba observațională.

”O experiență diferită față de restul olimpiadelor și din punct de vedere al subiectelor și al organizării. Pot spune că subiectele au fost aparent mai ușoare. Îmi pare rău că nu am mai avut din nou ocazia de a mă revedea cu copiii și profesorii din alte țări, din cauza pandemie nu am putut face acel schimb cultural care era foarte interesant, dar, cu răbdare, poate la anul se ține”, ne-a spus acesta.

Trebuie punctat că cei doi elevi, la fel ca restul olimpicilor din lotul României, au avut la dispoziție doar o lună pentru a se pregăti pentru această olimpiadă. De asemenea, competiția nu a fost recunoscută sau susținută financiar în vreun fel de Ministerul Educației, elevii fiind nevoiți să suporte din buzunarul propriu costurile aferente participării.

De neoprit și-n pandemie. Premii și medalii la mai multe concursuri internaționale

Chiar dacă olimpiadele școlare au fost anulate atât în 2020, cât și în 2021, acest lucru nu a pus ”stop pasiunii” lui Bogdan și Adrian pentru astronomie, astrofizică și fizică. Au rămas la fel de motivați și au muncit la fel de mult în toată această perioadă, participând la diverse concursuri internaționale. Și ca să vedeți cât de ”harnici” au fost în pandemie, i-am rugat pe cei doi să ne facă o trecere în revistă a competițiilor online la care au luat parte.

Astfel, Bogdan a participat la International Astronomical Contest 2021 – unde s-a clasat în primii 20% dintre concurenți, Olimpiada de Astronomie din Statele Unite, Olimpiada de Astronomie din Estonia - la care a participat și în 2020 și în 2021, Concursul ”Science ON!” - competiție organizată de studenți, masteranzi, doctoranzi, foști olimpici naționali și internaționali olimpici, unde a obținut locul I la fizică și locul II la astronomie, Olimpiada Națională de Astronomie - unde a obținut medalia de aur și Olimpiada Națională de Fizică – unde a obținut tot medalia de aur. Trebuie spus că acum doi ani, când era în clasa a VI-a și s-au anulat olimpiadele, Bogdan era calificat la trei naționale: informatică, fizică și astronomie.

În ultimii doi ani Adrian Țiripa a participat la Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA) - care a îndeplinit misiunea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA -2020) și unde a obținut medalia de bronz, Olimpiada Internațională din Estonia – locul I la categoria juniori, Olimpiada de Astronomie din Statele Unite – locul 15 în clasamentul general, International Astronomy and Astrophysics Competition (Bangladesh) – medalie de argint, la care se adaugă medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică și medalia de argint la Olimpiada Națională de Astronomie. Trebuiesc amintite și performanțele dinainte de pandemie, un exemplu fiind medalia de aur în 2019 la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică. Când s-au anulat olimpiadele Adrian era calificat la naționalele de astronomie și fizică. Tânărul ne-a mărturisit că a început deja să se intereseze de facultăți și visează să studiez la una din primele 30 universități din SUA, dar în plan sunt și țări precum Elveția, Germania și Olanda.

”Nu m-am gândit la o specializare anume, nu sunt încă convins. Eu nu m-am regăsit niciodată în tipologia geniului care va revoluționa la un moment dat știința, însă consider că am un spirit de antreprenor și, de ce nu, la un moment dat mi-ar plăcea să studiez ingineria și să lucrez într-o mare companie de tip NASA sau Tesla. Nu mă văd mergând pe partea teoretică, ne-a spus Adrian Țiripa.

 

Părinții, profesorii și colegii, sprijin în atingerea performanței

În spatele fiecărei reușite a unui elev olimpic se ascunde multă pasiune, multă muncă și o mână de oameni care îi sprijină la fiecare pas. Vorbim despre profesori, colegi olimpici și în mod special de părinți, persoane care i-au ajutat să obțină această performanță. Bogdan a ținut să îi mulțumească profesoarei Liliana Iacob, cea care l-a pregătit pentru această internațională, profesoarei de matematică Daniela Covaci de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” precum și întregului colectiv de la liceu pentru susținere, olimpicilor Vlad Oros (Liceul de Informatică ”Grigore Moisil” din Timișoara, Adrian Țiripa, colegul său de lot din Brăila, Daria Hărăbor (Colegiul Național “Vasile Alecsandri” din Galați), Radu Andrei (fost olimpic internațional, în prezent student la Harvard), Maria Iordache (Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” Brăila), muzeografului Ovidiu Tercu (fondatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de științele Naturii Galați) și, nu în ultimul rând, părinților.

”Am două mulțumiri speciale de făcut. Prima este pentru doamna profesoară Liliana Iacob care este ca o a doua mamă pentru mine, ”mama de la științe”. Vreau să le mulțumesc foarte mult și părinților mei. Vreau să spun că mama e confecționeră iar tata e șofer și în ciuda unor profesii care poate nu sugerează intelectualul, întotdeauna, dar întotdeauna, au fost un fel de terapeuți pentru mine și au reușit să mă convingă să nu renunț atunci când simțeam că nu mai pot”, ne-a spus Bogdan.

Adrian a transmis și el mulțumiri profesoarei Liliana Iacob, Liceului Teoretic ”Nicolae Iorga” și, bineînțeles, părinților. ”Părinții m-au susținut de fiecare dată. Ei au fost singurul sprijin când mie mi-a fost extrem de greu, când am zis că nu mai pot sau când nu primeam vreun premiu de la minister. Și m-au susținut în primul rând prin iubire”, ne-a declarat tânărul olimpic.

 

Medalii de la olimpiadă, un frumos omagiu adus profesoarei Nicoleta Becheanu

Pe lista mulțumirilor celor doi elevi olimpici s-a mai aflat o persoană, o profesoară extraordinară, care, din nefericire, astăzi nu mai este printre noi. Este vorba despre Nicoleta Becheanu, dascălul care a format generații întregi de olimpici, lăsându-și amprenta și asupra lui Bogdan și Adrian. Nicoleta Becheanu a plecat la stele cu două săptămâni înainte de olimpiadă, iar vestea i-a afectat pe toți cei care au cunoscut-o. Bogdan a fost extrem de atașat de aceasta, iar Adrian a fost printre ultimele persoane care au văzut-o în viață. ”Cred că eu și cu Daria Hărăbor de la Galați am fost ultimii care am văzut-o la spital. Dumneaei era internată la Județean, la parter. Și afară, la geam, am putut să o vedem”, ne-a povestit tânărul.

Medaliile câștigate de cei doi elevi brăileni reprezintă un frumos omagiu post-mortem adus Nicoletei Becheanu. De altfel, Bogdan și-a dorit ca acest material să se încheie cu ”o vorbă frumoasă despre doamna Becheanu”.

”Chiar dacă nu ne-am cunoscut în totalitate, adică n-a rămas atât de mult timp încât să ne cunoaștem perfect și să colaborăm la nivel maxim, eu unul consider că a fost un mare succes faptul că am reușit să o cunosc fiindcă dumneaei și-a lăsat amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Și din punctul meu de vedere, doar colaborând putem să reunim tot ce a reușit dumneaei să realizeze. Fiindcă realizările dumneaei sunt fiecare dintre noi”, a fost gândul olimpicului.

 

Steagul olimpiadei a ajuns la Brăila!

De mai mulți ani există o tradiție în lotul României care participă la Olimpiada Internațională de Astronomie. La fiecare ediție, elevii care ajung la această fază a competiției își scriu numele pe drapelul național, iar steagul este transmis din generație în generație la olimpicul din echipa de juniori care obține cel mai bun rezultat. Anul acesta steagul a ajuns pentru prima oară la Brăila datorită medaliei de aur obținută de Bogdan Mihai Ciocârlan. Până la ediția următoare a olimpiadei internaționale, drapelul României va rămâne la Bogdan, deci la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro