Generaţia basmului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Generaţia basmului

Prima probă scrisă a bacalaureatului a luat prin surprindere elevii. Nu cu textul dramatic, deşi până acum nu s-a mai dat niciodată text dramatic la bacalaureat, ci prin faptul că la subiectul III s-a cerut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult studiat. Toţi absolvenţii seriei curente au fost luaţi prin surprindere, pentru că în clasa a VIII-a ei au primit acelaşi subiect, iar acum doi ani la bacalaureat s-a dat tot basmul.

Absolvenţii de la Liceul de Artă au spus că nu se aşteptau la un astfel de subiect. "Asta a fost şi în clasa a-VIII-a şi e aiurea. Probabil nu vor să facă ţara de râs ori să se asigure că elevii români chiar citesc ceva. Oricum, chiar ai avut ce să scrii, subiectul a fost accesibil şi ne aşteptăm la note foarte mari". Alţi elevi, de la "Bălcescu", au mărturisit că ultimul lucru la care s-ar fi aşteptat la subiectul III ar fi fost caracterizarea lui Harap-Alb. "Chiar dacă o parte dintre noi nu s-au axat pe basm, am avut ce să scriem, prin urmare ne aşteptăm la note mari". Ceva mai dezamăgiţi au fost elevii de la "Cerna". "Am răsfoit câte ceva, însă nu am învăţat mai nimic legat de asta. Noroc că mai erau două subiecte". Celor de la Liceul Pedagogic, în schimb, li s-a părut mai dificil subiectul I. "Problema din punctul meu de vedere a fost la subiectul I, la exerciţiul 9, unde îţi cerea să continui nuvela, iar ultima replică dată era fără sens". Absolvenţii de la "Murgoci" au spus că subiectele li s-au părut simple şi că vor fi note foarte mari sau foarte mici. "Toţi au rămas surprinşi la vederea subiectului III, unii au ieşit supăraţi din sală pentru că nu au scris mare lucru la caracterizare, alţii din contră erau veseli. Părerea mea este că întreg subiectul a fost accesibil, trebuia doar să citeşti puţin...sau să ai o ţinere bună de minte".

Inspectorul de limba şi literatura română, Tatiana Bercariu, a precizat că subiectele au fost accesibile şi că elevii trebuia să fi studiat totul la clasă. "Nu s-a mai dat niciodată text dramatic la bacalaureat, dar ministerul a anunţat încă din toamnă că este posibil ca textul la prima vedere să fie un text dramatic sau epic. În şcoli s-a ştiut, s-a lucrat la clasă, copiii trebuia să ştie ce să facă. Subiectele au fost accesibile, s-a mers pe acelaşi gen de cerinţe ca la Evaluarea Naţională şi nu cred să fi fost probleme", a spus prof. Tatiana Bercariu.

La subiectul I absolvenţii au primit un text la prima vedere, reprezentând un fragment din piesa "Iorgu de la Sadagura", de Vasile Alecsandri, cu zece itemi care vizau noţiuni de gramatică şi literare. La subiectul al II-lea candidaţii au avut de scris un text de tip argumentativ de 15 - 30 de rânduri despre omenie, pornind de la proverbul "Fapta bună laudă pe om". La subiectul III, trebuia să prezinte într-un eseu de 2 - 3 pagini particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat. În vederea acordării punctajului pentru redactare, eseul trebuie să aibă minimum două pagini şi să dezvolte subiectul propus.

Prinsă cu "copiuţa" în ureche

Nici de această dată bacalaureatul nu a trecut fără incidente. O candidată de la centrul de examen de la Liceul "Mihail Sebastian" a fost prinsă când încerca să fraudeze examenul cu mijloace electronice. "După ce a început examenul, candidata a cerut la toaletă şi când s-a întors de acolo asistenţii au observat că avea ceva în ureche. Ca urmare, examenul s-a terminat pentru candidata respectivă", a explicat inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu. La Brăila a mai fost un singur caz special, la centrul de examen de la Grupul Şcolar "Neniţescu", unde un absolvent cu deficienţe a dat examenul sub supravegherea unei comisii speciale. El şi-a dictat răspunsurile unui cadru didactic care i-a redactat lucrarea.

Proba la matematică sau istorie va fi susţinută mâine, iar proba scrisă a profilului va fi dată vineri. Rezultatele preliminare ale examenului de bacalaureat se vor afişa pe 4 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro