"Ieri, 50 de milioane de metri cubi de gaze au fost furate, un volum important de gaze", a firmat Medvedev in timpul unei conferinte de presa, sustinuta la Paris.
Simbata, in cursul unei vizite la Praga, Aleksandr Medvedev acuzase Ucraina ca a furat 35 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.
La conferinta de presa de la Paris, care face parte dintr-un turneu european pentru apararea punctului de vedere rus in diferendul privind gazele naturale cu Ucraina, Medvedev a declarat ca Kievul a furat 25 de milioane de metri cubi de gaze rusesti, care tranziteaza conductele ucrainene, catre destinatie, in tari membre ale Uniunii Europene.
In plus, 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale, care apartin companiei ruso-ucrainiene RosUkrEnergo, nu pot sa ajunga in Polonia, Ungaria si Romania, deoarece ucrainienii au punctionat stocurile, a adaugat el.
"Avem informatii potrivit carora aceste gaze nu se mai gasesc in stocurile subterane, ci sint folosite de catre ucraineni pentru consumul lor intern", a spus vicepresedintele Gazprom.
RosUkrEnergo are stocuri subterane de peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale in Ucraina "care nu apartin (companiei ucrainene) Naftogaz", a adaugat Medvedev.
RosUkrEnergo are contracte de livrare de gaze cu Ungaria, Polonia si Romania, dar, in acest moment, aceste trei tari "nu primesc nici macar un metru cub de gaze" din partea companiei ruso-ucrainiene, a afirmat el.
Livrarile de gaze naturale catre Romania au scazut cu 30 la suta, iar catre Polonia cu 6 la suta, de vineri seara, cele catre Ungaria raminind normale, potrivit informatiilor difuzate de catre operatorii locali.
"Politicienii ucrainieni pun in discutie sistemul de transport al gazelor naturale in ansamblul lui", a afirmat Medvedev.
Aratind ca 80 la suta din gazele rusesti cu destinatia Europa tranziteaza Ucraina, el a afirmat ca diferendul ruso-ucrainean ar pleda pentru diversificarea cailor de livrare a gazelor rusesti.
"Nu este doar necesar, este o datorie. Diversificarea cailor de export este singura modalitate de crestere a securitatii aprovizionarii", considera el.
Rusia a oprit, joi, aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, din cauza lipsei unui acord cu privire la pretul de livrare pentru 2009 si din cauza unor datorii istorice de plata, generind temeri privind repetarea scenariului din ianuarie 2006.
Un conflict serios in domeniul gazelor naturale intre Moscova si Kiev a dus, la acea vreme, la o scurta intrerupere a livrarilor catre Europa.
"In acel moment, cel putin, duceam negocieri constante, iar acum sint cinci zile de cind nu mai avem interlocutori cu care sa stam de vorba", a declarat Medvedev.
"Cer (ucrainienilor) sa vina la Moscova si sa reia negocierile normal", a adaugat el.