• a declarat brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz • și în cazul în care se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute (sub -10 grade Celsius) în luna decembrie, tot nu vor fi probleme
Sezonul rece a debutat oficial vineri, 1 noiembrie, în România, și tot din această zi se pot extrage gazele naturale din depozitele care au început să fie umplute din 1 aprilie. ”După șapte luni, stocurile României au depășit capacitatea tehnică totală, fiind mult peste obiective asumate, astfel că în condițiile unei ierni similare cu ultimele trei, nu vor fi probleme în acoperirea necesarului de consum din producția internă și depozite”, dă asigurări brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul. Sursa citată a detaliat principalele prognoze privind capacitatea României de a trece cu bine de sezonul rece, chiar și în scenarii mai puțin optimiste, dar și perspectiva creșterii producției și a dezvoltării infrastructurii, astfel încât să se creeze premisele optime pentru decarbonizare, parte din tranziția verde. Transgaz este companie deținută majoritar de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, în proporție de 58,5%, și avea, joia trecută, o capitalizare de 4,51 miliarde de lei.
Ion Sterian: ”În condițiile unei ierni cu temperaturi asemănătoare cu cele înregistrate în ultimii trei ani, nu vor fi întâmpinate probleme în asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor din România. În sezonul rece următor (noiembrie 2024 – martie 2025), chiar și la o estimare de consum mai mare cu circa 5-6% față de cel înregistrat anul trecut în România, nu vor fi probleme în acoperirea consumului din surse din producția internă și din depozitele de înmagazinare subterană”, a punctat Sterian. Sursa citată a adăugat că ”în cazul în care se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute (sub -10 grade Celsius) în luna decembrie (în prima parte a ciclului de extracție), nivelul extrasului din depozitele de înmagazinare subterană poate atinge un nivel de circa 36- 37 mil. mc/zi, situație în care se poate acoperi doar din surse interne un vârf de consum de circa 60 mil. mc/zi”.
Proiecte de investiții de peste 9 miliarde de euro pentru următorul deceniu
Transgaz a avut un profit net în creștere cu peste 105 milioane de lei în primul semestru din 2024, față de același interval al anului precedent, conform rezultatelor financiare consolidate, iar în ultimele luni s-au semnat contracte importante de finanțare, din Fondul pentru Modernizare. Întrebat de presa centrală în legătură cu investițiile importante din acest an, directorul general al Transgaz a declarat: ”Vom continua unul dintre cele mai mari și importante programe de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale din România, cu proiecte de investiții estimate pentru următorul deceniu la peste 9 miliarde de euro. Proiectele vor avea ca rezultat aprovizionarea cu gaze naturale a unor zone deficitare, crearea unor culoare pentru transportul și valorificarea resurselor descoperite în Marea Neagră, esențiale pentru bunăstarea României, precum și crearea unor culoare pentru transportul hidrogenului”.
Investițiile strategice propuse vor conduce la integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord-Sud al Europei. Este vorba despre:
- Dezvoltarea Coridorului de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la Țărmul Mării Negre (Tuzla – Podișor);
- Dezvoltarea Coridorului Bulgaria-România-Ungaria–Austria (Faza II);
- Interconectare România-Serbia;
- Creșterea capacității de transport gaze naturale a interconectării România-Bulgaria pe direcția Giurgiu-Ruse;
- Modernizare SMG Isaccea 2 și Isaccea 3 și SMG Negru Vodă 2 și Negru Vodă 3.
Ion Sterian a amintit și modernizarea a opt conducte pentru transportul gazelor naturale în amestec cu hidrogen și dezvoltarea a două culoare pentru transportul hidrogenului.
S-au emis ordine de începere în anul 2024 pentru următoarele obiective de investiții:
- Conducta de transport gaze naturale Timișoara – Deta – Denta – Moravița, județul Timiș;
- Conducta de transport gaze naturale Ariniș – Oarța de Jos, inclusiv alimentare cu energie electrica, protecție catodică și fibră optică.
În același context, Sterian a declarat: ”Deși Transgaz a depus 12 proiecte pentru finanțare din Fondul pentru Modernizare, au fost aprobate la finanțare doar patru proiecte în valoare de aproximativ 109 milioane de euro”. Este vorba de:
- 85,5 milioane de euro pentru conducta Tuzla-Podișor;
- 8 milioane de euro pentru conducta de transport gaze naturale Ghercești -Jitaru;
- 6,8 milioane de euro pentru conducta de transport gaze pentru alimentarea CET Mintia;
- aproximativ 8,5 milioane de euro pentru creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj).
”Finanțarea acordată este insuficientă în raport cu obiectivele ambițioase privind securitatea energetică și diversificarea surselor de energie prevăzute în documentele Comisiei Europene. Fară o alocare substanțială a fondurilor și fără politici pragmatice și coerente la nivelul forurilor legislative europene, obiective precum reindustrializarea, reducerea dependenței energetice față de Rusia și evitarea crizei energetice rămân doar simple deziderate”, a subliniat directorul general al Transgaz.