Mergi la conţinutul principal

Gaura CET

Pierdere de 13 miliarde de lei vechi, adica 1,3 milioane de lei noi. Acesta este rezultatul per ansamblu al exercitiului financiar al SC "CET" aferent primului semestru din anul in curs. Dezastruos daca ne raportam la pierderea pe intreg anul trecut (7 miliarde de lei vechi), intrucit numai dupa 6 luni de activitate in 2007 pierderea s-a dublat. Si mai ingrijorator este faptul ca pierderea previzionata pentru tot anul 2007 este estimata la 50 de miliarde de lei, adica de 7 ori mai mare decit cea de anul trecut. Desi societatea este "supraincarcata" de cheltuieli generate de vechimea instalatiilor sau de pierderile din retea, actionarul majoritar, adica municipalitatea, a aprobat recent majorarea cu 30% a indemnizatiilor de sedinta ale reprezentantilor PNL in Consiliul de Administratie al firmei. Mai mult, chiar daca societatea merge pe pierderi, conducerea a acceptat totusi o majorare a fondului de salarii cu aproximativ 10%, aceasta desi numarul de angajati a scazut.
La fel de grav este ca pe componente ale contului de profit/pierdere, firma a raportat anual ca cele mai mari pierderi provin din exploatare, adica din activitatea de baza: prestarea serviciului public de termoficare. O explicatie a acumularii acestor pierderi este legata in mod direct de costurile mari cu care opereaza "CET" SA Braila, generate de vechimea si gradul ridicat de uzura a echipamentelor, reducerea consumului in cazul clientilor importanti, fenomenul de debransare in masa sau pierderile tehnologice. Chiar si asa, legiuitorul a aruncat un colac de salvare societatii "CET", ca de altfel tuturor celorlalti operatori de termoficare din tara: a favorizat emiterea unui regulament prin care se instituie regimul de termoficare fortata. Practic, conditiile in care un consumator se poate debransa au fost mult birocratizate si induc costuri foarte mari, fapt ce descurajeaza orice tentativa in acest sens.

Cheltuielile au crescut cu peste 3 milioane de lei

Cifra de afaceri in scadere, la fel ca si in cazul vinzarilor, in paralel cu o crestere a cheltuielilor, sint doar citeva caracteristici ale activitatii derulate de SC "CET" in primul semestru al acestui an. De aici a rezultat un raport defavorabil intre cheltuieli si venituri care a generat mai departe inregistrarea unei pierderi importante. Potrivit datelor prezentate in informarea semestriala pentru piata Rasdaq, cifra de afaceri inregistrata in perioada de referinta este de 36 milioane de lei, in scadere cu circa 16% fata de semestrul I 2006 cind acelasi indicator era cotat la 43 milioane de lei noi. In ceea ce priveste veniturile, acelasi raport indica o scadere de la 4,82 milioane de lei in semestrul I 2006, la 4,65 milioane in acest an. In acelasi timp, la capitolul cheltuieli, trendul este unul ascendent in sensul ca unitatea a cheltuit in 2007 circa 47,8 milioane de lei, cu 3,64 milioane de lei mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut.
Desi rezultatele economice sint departe de a fi macar satisfacatoare, o decizie manageriala cel putin ciudata vine sa adinceasca si mai mult "groapa" cheltuielilor: conducerea societatii a acceptat majorarea fondului de salarii in contextul reducerii numarului de salariati. Concret, la finele semestrului I al anului 2006, societatea avea 672 de angajati si un fond de salarii de 4,2 milioane de lei (42 miliarde de lei vechi). La un an diferenta, numarul de angajati a scazut la 641 persoane, insa a crescut fondul de salarii, desi ar fi fost normal ca, tinindu-se cont de situatia dezastruoasa a societatii, acesta sa se mentina la un nivel constant. Un calcul simplu arata ca din iulie 2006 pina in iulie 2007, a avut loc o crestere a fondului de salarii de circa 11 procente. Daca anul trecut cei 672 de angajati primeau un salariu mediu de 1.044 lei, dupa plecarea a 31 dintre ei salariul mediu a crescut la 1.219 lei, adica o crestere cu peste 150 lei/salariat. In plus, angajatii operatorului de termoficare au primit bonuri de masa in cuantum de 543.000 de lei, adica 5,4 miliarde de lei vechi.
Tot la acest capitol trebuie subliniat ca, desi "CET" a raportat pierderi la finele primului semestru, actionarul majoritar - CLM Braila - a aprobat majorarea indemnizatiei acordate membrilor Consiliului de Administratie. Astfel, pentru "prestatia" din sedintele de CA, membrii consiliului, in majoritate membri PNL, primesc mai nou cite 600 de lei lunar, fata de vechea indemnizatie de doar 480 de lei/lunar. Practic, pentru una-doua sedinte pe luna, cei patru liberali, membri in CA, fara a fi specialisti in domeniul energetic, incaseaza sume frumusele dintr-un simplu act de prezenta.
Peste toate acestea insa trebuie subliniat ca potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli previzionat pentru intreg anul 2007, aprobat de catre actionarul majoritar adica CLM Braila, "CET" SA Braila ar urma sa raporteze o pierdere de 5 milioane de lei (50 miliarde de lei vechi), adica peste 1,5 milioane de euro. Asta in contextul in care pierderea de anul trecut a fost de doar aproximativ 730.000 lei, putin peste 200.000 euro.

Conducerea CET isi pune sperantele in micile investitii din ultima vreme

Cauzele indicate chiar de catre conducerea SC "CET" in raportul catre piata Rasdaq vizeaza in primul rind sezonul rece trecut, deosebit de defavorabil unitatii, prin faptul ca media temperaturilor exterioare a fost neobisnuit de ridicata. In al doilea rind, se invoca vechimea si gradul ridicat de uzura a echipamentelor care determina un consum mare de gaz metan reprezentind peste 70% din structura de cost. Asta in conditiile in care gazul metan, materiile prime si materialele sint achizitionate la preturi comparabile cu cele practicate pe plan international, iar energia termica este vinduta pe piata locala la un pret avizat de ANRE mai mic decit pretul mediu cu care se opereaza pe plan international. "Sezonul trecut a fost unul cu temperaturi ridicate fapt ce a indus o serie de pierderi generate de modul greoi de adaptare la conditiile meteo a sistemului de termoficare cu toate instalatiile si sistemele componente. Pentru acest sezon rece, lucrurile s-au schimbat in sens pozitiv intrucit la iarna vom porni un cazan modernizat care ne va permite, in functie de temperaturile exterioare, sa reglam producerea de energie termica si electrica, astfel incit sa fim eficienti si sa se lucreze la un randament de peste 80%, lucru care era imposibil cu vechiul cazan. Si pentru vara viitoare ne-am pregatit, in sensul ca vom pune in functiune o noua sursa de vara, amplasata la intrarea in oras pe soseaua Viziru, care va fi mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor. Practic, construirea acestei noi surse face parte din programul Termoficare 2006 - 2009 in cadrul caruia si SC “CET” a depus un proiect amplu de investitii", a explicat directorul general al "CET", Ionel Patrascu.
O alta cauza care a condus la inregistrarea unei pierderi mari la semestru si care va da tendinta negativa pe intregul an este legata de capitolul cheltuieli financiare. "Practic, din acest an, unitatea a inceput sa achite ratele si dobinzile la imprumutul garantat de stat cu scopul achizitiei stocului de gaz metan pentru asigurarea incalzirii pe timp de iarna a populatiei. Acest lucru creeaza o presiune mare pe bugetul unitatii", ne-a declarat Patrascu, punctind ca primul imprumut va fi achitat complet in 2009, iar al doilea in 2012.

Iarna trecuta, "CET" a produs gigacaloria cu 250 lei si a facturat-o populatiei cu 140,51 lei

Un alt motiv invocat de directorul "CET" se leaga de intirzierile municipalitatii la plata subventiei pentru incalzire. De subliniat este faptul ca, pentru a recupera banii din subventii, "CET" a actionat in instanta, in urma cu citiva ani, Consiliul Local Municipal, dar a renuntat negociind cu municipalitatea un armistitiu care prevede esalonarea la plata a sumelor cu titlul de subventie. Astfel, daca in primul semestru al anului 2006 restanta la plata era de circa 36 milioane de lei, la finele aceleiasi perioade din anul curent suma era mai mica cu aproximativ 10 milioane de lei, soldul fiind de 26,6 milioane de lei. "Pentru intreg anul 2007, CLM si-a asumat plata a 12 milioane de lei din care a achitat deja peste 9 milioane si avem promisiunea ca isi va respecta cuvintul", a spus Patrascu.
Pentru perceperea acestui fenomen trebuie precizat ca populatia plateste energia termica la un pret local de referinta, aprobat prin Hotarire de Guvern si care este stabilit in functie de puterea de cumparare a populatiei, diferenta dintre acesta si costurile cu care se produce si se distribuie energia termica fiind subventionate. Concret, in sezonul rece 2006 - 2007 "CET" a produs energie termica la un pret de circa 250 lei/gigacalorie, in timp ce populatia a platit un tarif de 140,51 lei asa cum a aprobat CLM, diferenta fiind acoperita de la bugetul local. De altfel, conducerea CET este hotarita sa mentina si pentru acest an costul de producere la 250 lei/gigacalorie.
Una peste alta, ideea de fond este ca societatea are nevoie de importante investitii in reabilitare si modernizare a instalatiilor si utilajelor proprii. Asta pentru a eficientiza activitatea serviciului prestat, dar si pentru a contracara astfel tendinta de debransare a micilor consumatori - proprietarii de apartamente. Anul trecut, dintre cele circa 51.000 de apartamente existente in municipiu, mai erau bransate la sistemul centralizat de termoficare mai putin de jumatate, adica circa 25.000 de apartamente.

Da'Ross a avertizat inca din primavara ca societatea "CET" are grave probleme
* iesirea la rampa cu aceste declaratii a fost sanctionata de municipalitate prin eliminarea democratului din componenta Consiliului de Administratie a SC "CET"

"Finalul anului 2007 va marca intrarea in incapacitate de plata a CET Braila". Scenariul, deloc placut pentru salariatii unitatii, a fost prezentat public in primavara acestui an, intr-o conferinta de presa, de catre consilierul judetean democrat Mario Da' Ross, la acea vreme membru in Consiliul de Administratie la CET. El a fost inlaturat imediat pentru declaratiile facute pe seama SC "CET". La vremea respectiva, Da'Ross a explicat ca unitatea este intr-o situatie foarte dificila din punct de vedere financiar, iar iarna trecuta, care a fost foarte blinda, a accentuat problemele. In acest context, in opinia lui Da'Ross, solicitarile de majorari de salarii inaintate de sindicatul unitatii si acceptate de administratie erau iluzorii. "Avind in vedere ca, la SC “CET”, cea mai mare cheltuiala, dupa gaze, sint salariile, avem doua posibilitati: ori reducem gazele consumate, ceea ce nu se poate, pentru ca nu mai faci productie, ori reduci fondul de salarii", declara in martie Da'Ross. Excluderea democratului din CA s-a produs o luna mai tirziu, mai precis in luna aprilie cind in sedinta AGA reprezentantii CLM au aprobat inlocuirea lui cu Florin Ionascu, membru PNL. De altfel, urmatoarea miscare a fost aceea de a elimina si pe cel de-al doilea membru PD din CA: democratul Laurentiu Picu a fost inlocuit cu liberalul Vasile Broasca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro