Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei.
Astfel, veniturile din TVA au scăzut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Potrivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Finanţelor este că au crescut rambursările de TVA.
Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că, consumul a crescut.
„Colectarea TVA a fost foarte slabă mai ales că vânzările cu amănuntul au crescut, ceea ce cred că este o slăbiciune majoră a execuţiei bugetare. Noi am atras atenţia că proiecţiile privind încasările din TVA sunt foarte optimiste", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
„Deficitul a scăzut şi s-a încadrat în ţintele agreate, dar încasările sunt tot foarte slabe. Încasările sunt la 31,7% din PIB, ceea ce înseamnă un grad foarte prost de colectare. Deficitul mai mic s-a datorat reducerii de cheltuieli legate de cofinanţarea proiectelor din fonduri UE şi scăderii cheltuielilor de capital. Pe partea de venituri a existat o creştere datorată accizei la produsele petroliere şi majorării salariului minim, care presupune impozite mai mari, dar este ceva strict contabil. Iei dintr-un buzunar şi bagi în altul. Creşterea rambursărilor de TVA se datorează unor restanţe pe care le are statul, renumitelor arierate", a comentat economistul Dragoş Cabat.