Mergi la conţinutul principal

Gata: intră apă în Lacul Sărat 2 şi 1

* alimentarea celor două lacuri cu apă din Dunăre se va face treptat, iar dacă se constată modificări ale parametrilor nămolului sapropelic va fi oprită

 

Lucrările desfăşurate cu rapiditate şi profesionalism de către filiala brăileană a Agenţiei Naţionale a Îmbunătăţilor Funciare (ANIF) au permis ca apa din Dunăre să acopere deja Lacul Sărat 2, astfel încât să poată fi dirijată, pe sub drumul comunal 8, spre Lacul Sărat 1, cel pe malul căruia este amenajată staţiunea balneară cu acelaşi nume. Miile de pescăruşi care coboară deja pe Lacul 2 sunt un indicator că apa este încă insuficient de sărată, fapt ce obligă la o alimentare graduală şi foarte atentă a Lacului 1. “Coordonat, în funcţie de rezultatul analizelor Institutului Naţional de Balneologie (INB) Bucureşti, vom menţine şi regla nivelul apei cu ajutorul unui stăvilar pe partea dinspre Lacul Sărat 2”, ne-a precizat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila.

Dar după cum am văzut la faţa locului, sunt probleme cu zona aferentă lacului balnear: teren surpat şi plin de bălării, pericolul surpării malului, îndeosebi din cauza vitezei foarte mari şi a traficului greu generator de vibraţii, de pe DC8. Tot aici trebuie văzut dacă tubul de mare diametru ce se va introduce sub şosea este  protejat de o casetă din beton (cum este sub calea ferată), trebuie lămurită situaţia unor reţele de utilităţi şi mai trebuie montat un parapet la acostamentul şoselei, pentru ca vreun autovehicul sau persoană să nu ajungă în cuveta lacului. Plus că există pericolul iminent al surpării malului spre Lacu Sărat 1, din cauza unui eventuale ploi, ceea ce va conduce, de asemenea, la obturarea alimentării cu apă din lacul sărat 2.

Reamintim că a ajuns pe punctul de a seca în această vară, iar decizia de alimentare cu apă din Dunăre a fost luată după ce Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a venit la Brăila însoţit de mai mulţi specialişti din cadrul Apelor Române, Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale şi Institutului Naţional de Balneologie. Aceştia au stabilit ca alimentarea cu apă dulce să se facă gradual, astfel încât proprietăţile nămolului terapeutic din Lacul Sărat 1 să nu fie afectate. Luni, 16 septembrie, s-au luat probe din lac, iar analizele efectuate la laboratorul INB vor arăta ce compoziţie avea nămolul înainte de a începe să se aducă apă. Parametrii stabiliţi în urma analizei vor trebui să rămână constanţi, iar dacă se vor constata modificări ale acestora, pomparea apei dulci va fi întreruptă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro