Legea care interzice fumatul în spaţiile publice este constituţională, au decis ieri judecătorii CCR. Actul normativ urmează acum cursul legislativ şi va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Asaltat de ziarişti, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat, anterior, că denumirea „de spaţiu public închis" din legea anti-fumat nu se aplică şi locuinţelor oamenilor. De asemenea, întrebat dacă legea este discriminatorie faţă de fumători, şeful CCR a precizat că dreptul de a fuma nu este unul constituţional. „E cum să fie. Dreptul de a fuma nu e trecut în Constituţie", a spus Zegrean şi a promis că după intrarea legii în vigoare să se lase de fumat.
Toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja locuri pentru fumători sunt vizate de acest proiect de lege. În cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, instituţii de învăţământ sau spitale nu se va fuma. Legea îi afectează şi pe aleşii care au acest viciu. Eu nu vor mai putea fuma pe holurile Parlamentulu.
Sancţiuni pentru persoane fizice
Legea prevede sancţiuni între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul firmelor amenzile ajung şi la 15 mii de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu interzic fumatul. Proiectul de lege va merge la promulgare şi va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.