Gata cu furturile de apă! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gata cu furturile de apă!

• CUP Dunărea a început deja implementarea în municipiu a unui sistem de monitorizare a consumului de apă al abonaţilor casnici şi agenţi economici, care se bazează pe contori inteligenţi • cartierul Lacu Dulce, de exemplu, este aproape complet “informatizat” şi orice tentativă de fraudare a aparatelor de măsurare declanşează alarma • furtul de apă constituie infracţiune şi astfel intră în sfera penalului

 

Operatorul local de apă-canal-epurare CUP Dunărea are în derulare un amplu program investiţional menit, pe de o parte, să ducă la o mai bună gestionare a serviciului de utilitate publică furnizare apă potabilă, iar pe de altă parte să descurajeze furtul de apă, o practică des utilizată de brăileni după cum o arată statisticile companiei. Totul se bazează pe montarea noilor contori inteligenţi în zona blocurilor, dar şi la abonaţii casnici care stau la curte, coroborat cu implementarea unui sistem inteligent de monitorizare-alarmare şi interpretare a datelor privind parametrii de consum furnizate de aceşti contori. Până la acest moment, compania a reuşit modernizarea şi automatizarea a 12 puncte termice odată cu montarea de contori inteligenţi cu transmitere automată de date în pupitrul de comandă şi are în plan să facă acelaşi lucru pentru toate cele 54 de puncte termice din oraş, precum şi în cazul tuturor cartierelor unde sunt zone de case. După cum a explicat directorul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, efortul investiţional pentru realizarea proiectului pilot în cazul PT 6 Dorobanţi precum şi în cazul celorlalte 11 PT automatizate până la acest moment este de circa 104.000 lei, fără a include aici şi costul contorilor inteligenţi care au fost achiziţionaţi de operator cu banii economisiţi din programul POS Mediu prima etapă. “Ţinta noastră este aceea de a avea întreaga zonă a municipiului complet automatizată până la finele lui 2019, cel târziu, urmând ca sistemul să fie extins şi în zona rurală până în 2022. Am gândit cu echipa de aici un sistem informatic complex menit să integreze din punct de vedere al interpretării datele furnizate de contorii inteligenţi pe care i-am montat deja şi mai urmează să-i montăm. Acest lucru ne permite un control riguros în ce priveşte parametrii de furnizare a apei potabile în reţea, dar şi pe parte de măsurare şi facturare. La fel de important, sistemul preia în timp real orice alarmă la nivelul contorilor inteligenţi montaţi în reţea şi vorbim aici de orice tentativă de furt de apă, dar şi de alarmă în caz de avarie şi pierderi de apă. Am avut, de exemplu, situaţii în care am descoperit imediat când abonaţii au încercat să blocheze contorul cu sârmă sau prin câmp magnetic, practici de fraudare cu care ne-am întâlnit în trecut. Am reacţionat imediat şi s-a mers la consumatorul respectiv fiind avertizat că a fost descoperit, dar şi asupra faptului că furtul de apă este infracţiune”, ne-a declarat sursa citată, punctând că o parte dintre alarmările înregistrate în ce priveşte tentativele de furt au venit din zona cartierului Lacu Dulce, unde este în stadiu avansat procedura de montare a contorilor inteligenţi la gospodăriile populaţiei şi la agenţii economici.

Potrivit datelor prezentate de CUP Dunărea, la nivelul oraşului există aproximativ 60.000 de apartamente plus alte 30.000 de branşamente pentru abonaţi casnici şi agenţi economici, cu precizarea că aproximativ 60% din întreaga cantitate de apă livrată de companie se consumă în municipiu.

O statistică aferentă anului 2016 a Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, pe total judeţ, arată că unitatea înregistrează o pierdere medie anuală de peste 0,6 metri cubi de apă per kilometru de reţea per oră. În total, este vorba despre circa 7,8 milioane de metri cubi anual, adică de 3.900 de ori capacitatea rezervorului vechiului Castel de Apă din Grădina Publică (circa 2.000 mc). Aici intră la grămadă atât furturile, cât şi pierderile proprii din reţea, fiind greu de stabilit o pondere a fiecărei componente în totalul celor 7,8 milioane de metri cubi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro