• asta a anunţat, ieri, primarul Marian Dragomir, cu precizarea că SC ECO SA a intrat în posesia a 600 de containere noi pentru gunoi pe care le va distribui pe zona din oraş în care acţionează • acestea au o valoare totală de 788.791 lei cu TVA • Dragomir a vorbit şi despre necesitatea ca asociaţiile de proprietari să se hotărască unde vor fi amplasate pe viitor modulele pentru colectarea selectivă, pe care municipalitatea intenţionează să le achiziţioneze anul acesta
Primăria Brăila intenţionează să schimbe modul în care se prezintă zonele de colectare a gunoiului la nivelul oraşului. Iar un prim pas către acest deziderat îl reprezintă investiţiile la nivelul propriei societăţi de salubritate, SC ECO SA, a explicat primarul Marian Dragomir. Acesta s-a lăudat, ieri, printre altele, şi cu achiziţia a 600 de containere noi, care vor înlocui pe zona de acţiune a societăţii Primăriei toate containerele existente, aflate într-o stare jalnică. Unele dintre ele vor intra în modulele pentru colectare selectivă a deşeurilor, altele vor fi amplasate pur şi simplu în zonele blocurilor.
“Au venit 600 de containere noi, zincate, unele dintre ele cu capac şi pedală, altele doar cu capac, pe zona ECO. Un lucru deosebit este faptul că astfel toate acele containere hidoase care erau până în prezent pe sectorul ECO vor dispărea în cel mai scurt timp, urmând să fie înlocuite de aceste containere noi. Dar de acum, noi toţi, cetăţenii Municipiului Brăila, avem obligaţia să le păstrăm. La fel ca şi angajaţii societăţii care trebuie să le întreţină în condiţii foarte bune. Valoarea unui container pentru modulele reciclabile este de 1.322 lei bucata (TVA inclus), iar a unuia normal de 1.304 lei (TVA inclus)”, a declarat Dragomir.
Potrivit directorului SC ECO SA, Ionuţ Pisică, valoarea totală a acestei investiţii este de 788.791 lei cu TVA.
Edilul-şef a ţinut să precizeze că de acum înainte, cel puţin pe sectorul “ECO” nu vor mai fi containere vechi în oraş.
“Pe celelalte sectoare, totul depinde de societatea respectivă, deoarece containerele revin în responsabilitatea agentului economic care deserveşte zona respectivă. Maşinile, la fel. Societatea ECO avea responsabilitatea în ceea ce priveşte containerele şi maşinile de salubrizare, la fel şi RER şi Braicata. Singurul lucru pe care îl poate face Primăria pe celelalte sectoare ale societăţilor de salubrizare este investiţia în acele module, în care nu mai au acces câinii, oamenii străzii, nu se mai răscoleşte şi totul ţine de fiecare dintre noi să ridicăm clapeta respectivă, pentru a depozita gunoiul acolo şi nu pe lângă, aşa cum se mai întâmplă în unele dintre locaţii”, a mai adăugat Dragomir, cu precizarea că se aşteaptă ca şi unul dintre ceilalţi doi operatori de salubritate să facă astfel de investiţii, însă fără să precizeze care anume.
Primarul vrea ca asociaţiile să stabilească amplasarea modulelor
Marian Dragomir a dorit să mai sublinieze, cu această ocazie, că dacă anul trecut municipalitatea a achiziţionat 100 de module pentru colectarea selectivă a deşeurilor, în 2019 aceasta va mai cumpăra încă 200. Astfel, primarul a anunţat că asociaţiile de proprietari pot dezbate încă de acum subiectul unor posibile locaţii privind aceste module, atunci când ele vor sosi.
“Un lucru foarte important este că, pe lângă cele 100 de module moderne pentru colectarea deşeurilor, montate anul trecut, în 2019 suntem aproape în ultima fază a licitaţiei pentru încă 200 de astfel de module de colectare modernă a deşeurilor. Rugăm pe această cale toate asociaţiile de proprietari să stabilească anticipat, de comun acord cu toţi locatarii, unde vor fi amplasate aceste module. Astfel încât, să nu mai fie anumite dispute între vecinul de la parter şi vecinul de la etaj, între cel din stânga şi cel din dreapta. Acum, să ştiţi că nu putem să le montăm pe spaţiul verde şi ele va trebui să fie amplasate pe o zonă accesibilă şi dacă uneori vor fi preluate 3 sau 4 locuri de parcare nu va fi o problemă. Asta pentru că Primăria are anul acesta în diverse stadii de realizare peste 2.000 locuri de parcare. Unele dintre ele în execuţie. Au început lucrările anul trecut şi trebuie să continue în 2019. Altele încep anul acesta, altele sunt deja trimise spre validare la ANAP şi pentru loturile cele mai mari se pregăteşte acum documentaţia pentru a fi lansată licitaţia”, a conchis Dragomir.