Gata cu cofinanţările de la CJ Brăila în 2019 pentru proiectele comunelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gata cu cofinanţările de la CJ Brăila în 2019 pentru proiectele comunelor

• asta a afirmat, recent, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, cu precizarea că va aloca bani doar pentru încheierea proiectelor deja începute anul trecut, însă nu şi cofinanţări noi • potrivit acestuia, în 2019 alocările de fonduri de la CJ Brăila vor viza în special infrastructura şi sănătatea • dintr-o informare pusă la dispoziţie de vicepreşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, reiese că în 2018 au fost peste 70 de proiecte cofinanţate de CJ Brăila în valoare totală de aproximativ 6,4 milioane lei

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac s-a hotărât să închidă «robinetul» cofinanţărilor în 2019 pentru proiectele propuse de primarii comunelor şi oraşelor din judeţ. Mai exact, acesta a vorbit recent despre faptul că nu a impus nicio limită în ceea ce priveşte ideile pentru care liderii Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) din Brăila au decis să solicite ajutorul Consiliului Judeţean, fie acestea reabilitarea unei artere pietonale sau realizarea unui dispensar. Chiriac susţine că instituţia va aloca în continuare bani pentru încheierea tuturor acestor investiţii demarate anul trecut, însă în 2019 are alte priorităţi, în special: Infrastructura şi Sănătatea.

“În cazul proiectelor de cofinanţare cu toate comunele şi oraşele din judeţ, 2018 a fost ultimul an. M-am gândit foarte serios. Sunt anumite UAT-uri, şi de la PSD şi de la PNL care nu au finalizat aceste proiecte de cofinanţare şi le vom continua pe anul 2019, dar doar pentru restul de executat. Diferenţa de bani care a mai rămas în fondul de dezvoltare al judeţului va intra pe două domenii, aşa cum mi-am asumat în acest mandat. Este vorba de infrastructură şi sănătate. Avem deja demarate câteva DALI-uri pe drumurile judeţene pietruite, astfel încât să le aducem la nivel de asfalt. Şi în anul 2019 sperăm să intrăm cu ele în partea de licitaţie pentru execuţie. Şi vom continua cu acordul cadru pentru reabilitarea drumurilor judeţene. În fiecare an, 50 km. Eu vreau să mă ţin de acea promisiune, ca la sfârşitul mandatului în 2020, judeţul Brăila să aibă 300 km de covor asfaltic, drumuri reabilitate, drumuri judeţene din totalul de 605 km”, a declarat Chiriac. Totodată, liderul CJ Brăila şi-a expus şi câteva dintre planurile sale privind încheierea investiţiilor începute anii trecuţi la Spitalul Judeţean, precum şi demararea altora noi, precum reabilitarea Corpului A şi analizele privind recondiţionarea Corpului B.

 

Milioane de la CJ pentru cofinanţări în 2018

Revenind la proiectele realizate la nivelul judeţului prin cofinanţare de la Consiliul Judeţean şi Consiliile Locale ale comunelor şi oraşelor, potrivit unei situaţii prezentate de vicepreşedintele CJ Brăila Ionel Epureanu, în 2018 au fost 73 de astfel de investiţii la nivelul judeţului. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 6.388.651 lei, din care până în prezent s-au alocat 4.977.400 lei. Cu alte cuvinte, a mai rămas o diferenţă de doar 1.411.251 lei de achitat în 2019.

Cele mai multe primării au solicitat şi au primit cofinanţări pentru proiecte de genul: înfiinţarea de terenuri de sport, parcuri, înfiinţări/reabilitări al Căminelor Culturale, modernizarea unor grădiniţe şi şcoli, reabilitare de dispensare, grupuri sanitare, reţele de canalizare, şanţuri, iluminat public, sensuri giratorii, reabilitarea unor drumuri, străzi, modernizarea reţelelor pietonale, montarea de camere pentru supraveghere video, chiar şi construirea de capele, amenajarea unor cimitire sau reabilitarea sediului primăriei.

Precizăm că Primăria Brăila a avut cinci proiecte în cofinanţare cu Consiliul Judeţean. Două privind amenajarea de sensuri giratorii. Unul pe Strada Mircea Mălăeru colţ cu DN 22B (202.161 lei, din care a rămas o diferenţă de plată de 5.838 lei), respectiv altul în zona intersecţiei Calea Galaţi cu Bulevardul Al. I. Cuza (79.694 lei - achitată în totalitate). De asemenea, două proiecte privind modernizări de parcări. Unul privind parcări pe Strada Pietăţii, în jurul Policlinicii nr. 2; Şoseaua Buzăului între blocurile B19, B 18, 2 şi Grădiniţa nr 55; Bulevardul Dorobanţilor blocurile B16, B18 şi B19; Cartierul Viziru I, între blocul 12, 13, 14 şi Aleea Nada Florilor blocul 9, în valoare totală de 467.923 lei din care ar mai trebui să se achite 83.711 lei în 2019. Altul care vizează modernizarea lotului 3 de parcări din municipiu (Str.Aleea Lebedei, între Calea Călăraşilor şi Str. Grigore Alexandrescu, Str. Sebeşului bloc D1, Şoseaua Buzăului vlocurile B30 şi 31, Bulevardul Dorobanţilor bloc A28 şi A 31, Aleea Învăţătorilor bl. G7, G8, bl. A2), unde încă nu s-a alocat niciun ban deocamdată.

De asemenea, un proiect privind viabilizarea Str. Prelungirea Lanului pentru care s-au dat până acum 242.454 lei, din care a rămas o diferenţă de 215.560 lei.

Oraşul Făurei a avut 5 proiecte pentru cofinanţare cu CJ Brăila (închiderea depozitului de deşeuri menajere din oraş, modernizarea sistemului de iluminat public, a reţelei pietonal, reabilitarea exterioară şi schimbarea şarpantei la sediul Garda 3 Intervenţii SMURD şi extinderea sitemului de iluminat). Oraşul Ianca a avut două proiecte (sistematizarea zonei blocurilor şi modernizarea unui campus şcolar), la fel şi Însurăţei (covor asfaltic DC 17 km, amenajare centru civic).

Precizăm că în cazul celor mai multe dintre comune se poate discuta în general despre două, trei proiecte, iar în unele cazuri chiar patru. Potrivit informării vicepreşedintelui Consiliului, singura comună care nu a venit cu niciun proiect pentru cofinanţare de la CJ Brăila în 2018 este Stăncuţa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro