Gata cu ajutoarele sociale “după ureche”. Primarii, buni de plată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gata cu ajutoarele sociale “după ureche”. Primarii, buni de plată

• din acest an, edilii care încalcă regulile privind acordarea ajutoarelor sociale riscă amenzi de mii de lei • spre exemplu, ei vor scoate bani din buzunar între 1.000 lei şi 5.000 lei dacă nu verifică prin anchete sociale cererile solicitanţilor • decizia vine după ce la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare un act normativ care le permite inspectorilor sociali să aplice amenzi • dar nu doar primarii vor fi sancţionaţi, ci şi “asistaţii” vor primi amenzi usturătoare dacă se dovedeşte că au “fentat” legea • la sfârşitul anului trecut, AJPIS Brăila avea de recuperat peste  60.000 lei de la 154 de persoane care au încasat sume necuvenite

 

Gata cu “pomana” ajutoarelor sociale. Începând din acest an, primarii care vor da ajutoare “după ureche” riscă amenzi de mii de lei. Vorbim despre sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei, bani pe care edilii îi vor scoate din buzunar dacă se constată că nu au respectat regulile privind acordarea acestor beneficii. De asemenea, “asistanţii” vor fi şi ei pedepsiţi cu amenzi de până la 2.000 lei dacă încearcă să “fenteze” statul. Măsura vine după ce inspectorii sociali au primit atribuţii lărgite şi pot aplica amenzi atunci când merg în controale, pentru a diminua astfel din suspiciunile de fraudă în acordarea beneficiilor de asistenţă socială. Ca să nu aibă surprize atunci când inspectorii vin în controale, într-o şedinţă de Colegiu Prefectural, primarii din judeţ au fost familiarizaţi cu noile modificări ale legislaţiei, directorul AJPIS Brăila, Adrian Ritzinger, reamintindu-le edililor că sunt responsabili de actele pe care le semnează. Anul trecut s-au înregistrat mii de suspiciuni de fraudă, sute de cazuri fiind confirmate. Potrivit raportului de activitate al AJPIS Brăila, la sfârşitul lui 2016, 154 de brăileni trebuia să dea înapoi statului suma de 62.370 lei, din care 38.147 lei din venitul minim garantat.

 

Bătrâni care încasează ajutoare sociale, dar au bani în bancă sau terenuri, indivizi care “trăiesc” din venitul minim garantat, dar conduc maşini scumpe sau persoane care încasează indemnizaţii de handicap, iar în realitate ei nu suferă de boala declarată sunt doar câteva exemple de bani încasaţi ilegal de la stat. Ei bine, din acest an se schimbă regulile privind ajutoarele sociale iar cei care au mai “închis ochii” când au dat aceste beneficii vor primi amenzi de mii de lei.  Pentru a diminua din suspiciunile de fraudă în acordarea beneficiilor de asistenţă socială, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare ordonanţa 82/2016 pentru aprobarea Statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru completarea şi modificarea altor acte normative. Concret, prin noul act normativ, inspectorii sociali au primit noi atribuţii şi vor putea sancţiona primarii sau autorităţi publice atunci când merg în control şi constată nereguli.

 

Amenzi de până la 5.000 lei

În ordonanţa 82/2016 se specifică cuantumul amenzilor pe care le pot aplica inspectorii sociali atât primarilor, cât şi altor entităţi publice care acordă ajutoare sociale, pe fiecare categorie de ajutor în parte: venit minim garantat (VMG), alocaţie pentru susţinerea familiei şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei.

Astfel, legat de venitul minim garantat, ordonanţa spune că inspectorii sociali pot amenda primarii care nu îşi îndeplinesc îndatoririle legale, cum ar fi efectuarea unei anchete sociale pentru a verifica cele declarate de solicitant, cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei. Aceeaşi sumă se aplică şi în cazul ajutorului pentru susţinerea familiei sau a ajutoarelor pentru încălzire. 

Ca să nu fie luaţi prin surprindere, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila i-a pus în temă pe primarii din judeţul Brăila în legătură cu noile prevederi legislative şi cu efectele lor, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural din luna februarie.

“Ordonanţa 82/2016 a adus o noutate, în sensul că acea activitate a inspecţiei sociale care de fapt era o formă de auditor s-a modificat într-o formă de audit şi controlor pentru că funcţiile lor au devenit funcţii specifice, cu statut special şi îndeplinesc autoritatea de stat. Adică, concret domnilor primari, nu vă mai anunţăm că vin controalele. Iar controalele vor fi făcute conform noii ordonanţe, cu efectele respective. Vreau să vă precizez un lucru. Există obligaţia noastră, lunară, de a raporta, la modul unitar, tot ce înseamnă sancţiuni în activitatea pe care o avem. Activitatea are două componente: controale inopinate şi controale tematice. Deci la cele tematice, pe suspiciunile respective, se controlează, se constată şi se aplică sancţiunea”, a declarat Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila.

Dar nici asistaţii sociali nu vor scăpa de amenzile inspectorilor sociali. Vor fi taxaţi beneficiarii care nu se supun obligaţiei de a depune periodic declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi cuantumul veniturilor cu amenzi între 500 lei şi 2.000 lei. De asemenea, aceeiaşi sumă o vor plăti şi cei care uită să transmită primăriilor, în termen de 15 zile, orice modificare care a intervenit cu privire la domiciliu, componenţa familiei sau cuantumul veniturilor declarate iniţial. O altă noutate adusă de ordonanţa mai sus menţionată se referă la obligaţia primarilor de a-i amenda pe cei cărora le dau ajutoarele sociale, în caz contrar riscă să se aleagă şi ei cu o sancţiune.

“Până acum făceam noi controalele şi aplicam amenzile. De data aceasta trebuie dumneavoastră să le aplicaţi. Bine, se va pune problema dacă doriţi să aplicaţi sau nu. Nu e aşa pentru că în momentul în care eu v-am semnat debitul din motive imputabile beneficiarului, vă solicit să îmi arătaţi decizia de amendă. Nu o daţi, vine inspecţia şi vă lasă măsurile. Nu întreprindeţi măsura plătiţi dumneavoastră amenda şi beneficiarul. Legat de criteriile privind eligibilitatea pentru acordarea unui beneficiu vreau să vă spun că este responsabilitatea personalului care face ancheta, adică a asistenţilor sociali sau pe cine desemnaţi dumneavoastră, şi este responsabilitatea secretarului şi primarului care dă dispoziţia, sub sancţiune de amendă, mai măricică. Vorbim de mii de lei”, a adăugat sursa citată.

De asemenea, şeful AJPIS Brăila le-a recomandat primarilor să verifice atent toate veniturile beneficiarilor de ajutoare sociale şi să controleze, pe lângă actele doveditoare aduse de aceştia, toate bunurile pe care le pot deţine: terenuri, proprietăţi, conturi bancare etc.

 

Anul trecut, sute de brăileni au încasat ajutoare necuvenite

Potrivit raportului de activitate al AJPIS Brăila pe anul 2016, la sfârşitul anului trecut, 154 de brăileni trebuia să dea înapoi statului suma de 62.370 lei, din care 38.147 lei din VGM şi 12.791 din alocaţiile pentru susţinerea familiei.

În document se specifică şi suspiciunile de fraudă înregistrate pe parcursul lui 2016. Astfel, în ceea ce priveşte venitul minim garantat, în perioada ianuarie-decembrie 2016, în urma intersecţiilor cu alte baze de date şi a verificărilor AJPIS Brăila, s-au trimis către UAT-uri peste 200 de suspiciuni de sume încasate necuvenit şi s-au confirmat prin 190 decizii de imputare. Tot în perioada mai sus menţionată, primăriile au înaintat AJPIS Brăila anchete sociale în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit, cu titlul de ajutor social, şi s-au întocmit referate debit în urma cărora s-au emis 109 decizii de imputare. În perioada ianuarie-decembrie 2016 au fost emise şi expediate beneficiarilor 361 decizii imputare.

“Dacă discutăm de sume, sumele pe care trebuie să le recuperăm sunt cam aceleaşi ca în 2015. Dacă discutăm de cazuistică, ele diferă un pic, dar una peste alta,  paguba la stat e cam consecventă. Dar anul acesta recuperarea va fi mult mai mare şi sperăm ca debitele să scadă practic. Mai mult de atât, diferenţa între vechiul sistem şi ordonanţa aceasta este că primarul este răspunzător de actele pe care le aduce beneficiarul. Sperăm să nu mai avem acordări necuvenite. În general cetăţeanul aplică legea în interes personal şi dacă aude pe cineva că a reuşit să fenteze cumva statul face şi el la fel. Dar până la urmă se recuperează banii”, ne-a declarat şeful AJPIS Brăila.

Per total, anul trecut AJPIS Brăila a efectuat plăţi de 164.984.103 lei către 102.697 beneficiari de alocaţii de stat, alocaţii pentru susţinere familială, alocaţii de plasament, indemnizaţie creştere copil şi stimulent inserţie etc. De venit minim garantat au beneficiat 4.717 persoane, plata ajutoarelor ridicându-se la peste 16 milioane lei.

În primele două luni ale acestui an AJPIS Brăila a făcut plăţi în valoare de 29 milioane de lei pentru 96.505 beneficiari, din care 2,8 milioane lei pentru cei 4.811 de beneficiari de venit minim garantat. După primele două luni ale acestui an, agenţia avea recuperat aproximativ 90.000 lei de la 260 de persoane.

 

Refuzi de 3 ori să mergi la muncă, pierzi ajutorul social

Tot din acest an, persoanele care primesc ajutoare sociale şi refuză să meargă la muncă în trei rânduri nu vor mai primi bani de la stat. Potrivit OUG 93/2016  pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă “pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare, se verifică lunar dacă au încheiat un contract individual de muncă, că nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de către agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă”.

Actul normativ specifică faptul că celor care refuză un loc de muncă oferit sau nu vor să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de AJOFM, li se va suspenda plata ajutorului social. Mai mult, refuzul repetat de 3 ori al unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro