• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a emis un comunicat de presă în care a anunţat că în urma unui proiect adoptat în Parlament, pe care l-a susţinut, medicii de familie, cei din policlinici şi stomatologii vor fi scutiţi de acreditarea excesivă • potrivit parlamentarului liberal, cabinetele medicale, chiar dacă funcţionau deja, ar fi urmat să treacă, din 2019 printr-o nouă acreditare obligatorie, realizată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.), organism recent înfiinţat, însă cu această ocazie s-a renunţat
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a ţinut să le dea o veste bună medicilor de familie, celor din cabinetele ambulatorii de specialitate şi stomatologilor care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Parlamentarul a emis un comunicat de presă pentru a anunţa că de acum înainte aceşti medici nu vor mai fi obligaţi să treacă printr-un proces excesiv de acreditare, aşa cum era prevăzut până nu demult în Legea privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate. Asta, deoarece de curând a fost adoptată în Parlament o iniţiativă legislativă faţă de care Ioniţă a dorit să îşi anunţe susţinerea, alături de alţi colegi liberali. Potrivit deputatului brăilean, conform actului normativ iniţial, cabinetele medicale menţionate, chiar dacă funcţionau deja, ar fi urmat să treacă, din 2019, printr-o nouă acreditare obligatorie, realizată de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.), organism recent înfiinţat, însă acum s-a renunţat la această prevedere.
“Sistemul era oricum unul excesiv: pentru a-şi deschide un cabinet, un medic de familie trece prin trei structuri de control, iar toate au ca scop asigurarea unor servicii de calitate. Pe de o parte, Colegiul Medicilor dă primul aviz, după ce medicul dovedeşte că îndeplineşte condiţiile legale să practice meseria, că deţine un spaţiu adecvat şi că are dotările necesare funcţionării cabinetului. Vine apoi Direcţia de Sănătate Publică, care eliberează Autorizaţia Sanitară de Funcţionare şi certificatul de înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor medicale. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate face apoi o nouă evaluare a cabinetului medical. Toate acestea se întâmplă la fiecare doi ani şi îl costă pe fiecare medic, peste 1.000 de lei. Acum se dorea ca procesul de acreditare, chiar şi pentru cabinetele care funcţionează de ani buni, să fie reluat şi de ANMCS, o instituţie nouă şi inutilă, înfiinţată doar cu scopul de a împovăra cu birocraţie excesivă cabinetele medicilor de familie, cele din ambulatoriul de specialitate şi pe medicii stomatologi”, a declarat Ioniţă.
Sursa citată a mai adăugat că medicii de familie au reclamat faptul că această nouă reacreditare, ce ar fi impus şi costuri excesive, ar fi putut însemna falimentarea medicinei de familie, şi aşa împovărată din punct de vedere financiar.
“De renunţarea la această prevedere vor beneficia cei peste 11.500 de medici de familie, medicii din ambulatoriile de specialitate, medicii stomatologi, precum şi laboratoarele de analize medicale şi de anatomie patologică”, a conchis deputatul.