Mergi la conţinutul principal

Garduri pentru cimitir şi stadion vs. dispensare în comune

• consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a criticat faptul că majoritatea proiectelor propuse CJ Brăila spre cofinanţare de către primarii din judeţ sunt total rupte de nevoile reale ale oamenilor • acesta a semnalat că, deşi la Ciocile se vrea alocarea de miliarde lei vechi pentru împrejmuirea unui teren de fotbal, iar la Dudeşti pentru gardul cimitirului, mai degrabă s-ar pietrui străzile • Iordache a lăudat proiectul propus de primarul din Şuţeşti, care prevede realizarea unui dispensar uman

 

Încă un rând de critici în plenul Consiliului Judeţean Brăila privind prioritizarea proiectelor propuse spre cofinanţare de către primarii şi consilierii din judeţ, în cadrul celei mai recente şedinţe extraordinare. PND-istul Cătălin Iordache a atras atenţia că nimeni de la nivelul CJ Brăila nu sfătuieşte primarii în privinţa proiectelor investiţionale pe care vor să le implementeze în aşa fel încât să deservească nevoile reale ale oamenilor şi nu doar să se cheltuie nişte bani. Consilierul judeţean a criticat, de exemplu, două proiecte privind împrejmuirea terenului de fotbal din comuna Ciocile şi a cimitirului din satul Tătaru, comuna Dudeşti, pentru care se alocă miliarde de lei vechi, în condiţiile în care locuitorii ar avea nevoie de alte lucruri mai importante.

“Domnule preşedinte, comisia care aprobă aceste asocieri ia cumva în calcul şi necesitatea acestor obiective la care noi ne asociem şi dăm bani? Pentru că eu am fost la Ciocile de mai multe ori şi cred că acolo sunt mult mai multe probleme decât un teren de fotbal. Adică există o prioritizare a problemelor UAT-ului respectiv? Ar trebui cumva sfătuiţi să vină cu alte lucruri. Eu ştiu, poate că o pietruire de stradă e mai bine văzută decât un teren de fotbal sau ceva de genul acesta”, a declarat Iordache, nemulţumit de proiectul propus de primarul comunei Ciocile, Costel Robitu (PSD).

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a explicat că unele dintre aceste proiecte au fost prinse în strategia de dezvoltare a judeţului, motiv pentru care se alocă acest ajutor financiar. De asemenea, Chiriac a reiterat că oportunitatea proiectelor este stabilită de consiliile locale şi de primarii Unităţilor Administrativ Teritoriale, cu precizarea că în regulamentul cofinanţărilor pentru 2020 se vor impune anumite condiţii clare.

“Domnule preşedinte, câte cimitire mai împrejmuim? Nu vreţi să împrejmuim nişte blocuri în care trăiesc oameni şi nu locuri în care «dorm» oameni? Este al nu ştiu câtelea proiect în care primăriile şi noi băgam miliarde de lei ca să împrejmuim un cimitir. Nu am nimic cu cei care au trecut în nefiinţă, Doamne Fereşte! Cu toţii vom muri. Dar nu credeţi că e mai bine totuşi să ne preocupăm întâi de cei vii şi după aceea de cei morţi?”, a criticat Iordache şi în cazul proiectului privind împrejmuirea gardul cimitirului propus de primarul comunei Dudeşti, Marian Bocănel (PSD).

 

Dispensarul uman din Şuţeşti, dat ca exemplu pozitiv

 

În cadrul aceleiaşi şedinţe, PND-istul a ţinut să îşi explice luările de cuvânt la toate aceste proiecte, precizând că ar trebui să se realizeze o listă a priorităţilor fiecărei localităţi, care să fie respectată atunci când CJ Brăila alocă fonduri pentru proiecte. În acest context, Iordache a ţinut să laude proiectul primarului comunei Şuţeşti, Cristian Codreanu (PNL) privind realizarea unui dispensar uman, cu precizarea că nu ştie de la ce partid este acesta.

“Nu ştiu cine e primar la Şuţeşti, îmi pare rău. Nu ştiu nici de la ce partid este. Dar acesta este singurul proiect adevărat al unui primar pe care l-am văzut până acum. Este singurul primar care vrea să facă un dispensar undeva la ţară. Toată lumea vine cu cimitire, cu garduri, cu terenuri, cu aquapark-uri, tiroliene. (...) La asta mă refer când spun de prioritizare. Din legislatura următoare eu nu o să mai fiu aici, o să fiu acolo, lângă colegii mei de la ziar. Dar aş vrea să văd că există un bun simţ atunci când soliciţi bani pentru ceva într-o localitate. Că vrei să faci ceva acolo”, a declarat Iordache.

Preşedintele CJ Brăila a dorit să sublinieze că au mai fost şi alte proiecte care au vizat realizarea de dispensare în comune, acesta a dat ca exemplu Bordei Verde şi Bărăganul.

 

Cât costă aceste proiecte

 

Precizăm că dispensarul uman de la Şuţeşti are o valoare totală de 2.668.400 lei cu TVA, din care construcţie plus montaj - 2.023.729 lei cu TVA. Aici proiectul a fost demarat şi discutăm despre un rest de executat în 2019 în valoare de 2.332.776 lei cu TVA. La nivelul comunei Şuţeşti au fost întocmite documentaţiile tehnico economice şi s-a alocat suma de 1.288.105 lei cu TVA, iar diferenţa de 400.000 lei cu TVA i-a revenit CJ Brăila.

Ei bine, în privinţa construirii vestiarului şi împrejmuirea terenului de fotbal  din comuna Ciocile, valoarea totală a investiţiei este de 388.184 lei cu TVA, din care construcţia plus montajul - 349.807 lei cu TVA. În acest caz, contribuţia CJ Brăila pentru cofinanţarea acestui obiectiv este de 209.000 lei cu TVA, adică 59,75% din valoarea proiectului. Restul de 179.184 lei cu TVA este contribuţia comunei Ciocile.

Pentru împrejmuirea cimitirului din satul Tătaru, comuna Dudeşti, CJ Brăila a fost de acord să aloce 100.000 lei cu TVA, adică 56,17% din valoarea construcţiei plus montajul. De cealaltă parte, comuna Dudeşti a plusat cu 83.428 lei cu TVA. Cu alte cuvinte, o valoare totală de 183.428 lei cu TVA.

Toate proiectele au fost aprobate cu 26 voturi “pentru”, mai puţin cel privind cimitirul din Ciocile, care a primit doar 25 voturi “pentru” şi o abţinere din partea consilierului PND, Cătălin Iordache.

Reamintim că în cadrul aceleiaşi şedinţe consilierii au stabilit că vor modifica regulamentul cofinanţărilor pentru 2020, discutând despre necesitatea ca toate localităţile să pună accentul pe obţinerea avizelor ISU pentru şcoli.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro