• după „Radu Negru” şi „Sf. Constantin”, a venit rândul Cimitirului „Sfânta Maria” să fie pavoazat cu panouri de mari dimensiuni • potrivit primarului Marian Dragomir, este vorba de 55 de panouri cu tot atâtea personalităţi brăilene din toate domeniile de activitate - oameni de cultură, foşti primari, filantropi şi binefăcători
Cimitirele vechi ale Brăilei capătă o nouă înfăţişare. După Cimitirul „Radu Negru”, al cărui gard a fost îmbrăcat în panouri cu monumente reprezentative ale oraşului („Brăila monumentală”) şi Cimitirul “Sf. Constantin”, pavoazat cu panouri având ca temă „Brăila eroică”, a venit rândul Cimitirului „Sfânta Maria”, de la Podul Brăiliţei, să fie împodobit cu imagini. Este vorba de 55 de panouri de mari dimensiuni montate pe profile metalice, care vor schimba cu totul înfăţişarea celui de-al doilea mare cimitir al Brăilei, dar şi aspectul monoton al zonei, acelaşi de pe vremea lui Panait Istrati. Apropo de marele scriitor brăilean, panoul său va fi aşezat la loc de cinste pe gardul de la „Sfânta Maria”, alături de celelalte personalităţi.
Potrivit primarului Marian Dragomir, amplasarea celor 55 de panouri cu personalităţi va începe vineri, 15 mai 2020 - ziua în care brăilenii vor avea acces în toate cimitirele urbei, odată cu încetarea stării de urgenţă - cel târziu luni, 18 mai 2020. De instalarea acestor panouri se ocupă angajaţii fostului DSP din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, actual SUPAFLC. Au fost, deja, instalate profilele metalice de 2x3 metri fiecare, au fost toaletaţi copacii şi a fost pavoazată intrarea principală în cimitir, precum şi aleea principală.
„De data aceasta, vor fi amplasate 55 de panouri cu personalităţi din mai toate domeniile - oameni de cultură, foşti primari, filantropi etc. Cu această ocazie, va fi amenajată şi intrarea în cimitir. La o viitoare rectificare de buget, intenţionăm să amenajăm şi cimitirul de pe Calea Galaţi cu Ulmului (Cimitirul „Sf. Dumitru” - Brăiliţa), care va fi pavoazat cu panouri reprezentând tradiţii şi obiceiuri ale tuturor etniilor din municipiul şi judeţul Brăila”, a precizat primarul Marian Dragomir.
Nu întâmplător, se vor instala aceste panouri cu tradiţii ale etniilor: Cimitirul „Sf. Dumitru” este amplasat lângă cartierul Pisc, populat în majoritate cu ruşi lipoveni.
Potrivit edilului şef, tot la Cimitirul „Sfânta Maria” se va amenaja spaţiul verde care înconjoară incinta. Pentru început, se vor monta panourile cu personalităţi la intrarea în cimitir, apoi şi celelalte, până la 55, urmând ca, până pe data de 10 iunie 2020, operaţiunea să fie finalizată. De săptămâna viitoare, brăilenii îi vor putea admira, la Podul Brăiliţei, pe compozitorul-pianist Johnny Răducanu, pe Radu S. Campiniu, Nică Petre, Ana Aslan, Dumitru Ionescu, Radu Portocală sau Mihail Sebastian, dacă ar fi să amintim doar câteva dintre personalităţile marcante ale Brăilei.
Reamintim că, în iunie anul trecut, primarul Brăilei, Marian Dragomir, anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă,„cosmetizarea” gardurilor Cimitirului „Radu Negru” şi Cimitirului „Sf. Constantin”, prin montarea unor panouri inedite cu imagini, un fel de „expoziţie în aer liber” după modelul celei existente în municipiul Buzău.
“O să vedeţi a altă amenajare a gardului de la Cimitirul „Radu Negru”, dar şi o prezentare inedită, fiind vorba de intrarea în municipiul Brăila (...). Noi am abordat următoarele teme: gardul de la Cimitirul „Sf. Constantin” va avea o abordare privind istoria municipiului Brăila, cu imaginile pe care le-am găsit în arhiva Primăriei şi la Muzeul Brăilei, o expoziţie cu o tematică privind războaiele de eliberare duse de soldaţii români, brăileni în special. La intrarea în Brăila, dinspre Buzău, gardul cimitirului va fi reabilitat, iar imaginile vor reprezenta clădiri - monumente istorice sau reprezentative pentru municipiu, realizate în nuanţe alb-negru”, preciza, la acea vreme, primarul Marian Dragomir.
Edilul şef s-a ţinut de cuvânt. De atunci, au fost instalate panourile la ambele cimitire, urmând ca, în mai puţin de o lună, să fie finalizate lucrările şi la Cimitirul „Sfânta Maria”.
Cimitirele beneficiază de pază permanentă asigurată de Poliţia Locală, pentru a fi preîntâmpinate eventualele distrugeri sau acte de vandalism.