Gardienii de serviciu în noaptea evadării de la Tichileşti, în faţa comisiei de disciplină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gardienii de serviciu în noaptea evadării de la Tichileşti, în faţa comisiei de disciplină

* deţinuţii evadaţi de la Penitenciarul Tichileşti ajunseseră să îşi ispăşească pedepsele la regim deschis întrucât au avut o bună conduită şi au făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială * deşi regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an, pe perioada detenţiei deţinuţii pot trece de la un regim la altul * conducerea penitenciarului a precizat că cei trei deţinuţi evadaţi au parcurs toate etapele şi condiţiile stabilite de lege pentru a trece de la un regim la altul

Deţinuţii care au evadat din Penitenciarul Tichileşti şi au comis o tălhărie au ajuns să îşi execute pedepsele la regim deschis pentru că au avut o bună conduită pe timpul detenţiei şi au făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială. Deşi fusese condamnat pentru omor calificat, Cosmin Costel Radu (21 de ani) a trecut de la regimul închis la cel semideschis, apoi la regimul deschis, datorită comportamentului pe care l-a avut. La fel s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi doi deţinuţi, Ionuţ Marian Penghiş (20 de ani) şi Marian Alexandru Codreanu (20 de ani), condamnaţi pentru tâlhărie. Cei trei deţinuţi nu au apreciat însă "libertatea" din spatele gratiilor, astfel că şi-au dat în petec la începutul lunii august.
Conducerea Penitenciarului de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti a precizat că cele trei persoane învinuite au parcurs toate etapele şi condiţiile stabilite de lege pentru a trece de la un regim la altul. "Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate sunt bazate pe sistemele progresiv şi regresiv, persoanele condamnate trecând dintr-un regim în altul, în condiţiile prevăzute de Legea 275/2006. Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an. Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune dacă persoana condamnată a avut o bună conduită şi a făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială, în special în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, precum şi în cadrul muncii prestate. Persoana privată de libertate clasificată iniţial să execute pedeapsa în regim închis poate trece, în sistemul progresiv, de la regimul închis la regimul semideschis şi apoi la regimul deschis", ne-a transmis purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ionel Dincă. Acesta a mai adăugat că regimurile de executare a pedepselor se diferenţiază în raport cu gradul de limitare a libertăţii de mişcare a persoanelor condamnate, modul de desfăşurare a activităţilor şi condiţiile de detenţie.

Nimeni nu le-a observat lipsa mai bine de trei ore

Cazarea deţinuţilor din regimul deschis este amenajată într-o secţie exterioară locului de deţinere, amenajată în gospodăria agrozootehnică (GAZ) a penitenciarului. Potrivit legii, deţinuţii de la regim deschis se bucură de mai multă libertate, având uşile de la camere deschise, atât ziua cât şi noaptea. În aceste condiţii, celor trei nu le-a fost prea greu să părăsească penitenciarul pentru câteva ore, deşi, teoretic, ar fi trebuit supravegheaţi. "Referitor la condiţiile care ar fi putut favoriza părăsirea locului de detenţie - potrivit Legii 275/2006, art. 123 (2) - «camerele de cazare se ţin descuiate atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, condamnaţii având acces liber în locurile şi zonele stabilite de administraţie». La art.126 (1) se prevede că «persoanele private de libertate îşi organizează singure timpul avut la dispoziţie şi activităţile administrativ-gospodăreşti, cu respectarea programului stabilit de administraţie». Deţinuţii din regimul deschis desfăşurau la data de referinţă activităţi productive, activităţi de curăţenie şi îngrijire animale, iar pe timpul nopţii trebuiau să desfăşoare program de somn", a mai adăugat Ionel Dincă.

În ceea ce priveşte supravegherea deţinuţilor de la regim deschis, aceasta trebuia asigurată de agentul care era de tură. Totuşi, în noaptea de 31 iulie, la ora 23.00, Cosmin Costel Radu (21 de ani), Ionuţ Marian Penghiş (20 de ani) şi Marian Alexandru Codreanu (20 de ani), au reuşit să escaladeze gardul penitenciarului fără ca cineva să îi vadă şi, mai mult, nimeni nu le-a observat lipsa mai bine de trei ore. În consecinţă, gardianul şi şeful de tură din acea noapte au fost trimişi în faţa comisiei de disciplină. "Supravegherea deţinuţilor era asigurată de un agent supraveghetor, care îşi desfăşoară activitatea în ture de 12 ore în GAZ, acesta având drept sarcină şi paza gospodăriei. Împotriva şefului de tură şi a supraveghetorului de la GAZ a fost luată măsura trimiterii în faţa comisiei de disciplină a PMT Tichileşti care va propune măsuri disciplinare dacă cei doi funcţionari vor fi găsiţi vinovaţi", a spus purtătorul de cuvânt al unităţii penitenciare.

Reamintim că în noaptea de 31 iulie spre 1 august, profitând de neatenţia gardienilor, cei trei deţinuţi, primul condamnat pentru omor calificat şi ceilalţi doi pentru tâlhărie, care îşi ispăşeau pedepsele în Penitenciarul Tichileşti, au sărit gardul închisorii şi au mers în sat, la o bere. La ora 23.00, ei au cerut permisiunea de a mai sta afară să joace un fotbal, mai ales că era vară, fiind însoţiţi de alţi trei colegi de celulă. La un moment dat, Cosmin Radu a decis să plece până în sat împreună cu Penghiş şi Codreanu, spunându-le celorlaţi trei deţinuţi să facă gălăgie pentru a le acoperi evadarea.

Deţinuţii au ajuns în comuna Tichileşti, unde au tâlhărit un minor, căruia i-au furat telefonul mobil şi lănţişorul de la gât, apoi s-au întors la penitenciar şi au mers liniştiţi la culcare. După două luni de cercetări cei trei au fost identificaţi, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă pentru evadare şi tâlhărie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro