Mergi la conţinutul principal

"Galmopan" mai asteapta pina in august cu scumpirea piinii

Conducerea celui mai mare producator de piine zonal, SC "Galmopan" SA, a anuntat ca este dispusa sa nu majoreze imediat pretul piinii si sa astepte ca Executivul sa se hotarasca daca va reduce sau nu cota de TVA la acest produs. Termenul pina la care ar fi dispusa sa astepte este finele acestei luni, cind ar urma sa fie stabilita strategia de preturi pentru acest an agricol. "Recent, marii producatori de piine, inclusiv noi, am avut o intilnire directa cu ministrul Agriculturii, Traian Remes, pe tema anuntatelor scumpiri generate de majorarea pretului la materia prima in contextul secetei prelungite. Una dintre solutiile propuse de noi, si cu care se pare ca ministrul este de acord, este reducerea cotei de TVA la piine. Aceasta masura ar avea un dublu efect pozitiv: pe de o parte ar balansa mult mai bine pretul piinii si, la fel de important, ar "scoate la suprafata" peste trei sferturi din afacerile derulate pe piata piinii din Romania. Propunerea noastra a fost reducerea la cota minima acceptata de Uniunea Europeana, adica 5%. Si Romania nu ar fi singura tara europeana care ar proceda astfel, intrucit si Italia, de exemplu, are tot 5%, Olanda are 7%. Noi i-am transmis ministrului ca si o cota de 6% sau 7% ar avea aceleasi efecte", a explicat Doru Resmerita, administratorul unic al "Galmopan". In plus, sursa citata a subliniat ca la intilnirea cu oficialul ministerial organizatia patronala din care face parte - "Rompan" - a prezentat si un calcul estimativ legat de efectele reducerii TVA in ceea ce priveste evaziunea fiscala. "Piata piinii in Romania este estimata la circa 1 miliard de euro anual. La acest moment, doar circa 250 - 300 milioane de euro este declarata si fiscalizata, iar restul e la negru. Ca exemplu numai in momentul in care cota de TVA s-a majorat de la 9% la 19%, din evidente a "disparut" 30% din consumul de piine. Revenind, reducerea TVA ar duce la scoaterea la lumina a 80% din consumul de piine, fapt ce ar conduce la o crestere a incasarilor din TVA ce revin statului pentru ca un producator de piine nu s-ar risca pentru evaziune fiscala la o cota redusa de TVA", a apreciat aceeasi sursa. In concluzie, conducerea "Galmopan" a punctat ca la acest moment mingea este in terenul Ministerului de Finante intrucit ministrul Remes pare convins de oportunitatea aplicarii unei masuri de reducere a TVA. "Noi asteptam pina la inceputul lunii viitoare semnale clare din partea Guvernului cu privire la propunerile venite din partea patronatului piinii. Abia atunci, in functie de decizia Executivului pe tema TVA la piine ne vom stabili strategia de pret pentru acest an agricol", a incheiat Doru Resmerita.
Reamintim ca la finele saptaminii trecute ministrul Remes a anuntat ca va propune Guvernului masuri, cel putin pentru panificatie, menite sa stopeze scumpirile, una dintre variantele nominalizate fiind combaterea evaziunii fiscale printr-o reducere a cotei de TVA la piine. El a apreciat ca pretul piinii este nejustificat de mare, in conditiile in care a fost stabilit in 2003, cind griul costa 7,5 milioane de lei vechi pe tona, iar in acest an pretul va ajunge, chiar in conditii de seceta, la 5-5,5 milioane de lei vechi pe tona.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu