Galliano a fost condamnat la plata unei amenzi de 4.000 de euro pentru un incident care a avut loc pe 24 februarie, într-un bar din centrul Parisului, şi a uneia de 2.000 de euro, pentru un al doilea incident care a avut loc pe 8 octombrie 2010, în acelaşi local.
John Galliano risca, pentru faptele sale cu caracter antisemit, o pedeapsă de şase luni de închisoare şi o amendă de maximum 22.500 de euro, dar justiţia franceză alege mai degrabă să dea simple amenzi.
Suspendarea fiind pronunţată, John Galliano nu va plăti amenzile decât dacă recidivează. El va plăti în schimb 1 euro cu titlu de despăgubiri victimelor insultelor sale şi unui număr de cinci asociaţii care militează împotriva rasismului, care figurau în acest caz ca părţi civile. El va plăti, de asemenea, cheltuielile de judecată.
Două plângeri au fost examinate de tribunalul corecţional din Paris care s-a ocupat de caz. Prima dintre ele s-a referit la altercaţia designerului cu un cuplu, ce a avut loc la sfârşitul lunii februarie într-o cafenea din cartierul Marais din Paris. Aflat în stare de ebrietate, Galliano a fost acuzat de proferarea unor injurii rasiste şi antisemite. Designerul britanic a negat aceste acuzaţii şi a depus plângere pentru defăimare. Cu toate acestea, John Galliano şi-a cerut public scuze.
Pe 28 februarie, tabloidul britanic The Sun a postat pe site-ul său oficial o înregistrare video realizată de un anonim într-o cafenea din Paris, în care John Galliano poate fi auzit spunând că îl "adoră pe Hitler". "Îl ador pe Hitler", spune John Galliano în limba engleză unor persoane aşezate într-o cafenea la o masă alăturată. "Oameni ca voi ar fi morţi (pe vremea lui Hitler, n.r.). Mamele voastre, taţii voştri ar fi toţi nişte nenorociţi de gazaţi", mai spune el în această înregistrare.
A doua plângere viza o altă persoană care a fost insultată de John Galliano în octombrie 2010. Directorul artistic al casei Dior ar fi râs de aspectul fizic al acestei femei în vârstă de 48 de ani, după care i-ar fi adresat în limba engleză câteva insulte cu caracter rasist.
Mai multe surse, inclusiv din cadrul casei Dior, susţineau că designerul, intrat într-o "spirală a alcoolului", nu se mai prezentase la studiourile de creaţie de câteva luni. Pe lângă presiunea exercitată de fiecare nouă colecţie, creatorul de modă nu şi-a revenit complet după moartea lui Steven Robinson, prietenul şi principalul său colaborator timp de 20 de ani, decedat în 2007.
John Galliano a fost concediat pe 1 martie de conducerea casei Dior, al cărei director de creaţie era din 1997, în urma acestui scandal. Totodată, Galliano a fost dat afară din propria sa companie de modă, în urma deciziei consiliului de administraţie. Christian Dior, care deţine 91% din label-ul Galliano, a primit mai multe oferte de cumpărare a companiei din partea unor oameni de afaceri.
De la concedierea sa, Galliano încearcă să-şi vindece dependenţa de alcool şi medicamente, iar după proces, designerul a spus că se va gândi la ce va face în viitor în ceea ce priveşte cariera sa.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.