• autorităţile brăilene, împreună cu asociaţiile de revoluţionari din Brăila au organizat, vineri, un eveniment special • au fost plantaţi 46 de arbori din specia platan, în memoria Eroilor Martiri din Brăila, căzuţi la Revoluţia din Decembrie 1989 • la rândul lor, consilierii municipali au aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare, acordarea de diplome de onoare pentru 162 de revoluţionari, membri a celor cinci asociaţii care activează în Brăila • şi consilierii judeţeni au ţinut un moment de reculegere înainte şedinţei ordinare de joi, pentru a comemora împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia Română
Plantare la Brăila în memoria Eroilor Martiri căzuţi la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Evenimentul a avut loc vineri, la ora 12:00 în Parcul Monument, pe aleea pietonală de acces dinspre Şoseaua Buzăului. Autorităţile brăilene, alături de organizaţiile de revoluţionari din Brăila au plantat 46 de arbori din specia platan în zona respectivă, pentru a comemora împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie. Astfel, reprezentanţi ai administraţiei brăilene, în frunte cu primarul Marian Dragomir, revoluţionari brăileni, copii şi nepoţi ai acestora au plantat arborii, iar ulterior le-au legat banderole cu numele Eroilor căzuţi în Decembrie 1989.
“Este un moment prin care noi cinstim astăzi memoria celor care s-au jertfit la Revoluţie. Sunt 46 de platani, câte un platan pentru fiecare erou. La propunerea asociaţiilor de revoluţionari, la capetele aleii vor fi montate plăcuţe cu numele tuturor celor pentru care s-au plantat aceşti copaci. Eroi care au fost declaraţi în anul 1994 cetăţeni de onoare ai Municipiului Brăila. Încă o dată, vă mulţumim mult de tot şi sunt ferm convins că peste sute de ani, toţi cei care vor veni în Parcul Monument, vor cinsti la rândul lor jertfa brăilenilor care au avut iniţiativa, curajul, de a nu rămâne în casă în momente dificile ale istoriei noastre. Mulţumesc frumos încă o dată, tuturor!”, a declarat Dragomir în cadrul evenimentului.
Ulterior, edilul-şef a postat un mesaj similar şi pe reţelele de socializare, ţinând să precizeze că activitatea a fost realizată cu sprijinul şi participarea membrilor asociaţiilor victimelor, revoluţionarilor, elevilor, Primăriei Brăila şi Seroplant, pentru a onora jertfa celor 46 de eroi martiri, cetăţeni de onoare ai Municipiului Brăila.
Diplome de onoare de la consilierii municipali pentru Revoluţionarii Brăilei
Tot în cursul zilei de vineri a avut loc o şedinţă extraordinară a CLM Brăila, la ora 9:00, în Sala 404 a Palatului Administrativ ce a avut un singur punct pe ordinea de zi: acordarea diplomelor de onoare revoluţionarilor brăileni, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Este vorba despre diplome pentru cei 162 de revoluţionari din Brăila, care fac parte din cinci asociaţii: Asociaţia Revoluţiei Române din Decembrie 89 Brăila are 17 membri; Asociaţia Uniunea Revoluţionarilor din Brăila 1989 are 57 de membri; Asociaţia Victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 Brăila are 45 de membri; Asociaţia “Revoluţionarilor Anticomunişti din Decembrie 1989” - Filiala Brăila are 17 membri; Asociaţia “Oraş Martir” Luptătorii din Decembrie '89 Brăila are 26 de membri. Printre numele cele mai cunoscute din cadrul acestora se numără deputatul PNL Vasile Varga, fostul senator Ionel Alexandru, afaceristul Gheorghe Caruz, scriitorul brăilean Vasile Datcu, Giorgiu Coman şi alţii.
“Anul 1989 a dus la căderea sistemului totalitar comunist în întreaga Europă. Spre sfârşitul anului, îndeosebi în vestul României, populaţia aflase, de la posturile de televiziune străine (maghiare şi iugoslave) şi prin intermediul emisiunilor în limba română, de la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, de schimbările din Europa. În timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 au murit 1.104 oameni şi au fost răniţi 3.352. Dintre aceşti, 543 au murit la Bucureşti şi 561 în restul ţării. Înainte de 22 Decembrie au fost 162 decedaţidin care 73 la Timişoara, 48 la Bucureşti şi 41 în restul ţării, 1.107 răniţi din care 604 la Bucureşti. După 22 Decembrie au fost 942 de morţi, din care 496 la Bucureşti şi 2.245 răniţi, din care 1.275 la Bucureşti. O statistică pe localităţi, făcută de Ministerul Sănătăţii se prezintă astfel: La Timişoara s-au înregistrat 93 morţi şi 373 răniţi; la Bucureşti s-au înregistrat 564 răniţi şi 1.761 morţi; la Brăila s-au înregistrat 44 morţi şi 98 răniţi; la Cluj s-au înregistrat 29 morţi şi 58 răniţi; la Constanţa s-au înregistrat 32 morţi şi 116 răniţi; la Sibiu s-au înregistrat 61 morţi şi peste 100 de răniţi; la Hunedoara au murit 6 persoane şi alte 19 au fost rănite. Acesta a fost preţul victoriei Revoluţiei din România”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.
Trebuie subliniat că întreaga şedinţă a durat mai puţin de cinci minute, singurul care a luat cuvântul fiind primarul Marian Dragomir.
“Domnelor şi domnilor consilieri, în anul 1994 eroii martiri de la Revoluţie, din Municipiul Brăila au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai Municipiului Brăila. Astăzi suntem la 30 de ani de la Revoluţie şi din respect pentru cei care au participat la Revoluţie şi şi-au asumat riscuri în acel moment, am propus să se confere aceste distincţii de onoare pentru cei care au participat atunci în mod real la acest eveniment. Consider că libertatea este foarte importantă pentru noi şi indiferent de anumite discuţii din unele cercuri, riscul pe care şi l-au asumat, jertfa lor este un act eroic şi trebuie cinstită ca atare, chiar şi acum, la 30 de ani”, a declarat edilul-şef.
Precizăm că, ulterior, proiectul a fost aprobat în unanimitate, iar lucrările şedinţei au fost închise. De la lucrările CLM au absenatat motivat 7 consilieri din totalul de 27: PSD-ista Cristiana Voineag (care a avut o problemă de sănătate, după cum a informat edilul-şef), PND-istul Bogdan Botea, liberalii Raluca Bucur, Adrian Tabarac, Cristian Pricop, Alexandru Başno, dar şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu.
Moment de reculegere la CJ Brăila pentru Eroii Revoluţiei Române
Membrii Consiliului Judeţean Brăila au ţinut, joi, un moment de reculegere în memoria Eroilor Revoluţiei Române din 1989. Evenimentul s-a întâmplat înainte de deschiderea lucrărilor şedinţei ordinare a CJ Brăila din această lună, la propunerea consilierului judeţean independent, Marian Căpăţînă. Deşi preşedintele CJ Francisk Chiriac dorea să marcheze momentul mai târziu, după deschiderea şedinţei, Căpăţînă a insistat şi şi-a rugat colegii, înainte de orice altceva, să ţină momentul de reculegere pentru a marca împlinirea celor 30 de ani de la Revoluţie, în memoria Eroilor care au murit la vremea respectivă.
“La rugămintea domnului consilier judeţean şi la rugămintea tuturor colegilor o să avem un moment de reculegere. Vă rog, linişte!”, a declarat Chiriac.
După momentul solemn, au urmat lucrările şedinţei ordinare a CJ Brăila.
Liderul PLUS Brăila i-a invitat pe brăileni să participe, duminică, la Comemorarea Eroilor Revoluţiei
Preşedintele Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) Brăila, Adrian Neagu, a dorit să marcheze împlinirea celor 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă recente că membrii filialei brăilene a partidului lui Dacian Cioloş, vor fi prezenţi, duminică, la evenimentele organizate în faţa Palatului Administrativ, pentru comemorarea celor care au fost ucişi la Revoluţie. Acesta i-a îndemnat pe brăileni să participe în număr cât mai mare.
“Zilele acestea se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia Română. Suntem datori faţă de oamenii care s-au jertfit ca noi să trăim acum în democraţie. Astfel, invit cetăţenii Brăilei, duminică, la comemorarea lor pe platoul de la Palatul Administrativ”, a declarat Neagu.
Programul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii
Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila a emis programul complet al manifestărilor dedicate Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii - 22 Decembrie 2019. Astfel: în Piaţa Independenţei, la ora 11:50 are loc întâlnirea oficialităţilor civile şi miliare; în intervalul 12:00 - 12:10 Ceremonialul militar - semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, intonarea Imnului Naţional al României; în intervalul 12:10 - 12:20 Serviciul religios, oficiat de soborul de preoţi; de la 12:20 - 12:35 Rostirea de alocuţiuni: prefectul judeţului Brăila Cătălin Boboc şi reprezentantul asociaţiilor de revoluţionari; între 12:35 - 12:50 Depunerea de coroane de flori la Troiţa Eroilor Revoluţiei, pe fundalul intonării “Imnului Eroilor”: Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Instituţia Prefectului - Judeţul Brăila; Garnizoana Brăila (IJJ, IPJ, ISU, DJI), Asociaţiile de revoluţionari; în intervalul orar 12:50 - 13:00 Defilarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare; la ora 13:00 încheierea manifestărilor.
În aceeaşi zi, se vor desfăşura manifestări şi la “Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului. Mai exact, la ora 12:00 întâlnirea reprezentanţilor Primăriei, CJ Brăila, Prefecturii, Garnizoanei Brăila şi Asociaţiile de Revoluţionari; în intervalul 12:20 - 12:30 - Serviciul religios, oficiat de către un preot militar şi unul civil; între 12:30 - 12:50 Depuneri de buchete de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989; la ora 13:00 Încheierea manifestărilor.