* sute de militari, zeci de autovehicule, TAB-uri și obuziere de 152 mm au participat, astăzi, la Parada Militară de 1 Decembrie, desfășurată în fața Palatului Administrativ * au fost prezenți, de asemenea, circa 400 de colindători din România și din Moldova de peste Prut * caii Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București au făcut un adevărat spectacol, fiind primiți cu aplauze de sutele de brăileni care au venit să vadă parada de Ziua Națională
Sărbătoare națională cu cântec, joc și voie bună la Brăila. Sute de militari, zeci de autovehicule, TAB-uri și obuziere au defilat, astăzi, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, prin fața Palatului Administrativ, în prezența autorităților și a sute de brăileni care veniseră, cu mic cu mare, să vadă Parada Militară, sfidând vremea deosebit de rece, mohorâtă care pusese stăpânire pe oraș.
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Blocul de Paradă a inclus tehnică de luptă, spre încântarea celor prezenți la eveniment. Au fost prezenți, de asemenea, circa 400 de artiști și colindători din toată România și din Moldova de peste Prut, dar și mult-așteptații cai negri „ca pana corbului” ai Jandarmeriei Române. La ceremonialul dedicat Zilei Naționale a României, de la Brăila, au participat prefectul Iulian Timofei, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, viceprimarul Doinița Ciocan, președintele Consiliului Județean, Iulian Francisk Chiriac, alături de cei doi vicepreședinți, Ionuț Ciprian Dobre și Ionel Epureanu, deputații Mircea Florin și Niță Nicu, secretarul de stat Răzvan Popescu, consilieri municipali și județeni, șefi ai instituțiilor locale, precum și reprezentanți ai minorităților etnice și ale unor asociații și ONG-uri brăilene. Au fost prezenți, de asemenea, inspectorul șef al IP Brăila, cms-șef Marius Budu, inspectorul șef al Jandarmeriei Brăila, col. Iulian Albăceanu, comandantul Garnizoanei Brăila, col. Sorin Călin, comandatul Flotilei Fluviale, comandor Marcel Neculae, inspectorul șef al ISU „Dunărea” Brăila, col. Ion Cristian, comandanți de unități militare, cadre militare în rezervă.
Sărbătoarea de 1 Decembrie, de la Brăila, a debutat în jurul orei 10.00, cu sosirea autorităților și primirea onorului militar, de către prefectul Brăilei, Iulian Timofei, și col. Sorin Călin, comandantul Garnizoanei Brăila. Tenorul Laurențiu Mocănescu, asistat de Muzica Militară a Ganizoanei Brăila, a intonat Imnul de Stat, urmat de o slujbă religioasă oficiată de șapte preoți brăileni, în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache. Prea cucernicii părinți s-au rugat pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și au rostit pericopa evanghelică ce include celebra replică dată de Iisus Hristos, în urmă cu 2000 de ani: „Dați cezarului cele ce sunt ale cezarului și lui Dumnezeu, cele ale lui Dumenzeu”. De asemenea, s-a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”.
A urmat un scurt moment artistic prezentat de Muzica Militară a Ganizoanei Brăila, condusă de lt. Raul Badale. Sute de colindători, veniți din toată țara și din Basarabia, s-au prins în horă, la auzul cunoscutelor cântece patriotice românești „Hai să-ntindem hora mare” și „Noi suntem români”. Zece minute mai târziu, s-a dat startul Paradei Militare de 1 Decembrie.
Blocul de Paradă a fost deschis de militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, urmați de cei ai Batalionului 528 Cercetare „Vlad Țepeș”, ai Flotilei Fluviale, ai Jandarmeriei, Penitenciarelor Brăila și Tichilești. Nu au lipsit caii Detașamentului de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București - care au făcut senzație - și detașamentul Asociațiilor Romilitaria și Proilavia, de la Brăila, cu uniforme militare de epocă.
Au urmat autovehiculele și tehnica de luptă prezentate, în premieră, la Parada Militară de 1 Decembrie. Brăilenii prezenți, astăzi, pe Calea Călărașilor, au putut admira TAB-uri, obuziere de 152 mm, autospeciale, șalupte, mașini ale Poliției Rutiere, mașini de descarcerare și de ordine publică, trailere, autospeciale ale ISU Brăila și tehnică de luptă aparținând Brigăzii 10 Geniu, Batalionului 528 Cercetare și Flotilei Fuviale „Mihail Kogălniceanu”.
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României s-au finalizat cu depunerea de jerbe de flori la Monumentul sublocotenentului-erou Ecaterina Teodoroiu, din Piața Independenței. Sărbătoarea a continuat cu programul artistic susținut de interpreta de muzică populară Laura Lavric, pe esplanada din fața Palatului Administrativ. Concomitent, sute de brăileni au luat cu asalt cele 70 de căsuțe cu produse tradiționale de Crăciun, amenajate în parcarea de lângă Primărie.
„Brăilenii au putut urmări o Paradă Militară în adevăratul sens al cuvântului, la reușita căreia și-au dat concursul cadre militare și civile ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției. Toate aceste eforturi, pentru a putea sărbători așa cum se cuvine un moment definitoriu al istoriei noastre, ca națiune. 1 Decembrie reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii, dorinței de libertate și unitate a poporului român”, a precizat prefectul Brăilei, Iulian Timofei, imediat după încheierea Paradei Militare de 1 Decembrie.