* pe cât de bine arătau, vara trecută, spațiile verzi recent reabilitate, pe atât de dezagreabil arată în prezent faleza în ansamblul ei, din cauza mizeriei împrăștiate peste tot
Spațiile verzi, civilizat și plăcut amenajate acum un an – doi, sunt astăzi într-un contrast evident cu insulele de mizerie și gunoaie de pe Faleza Dunării. În primul rând, coșurile de gunoi sunt pline cu vârf dar și înconjurate cu tot felul de ambalaje provenite îndeosebi de la cei care dețin diverse “dotări” plutitoare pe Dunăre, precum și de la cine a ieșit, în ultimul timp, la promenadă. Apoi, albia majoră este la cheremul pescarilor amatori (și nu numai) care aruncă pe malul apei tot ce le prisosește. Își aduc contribuția, de chiștoace, PET-uri, coji de semințe etc și amorezii sau pasionații de o “liniuță” veniți cu autoturismele la heliportul din fața morii Violatos. Tot pe platoul heliportului, o ditamai pata de ulei ars.
Pe sensul opus de circulație, lângă taluzul falezei, alte surprize nedorite: pălării de paie distruse de viscol și împrăștiate pe jos, o albie din plastic făcută praf, o anvelopă auto, iar sus, pe taluz, stau aruncate două șezlonguri. Probabil de la una din vilele sau casele care au ocupat aleea pietonală de pe promontoriul falezei. Când au fost “arborate” la înălțime o multitudine de pălării multicole din paie, trecătorii spuneau admirativ “jos pălăria”. Din păcate însă, aceste pete de culoare au ajuns, nedorit, să fie deteriorate și căzute la pământ din cauza fenomenului previzibil al viscolului. Deci, jos pălăriile, la propriu.
Băncile vandalizate completează și ele nefericit aceste nereguli. Nevăzute, inclusiv de către agenții care stau, bine mersi, la adăpost într-o cabină ferită de orice intemperie. Că doar “paza veghează, dar nu garantează” fiindcă, din câte se pare, din cușcă nu se vede nici mizeria și brazii de la baza scărilor, către cabinetele medicale. Ca să pună capac la toate, spațiile verzi și trotuarele sunt pline de excrementele câinilor de rasă scoși la aer de câtre cuconetul și “telectualii” cu pretenții de orășeni, dar de nimeni amendați pentru că nu adună mizeria lăsată în urmă de animalele lor de companie.
Seroplant a lăsat în calea oamenilor nu doar un ditamai trunchiul unui plop retezat după viscol, dar și un pin aproape culcat la pământ dar și o grămadă de resturi lemnoase, după ce s-au tăiat niște arbori afectați și ei de vijelie. Pe principiul “Nu contează, să vină ăia de la Salubritate să rânescă în urma noastră…”. Şi apropo de salubriști, poate nu s-ar fi ajuns la un asemenea grad de mizerie pe faleză dacă s-ar fi acționat și acolo zilele trecute, în loc să se deszăpezească, în echipă și ”de-a surda”, aproape toată săptămâna trecută, Călărașiul, cu “pauze lungi și dese”. Când, foarte ușor și spornic, trotuarele și chiar platoul din fața Primăriei puteau fi descongestionate la timp, nu când zăpada și gheața au ajuns deja de trei plame. Iar dacă s-ar fi folosit utilaje adecvate, adică minifreze și încărcătoare cu gabarit redus, sigur nu s-ar fi ajuns la această muncă fără rost întinsă pe atâtea zile... De altfel, și spre ANAF oamenii și-au făcut cărare singuri prin zăpada de o jumătate de metru, sau alunecând periculos pe gheața formată instant.
Revenind la Faleza Dunării, Zona fostei Căpitănii abundă și ea, zdravăn, de gunoaie și mizerie (inclusiv o saltea relaxa), iar lângă fostul Navlomar, unde întoarce autobuzul 40, este alt perimetru infect.