* joi, începând cu ora 22.00, s-a acționat în zona unui transformator electric de mare putere care, potrivit scenariului, a fost avariat în urma unui cutremur
Joi seară, începând cu ora 22.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu tactic, pentru a testa capacitatea de intervenţie în cazul eșecului utilităților publice, atât a structurilor din subordine cât şi a altor instituţii, pe timp de noapte. Tema operaţiunii a fost „Gestionarea unei situații de urgență generată de eșecul utilităților publice, precum și alte tipuri de risc (accidente, avarii sau explozii sau alte situații de urgență) în zona Stației de transformare de 110 kV Brăila-Sud din municipiul Brăila”.
După cum ne-a transmis Biroul de Presă al ISU Brăila, scenariul exerciţiului a fost structurat în trei situaţii tactice. S-a pornit de la premisa că în zona Vrancea s-a produs un cutremur intermediar (la adâncimea de 90 km) cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, care a fost resimţit şi în municipiul Brăila cu o intensitate de 5,4 grade M.S.K.
În urma producerii evenimentului la dispeceratul ISU Brăila a fost primit numeroase apeluri de urgenţă, cele mai multe provenind din partea de sud a municipiului Brăila.
Din datele furnizate de apelanţi, la Stația de transformare de 110 kV Brăila-Sud, s-au înregistrat avarii la o clădire din incinta stației, existând posibilitatea ca o persoană să fie surprinsă sub dărâmături, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică în zona afectată.
De asemenea, pe fondul pierderilor de ulei dintr-un transformator, există riscul producerii unui incendiu la un transformator de putere.
Iar pentru ca totul să fie cât mai complicat, scenariul exerciţiului a prevăzut şi o situaţie tactică potrivit căreia, din cauza căderii unui arbore pe Aleea Mecanizatorilor, partea carosabilă a fost blocată, iar un conducător auto a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat într-un stâlp de iluminat stradal din apropiere. În urma impactului conducătorul autoturismului a rămas încarcerate.
Exercițiile de acest tip urmăresc modul de acţiune a structurilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unor situaţii de urgenţă (cutremur urmat de un incendiu, accident rutier cu victimă), precum şi verificarea viabilităţii planului operativ de intervenţie şi planurilor de cooperare cu celelalte structuri implicate în managementul şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Pentru rezolvarea situaţiilor tactice prevăzute în scenariu, la exerciţiu au participat, începând cu ora 22.00, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, grupa operativă, două echipaje de intervenţie-stingere și un echipaj SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, personalul de pe locul de muncă.