GALERIE FOTO După doi ani de pauză, spectacol pe faleză, de Ziua Marinei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO După doi ani de pauză, spectacol pe faleză, de Ziua Marinei

* au asistat ceva mai puțini brăileni față de anii trecuți, însă cei care au ajuns pe faleză, începând cu ora 10.00, chiar au avut ce vedea * exercițiul de luptă, zeul Neptun cu alaiul său și mai ales jocurile marinărești au fost la fel de spectaculoase ca întotdeauna * pentru prima dată, proba porcului la școndru nu a fost câștigată de nimeni * niciun participant nu a reușit să ajungă la stegulețul din vârful bârnei unse cu vaselină * premiul a fost acordat, totuși, celui mai perseverent dintre competitori

 

 

 

 

După pauza de doi ani cauzată de pandemie, serbările marinărești dedicate Zilei Marinei și-au reintrat în drepturi, iar brăilenii au putut asista din nou la ceremoniile, defilările navale și jocurile specifice organizate de Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu”. Au fost, totuși, mai puțini spectatori față de edițiile precedente, însă cei care au venit pe faleză, începând cu ora 10.00, chiar au avut ce vedea. După defilarea marinarilor militari și discursurile oficialităților, și după slujba religioasă oficiată de fețele bisericești, a fost lansată la apă ancora de flori, în memoria eroilor martiri din cadrul forțelor navale române. A început apoi un exercițiu militar demonstrativ, în care au fost angrenate un monitor fluvial și două vedete blindate, care au zguduit efectiv atmosfera cu armamentul greu de la bord. Evident, s-a tras cu muniție de manevră, însă bubuiturile au fost suficient de puternice încât să își poată face oricine o idee despre forța de foc a navelor din dotarea flotilei fluviale. Au fost folosite, de asemenea, și bărci de desant, care au simulat un atac pe fluviu, cu rafale de pistol mitralieră, petarde aruncate în apă, scafandri intrați în luptă și alte mici detalii care să facă demonstrația cât mai atractivă pentru privitorii de pe mal.

A urmat o paradă a navelor militare și a câtorva nave civile, iar apoi a intrat în scenă zeul Neptul, jucat și în acest an de neobositul actor Florin Chirpac care, însoțit de atrăgătoarele sale nereide, a asistat îngăduitor la botezul de apă al unui tânăr „ghiborț” din rândul marinarilor militari - ras, tuns, îmbăiat, cu tot tacâmul -, apoi a dat startul jocurilor marinărești deschise, ca de fiecare dată, de întrecerea bărcilor. Evident, cea mai așteptată și cea mai savurată probă a fost ”porcul la școndru” care presupune mersul în picioare pe o bârnă înclinată și bine unsă cu vaselină, la capătul căreia se află un steag roșu. Cel care ajunge să pună mâna pe steag primește din partea marinarilor un porc. Cel puțin, asta e tradiția. În practică, însă, premiul din acest an nu a fost un purcel viu ca altădată, ci o pușculiță în formă de purcel, în care se afla contravaloarea de piață a unui exemplar de 7-8 kilograme. Doritori să pună mâna pe porc au fost destui, însă anul acesta niciunul n-a reușit efectiv să ajungă la steagul de la capătul școndrului. Ori pentru că a fost pusă o bârnă nouă, ori pentru că era prea înclinată, ori pentru că s-o fi folosit prea multă vaselină, cert este că înotătorilor care și-au încercat norocul le-a fost imposibil să meargă pe ea, toți căzând în apă după primii pași, care mai de care mai haios, spre deplinul amuzament al publicului. În alți ani, unii mai șmecheri se prindeau cu mâinile și picioarele de bârnă și, deși acest truc este împotriva regulamentului, se târau așa până la steguleț, iar organizatorii îi acceptau drept câștigători. Anul acesta au fost vreo doi-trei competitori care au încercat acest truc, însă nici așa nu au putut să înainteze prea mult. A fost aplaudată, totuși, la scenă deschisă, îndârjirea cu care unul dintre concurenți s-a târât cât a putut pe vaselina alunecoasă, înaintând vreo doi metri până, când, epuizat, a renunțat și s-a aruncat în apă. Totuși, pentru că nimeni altul nu a ajuns la fel de departe ca el, i-a fost acordat premiul. A fost primul an în care steagul roșu a rămas la capătul bârnei, iar câștigătorul a fost stabilit strict pe criteriul perseverenței. Se numește Daniel Ciornei, are 19 ani, și e prima dată când participă la acest concurs. La festivitatea de premiere, a fost felicitat de primarul Marian Dragomir, iar pușculița cu premiul i-a fost înmânată de comandantul Flotilei Fluviale, comandorul Marcel Neculae.

În rest, spectatorii s-au amuzat și la vânătoarea de rațe, o probă în care doar înotătorii cei mai buni reușesc să pună mâna pe înaripatele care se mișcă prin apă cu o agilitate greu de egalat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro