Problema a apărut în noaptea de duminică spre luni şi a fost confirmată, luni dimineaţă, de societatea edilitară Apă Canal, care cumpără apă brută de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinătorul staţiei de captare a apei de Dunăre. Pentru că nu a mai primit apă brută de la combinat, Apă Canal nu a mai putut produce apă potabilă şi nici nu i-a putut furniza societăţii Apaterm, controlată tot de municipalitate, apă rece pentru prepararea apei calde. Ca urmare, populaţia din 12 cartiere a rămas şi fără apă rece, şi fără apă caldă.
"Apă Canal aduce la cunoştinţă că debitul scăzut al Dunării şi temperaturile extrem de reduse din ultimele zile au condus la producerea de zai - gheaţă pe cursul fluviului, ceea ce a generat blocarea Prizei Dunăre şi diminuarea debitului de apă brută furnizat de ArcelorMittal către societatea noastră. Prin urmare, Uzina de Apă nr. 2 funcţionează în regim de avarie, iar în cartierele Micro 16, 17, 18, 19, 20 şi 21, Ţiglina l şi ll, Mazepa l şi ll, Centru şi Port a fost sistată alimentarea cu apă potabilă şi cu apă caldă de consum", a anunţat Apă Canal.
Până la ora difuzării acestei ştiri, ArcelorMittal Galaţi nu a emis încă un punct de vedere. Directorul societăţii Apă Canal, Gelu Stan, a declarat, însă, că oficialii companiei siderurgice analizează posibilitatea de a apela la serviciile unei firme de scafandri pentru a verifica dacă staţia de captare a apei de Dunăre are probleme doar din cauza gheţii acumulate la pompe sau sunt şi alţi factori care au contribuit la oprirea ei.
Pentru a-i alimenta pe toţi cei aproape 300.000 de locuitori ai municipiului Galaţi, Apă Canal primeşte apă din două surse: o sursă de suprafaţă (Dunărea) şi o sursă de adâncime (puţuri din judeţul Vrancea). Cu apă de Dunăre îi alimentează pe consumatorii din jumătatea sudică a oraşului, iar cu apă de adâncime - pe cei din jumătatea nordică.