Gala Premiilor Culturale - festin cultural şi muzical | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gala Premiilor Culturale - festin cultural şi muzical

Luni seara, Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti" a găzduit cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor culturale brăilene, prezentată de Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Lucian Sabados, directorul teatrului brăilean, împreună cu secretarul general adjunct din Ministerul Culturii, dr. Luminiţa Constantin.

Decernarea premiilor a debutat cu secţiunea "Administraţie publică", la care Premiul de Excelenţă a revenit Primăriei municipiului. Viceprimarul Doiniţa Ciocan a primit distincţia în numele primarului Aurel Simionescu şi a promis că eforturile de susţinere a culturii vor continua. Premiul de Onoare a fost împărţit între Consiliul Judeţean - pentru iniţiativa de valorificare a experienţei franceze în domeniul protejării valorilor culturale, arhitecturale, urbanistice şi peisagistice ale centrului istoric, Primăria Gradiştea - pentru consecvenţa şi consistenţa sprijinului acordat promovării personalităţii scriitorului Fănuş Neagu, directorul şcolii din Gradiştea, prof. Alina Aramă - pentru iniţierea şi organizarea concursului şcolar dedicat lui Fănuş Neagu şi Primăria comunei Siliştea - pentru implicarea directă în revigorarea şi afirmarea culturii specifice comunei. La această secţiune a fost nominalizată şi Emilena Huiu, de la SUPAFLC, din subordinea Primăriei Brăila, pentru activitatea de reabilitare şi punere în valoare a faţadelor clădirilor din centrul istoric.
La categoria "Instituţii publice" a primit Premiul de Excelenţă Liceul de Artă "Hariclea Darclee"- pentru performanţele obţinute la olimpiadele anul 2013, iar Premiul de Onoare a fost împărţit între: Centrul de Creaţie - pentru iniţierea Festivalului Internaţional de Jazz "Johnny Răducanu", Casa de Cultură a municipiului - pentru activitatea culturală din ultimul trimestru al anului 2013 şi Biblioteca Judeţeană - pentru activităţile educative şi de promovare a patrimoniului cultural. La această categorie a fost nominalizat lt. col. Cristian Gavriliu de la ISU "Dunărea" - pentru calitatea colaborărilor în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil la nivelul judeţului.
La secţiunea "Protejarea monumentelor istorice" Premiul de Excelenţă a fost acordat post-mortem lui Corneliu Pipera, administrator al SC Confort 2000 SRl pentru calitatea deosebită a lucrărilor de restaurare a patrimoniului cultural construit din Brăila, adică Centrul Cultural "Nicăpetre", Ana Aslan nr. 22 - 27, noul sediu al Bibliotecii Judeţene. Premiul de Onoare l-a luat farmacistul Ion Bobaru - pentru succesul efortului de salvare a valorilor arhitecturale, bibliofile, tehnice şi de mobilier tradiţional ale farmaciei "Faltis", iar nominalizarea a revenit arhitectului Iulia Jalbă - pentru calitatea proiectării documentaţiei de reabilitare a imobilului din str. Anghel Saligny nr. 17. La secţiunea "Patrimoniu cultural mobil şi imaterial" Premiul de Excelenţă i-a revenit maestrului Vasile Parizescu, distincţia fiind ridicată de un nepot, Florin Parizescu, Premiul de Onoare s-a împărţit între Ansamblul de dans "Muşeţeanca" din Însurăţei şi Palatul Copiilor Brăila - pentru organizarea concursului "Lină Chiralină", iar nominalizarea a revenit ansamblului "Spicul" din Siliştea.
Premiul de Excelenţă la "Cultură scrisă" l-a luat prof. Maria Cogălniceanu - pentru efortul de promovare a operei lui Panait Istrati, iar cu Premii de Onoare au fost recompensaţi prof. Gheorghe Calotă - pentru organizarea manifestării culturale "Eminesciana", poetul Nicolae Grigore Mărăşanu - pentru apariţiile editoriale din anul 2013, şi prof. Vasile Zbarcea - pentru participarea activă la viaţa culturală a urbei. Aici a fost nominalizată Şcoala "C. S. Aldea" - pentru realizarea concursului de creaţie literară "Ana Blandiana".

Premii de Excelenţă pentru Cătălina Buzoianu, Nicu Alifantis, Vasile Parizescu

La secţiunea arte vizuale s-au acordat două Premii de Onoare, Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu" şi artistului Gheorghe Mosorescu, iar nominalizată a fost Raluca Spătaru. La secţiunea "Teatru, film" au fost premiaţi: Cătălina Buzoianu - Premiu de Excelenţă, care a fost primit prin nepotul său, Ciprian Buzoianu, Liliana Ghiţă şi Zane Jarcu - Premii de Onoare şi Adrian Ştefan - nominalizare. La muzică s-au făcut remarcaţi: Nicu Alifantis - Premiu de Excelenţă, profesorii Maricica şi Ştefan Lupu şi trupa "The Ancestors" - Premii de Onoare. La secţiunea "Mass-media" au primit Premii de Onoare: Universitatea "Constantin Brâncoveanu", drd. Nicoleta Ciacu, şi TV Brăila, managerul general Adam Ferenţ. Nominalizată a fost Liliana Şerban, corespondent pe Brăila pentru Antena 1 şi EST TV.
La categoria "Societate civilă" Premiul de Excelenţă a revenit Clubului "Voltin", iar Premiul de Onoare l-a luat Asociaţia "Cooltura", prin Athena Bondoc, în calitate de preşedinte, pentru proiectul "Descoperă-te în joacă". Referitor la acest proiect, foarte bine primit în rândul tinerilor, Athena Bondoc a explicat că acest premiu o bucură pentru că este o recunoaştere a comunităţii faţă de munca celor implicaţi, în special a copiilor orfani, care au mare nevoie de aceste aprecieri. Asociaţia Artevent, prof. Cornelia Conon şi Şcoala "Anton Pann" au fost nominalizate la aceeaşi categorie, prilej cu care prof. Gina Anton, cea care a ridicat premiul acordat şcolii amintite, a povestit cum s-a produs apropierea dintre ea şi actuala directoare a unităţii de învăţământ.
La secţiunea "Promovarea culturală a Brăilei" Premiul de Excelenţă l-a luat trupa "Antic", cu Premii de Onoare fiind distinşi: David Segal Iancu, preşedintele Comunităţii Evreilor din Brăila şi Asociaţia Culturală "Voces Concordiae", condusă de col. Petrea Gogu. La această categorie a fost nominalizat site-ul brailapebune.net, administrat de Lucian Crestez. La cea de-a XII-a secţiune, "Prietenii culturii brăilene", Premiul de Excelenţă l-a luat Clubul "Rotary", iar Premii de Onoare au luat scriitorul şi umoristul Mihai Frunză şi profesoara Marilena Niculescu.
La final, spectatorii au urmărit spectacolul "Perşii" după Eschil, prezentat de trupa de teatru a Liceului de Arte, clasa a XII-a, îndrumată de prof. Nicoleta Brânzia. Pe parcursul premierilor spectatorii s-au bucurat de câteva intermezzo-uri muzicale susţinute de trupa "Antic" şi Cvintetul de suflători condus de col. Petrea Gogu.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Direcţia pentru Cultură în colaborare cu Primăria Brăila, Teatrul "Maria Filotti", cu sprijinul Clubului "Rotary" Brăila şi Dedal Bahmat SRL Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro