Galaţiul ar vrea apă caldă de la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Galaţiul ar vrea apă caldă de la Brăila

Cazanul de Abur Fierbinte (CAF) al fostei fabrici de căldură, CET SA Brăila, are şansa să nu ajungă la fier vechi. Autorităţile gălăţene au aflat despre disponibilitatea la vânzare a CAF-ului situat la intrare în oraş şi ar vrea să-l cumpere, pentru a-l muta cu totul în oraşul vecin, unde să prepare apa caldă pentru zecile de mii de gălăţeni care, de la 1 aprilie, sunt obligaţi să facă duşuri reci. Primarul Galaţiului, Marius Stan, a declarat recent că a găsit soluţia pentru rezolvarea crizei agentului termic în oraşul de dincolo de Siret: "Prin amabilitatea domnului primar Simionescu (Aurel Simionescu, primarul Brăilei - n.r.), am găsit, mai aproape decât credeam, un CAF pe care ei l-au scos din uz din cauză că au permis, în urmă cu doi ani de zile, debranşarea tuturor cetăţenilor de la sistemul centralizat. Cazanul este în condiţii excepţionale. Am fost împreună cu specialiştii de la CET, l-am văzut, se pliază exact pe condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească CAF-ul pe care noi voiam să îl achiziţionăm pentru punctul din Ţiglina II. Diferenţa este că în loc să investim 1,5 milioane de euro, cum se preconiza, acest CAF, cu tot ce înseamnă pompe şi agregatele complementare, costă maximum 1,2 milioane de lei. Este scos la licitaţie". Edilul gălăţean a mai completat că, din punctul său de vedere, cumpărarea CAF-ului de la Brăila ar fi o investiţie eficientă, întrucât, odată montat, operatorul termic gălăţean ar economisi, în perioada în care va furniza doar apă caldă, aproximativ 80 de milioane de lei. "Vara sunt obligaţi, datorită mărimii cazanelor, de 400 de tone, să încarce cel puţin 150. Necesarul pentru oraş este de maximum 50 de tone. Şi atunci sunt obligaţi să încarce până la 150, acea sută însemnând o pierdere uriaşă pe care şi-au asumat-o de 20 de ani încoace. (...) La Brăila a fost folosit acest cazan de apă fierbinte şi pentru încălzirea oraşului, dar aveau mai puţini abonaţi decât noi", a adăugat Marius Stan.
Contactat telefonic, primarul Aurel Simionescu a confirmat interesul manifestat de autorităţile gălăţene privind CAF-ul celor de la CET Brăila. "Într-o discuţie cu primarul Galaţiului, Marius Stan, i-am prezentat oportunitatea privind achiziţia cazanului pus în funcţiune prin 2008 de către CET, iar dumnealui s-a arătat interesat. Au venit luna aceasta, împreună cu cei de la Electrocentrale - furnizorul de energie termică din Galaţi, să vadă la faţa locului CAF-ul de la noi, să afle parametrii tehnici şi toate detaliile legate de investiţie. Mai departe, este decizia dumnealor", a explicat Simionescu.

CAF-ul a fost scos la vânzare cu 1,11 milioane lei

După declararea falimentului la SC CET SA Brăila - fostul operator termic al oraşului, firma lichidatoare SC "Continvest" a încercat în repetate rânduri vânzarea ca întreg a CAF-ului dat în folosinţă în 2008, în cadrul unei investiţii proprii a CET SA Brăila. De exemplu, la cea mai recentă licitaţie organizată în această primăvară pentru acest obiectiv, preţul de pornire a fost de 1,11 milioane lei, însă nu s-a arătat nici un potenţial cumpărător.
În iunie 2008, CET Brăila a inaugurat cea mai mare investiţie în reabilitarea sistemului de termnoficare realizată din surse proprii: a dat în folosinţă sursa de producere a agentului termic pe timp de vară care a asigurat apa caldă menajeră în sezon pentru toţi consumatorii din oraş. Amplasată la intrarea în oraş, pe şoseaua Viziru, sursa de vară a fost gândită cu dublă funcţie în sensul că, pe timpul sezonului rece, a preluat vârful de consum peste capacitatea de producere a centralei de pe platforma chimică de la kilometrul 10, iar pe timp de vară a preparat apă caldă pentru consumatorii din municipiu.
Sursa de vară este dotată cu un cazan marca "Viessman", având o capacitate de 15 gigacalorii/oră, iar valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la momentul respectiv la aproximativ 7 milioane de lei, cu menţiunea că lucrările au fost realizate în regie proprie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro