Mergi la conţinutul principal

Gabriel Oprea a vorbit, dar n-a spus nimic

La şase zile de la tragicul accident care l-a costat viaţa pe poliţistul Bogdan Gigină, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, a făcut ieri o declaraţie, care nu numai că nu a calmat spiritele, ci le-a inflamat. Referindu-se la speculaţia apărută în presă, că ar fi utilizat ilegal echipajul de însoţire în trafic, Oprea a catalogat-o drept „complet nefondată", precizând că detaliile accidentului din 20 octombrie au fost puse la dispoziţia Parchetului, scrie agerpres.ro.

Nu a ştiut de accident

„În seara zilei de 20 octombrie s-a petrecut o tragedie. Poliţistul Gigină şi-a pierdut viaţa în misiune. (...) Am ales să nu fac declaraţii publice imediat după accident sau înainte de înmormântare din respect pentru familie. Poliţia a făcut publice detalii. Acel comunicat a precizat şi faptul că s-a deschis o anchetă penală. (...) În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate cu cinism", a spus Oprea. El a afirmat că nu a ştiut, în acel moment, că este vorba de un accident.
Referitor la speculaţiile conform cărora în activitatea sa ar fi încălcat legea sau ar fi utilizat dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, Gabriel Oprea a precizat că acestea sunt „complet nefondate".

Ponta a cotit-o

Oprea a vorbit şi s-a dezlănţuit furtuna. Asaltat de presă, premierul Victor Ponta a declarat că, strict politic, ceea ce se întâmplă în cazul vicepremierului Oprea reprezintă o lecţie pentru toţi. „Strict politic cred că e o lecţie foarte bună pentru toţi şi pentru dl Oprea. Îmi aduc aminte că, în fiecare dimineaţă, îl chema Klaus Iohannis să-i spună să rupă coaliţia să-l pună prim-ministru. După aceea, venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne, la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode prin presă. Eh, mai bine... ", a spus Ponta. Întrebat dacă Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a fost la MAI, Ponta a spus: „Bineînţeles, înainte de moţiunea de cenzură".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu vrea să politizeze cazul poliţistului Gigină, afirmând că întrebarea despre demiterea lui Oprea trebuie să-i fie adresată lui Ponta. „Şi eu am acelaşi punct de vedere pe care l-a avut şi domnul Oprea, nimeni nu e mai presus de lege şi noi nu vrem să susţinem pe nimeni dacă cineva se va dovedi în urma anchetei că are o vină. Al doilea aspect este unul legat de onoare. Din câte l-am văzut pe domnul Gabriel Oprea în ultima perioadă, eu ştiu şi a şi spus că este un om de onoare", a precizat Dragnea. Întrebat când avea nevoie de coloană oficială în calitate de vicepremier, Dragnea a spus: „Niciodată, că nu am folosit-o".

Ponta, chemat să dea explicaţii

Pe acest fundal, copreşedinţii liberalilor, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu au anunţat că PNL va depune o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, la Senat. Alina Gorghiu a susţinut că grupul PNL din Camera Deputaţilor va lua în discuţie propunerea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul ministrului de Interne, audierea acestuia în Comisia de abuzuri şi lămurirea situaţiei săptămâna viitoare, în plenul Camerei, de către premierul Victor Ponta la „Ora Guvernului".
„În acest moment ştim că nu există urmărire penală împotriva dl Oprea, motiv pentru care urmărirea fiind in rem nu văd de ce nu se poate propune o comisie de anchetă pentru a putea analiza toate aspectele care ţin de abuzul în funcţie, abuzul în putere referitoare la acest accident asupra căruia nu vrea nimeni să dea din partea Guvernului lămuriri. Va fi de asemenea o propunere de audiere a acestui ministru în faţa comisiei care cercetează abuzurile", a arăat Gorghiu.
Ea a subliniat că, în opinia PNL singura declaraţie acceptabilă pe care Oprea putea să o facă era legată de demisia sa. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat, pe de altă parte, că „deplasarea miniştrilor din Cabinetul Ponta a cam devenit o regulă. Ei utilizează coloană aproape în mod firesc. (...) Aşteptăm să ne spună dl Ponta foarte clar de ce a tolerat aceste abuzuri comise de miniştri din subordinea domniei sale", a afirmat Orban.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro