Anul trecut, Gabriel Comănescu a fost singurul reprezentant al secţiei de dirt track de la CSM Brăila care a cucerit două medalii de aur, una în campionatul intern cea de-a doua în confruntarea internaţională, performanţă care nu este la îndemâna oricui. A fost cel de-al patrulea titlu naţional consecutiv obţinut de brăilean în competiţiile juniorilor. Comănescu are însă în palmares în 2014 şi un loc trei la una dintre etapele seniorilor. După Eugen Botezatu, Stelian Postolache şi Alexandru Toma, sportivi care au semnat pagini glorioase în istoria dirt track-ului brăilean, Gabriel Comănescu este noua stea a acestei discipline sportive de la CSM Brăila dar şi din România.
Sportivul anului la secţia de dirt track, Gabriel Comănescu a vorbit la cumpăna dintre ani despre performanţele din 2014 dar şi despre obiectivele din sezonul competiţional care va urma.
- Cum ai caracteriza sezonul competiţional recent încheiat ?
- Unul foarte bun, mi-am adăugat în palmares un titlu de campion naţional şi unul de campion internaţional de juniori. Iar de data aceasta a trebuit să mă bat pentru medalia internaţională de aur cu doi bulgari iar unule dintre ei, Hristo Hristov este un alergător valoros, cu experienţă care participă an de an la multe concursuri internaţionale. Dar am şi un loc trei la o etapă de seniori la Brăila, unde concurenţa este cu totul alta.
- După acea realizare de ce nu ai continuat să participi la seniori ?
- Din păcate am avut un singur motor şi nu am vrut să risc. Obiectivele mele pentru 2014 au fost cele două titluri la juniori şi le-am cucerit. Pe plan naţional a fost cel de-al patrulea titlu consecutiv.
Prima medalie de aur după un an de pregătire
- Cine ţi-a îndreptat paşii spre dirt track ?
- Eu singur am luat această decizie. Mergeam cu motoscuterul dar acest tip de activitate nu mă mai satisfăcea, îmi doream mai mult. Aşa că la 15 ani am mers la stadionul Municipal şi am început antrenamentele la dirt track. După un an de zile am ieşit campion naţional şi de atunci mi-am menţinut această poziţie în ierarhia juniorilor. Acum, la 20 de ani, văd altfel lucrurile şi firesc şi obiectivele mele sunt din ce în ce mai îndrăzneţe.
- Este ceva care totuşi te-a dezamăgit în această perioadă ?
- Regret că nu am putut participa la europenele din Franţa din 2013. România nu a trimis atunci reprezentanţi la Campionatele Europene şi a fost exclusă un an din competiţiile internaţionale. Dar din 2015 putem din nou să ne aliniem la startul concursurilor continentale. Pentru noul sezon competiţional am început deja să mă pregătesc la sală sub îndrumarea unui fost campion de culturism, Emil Giurgiu.
- Unde se va desfăşura Campionatul European ?
- În 2015, europenele vor avea loc în Ungaria, iar eu voi porni din etapa semifinală. Sper ca având ajutorul prim-vicepreşedintelui FRM, Nicu Niţă, al directorului CSM Brăila, Marian Neta, cei cărora le mulţumesc pe această cale pentru sprijinul acordat în 2014, să pot ajunge în Ungaria.
- Dacă federaţia nu-ţi va acorda spijinul de care ai nevoie ce vei face ?
- De data aceasta nu voi mai rata şansa de a participa la europene. Părinţii mi-au promis că vor face toate eforturile pentru a mă ajuta să ajung la competiţia continentală.
"La CSM Brăila am învăţat tainele dirt track-ului aici vreau să realizez marea performanţă"
- Ai fost la CSTA Bucureşti, de ce ai revenit la Brăila, poate acolo erau alte posibilităţi de finanţare ?
- Pentru brăileni m-am întors. Nici nu vă puteţi închipui ce simte un sportiv atunci când este susţinut din tribună de câteva mii de spectatori. Este un sentiment unic pe care l-am trăit numai la Brăila. La CSM Brăila am învăţat tainele dirt track-ului aici vreau să realizez marea performanţă Şi încă un lucru foarte important de ştiut, prim-vicepreşedintele FRM Nicu Niţă este cel care a menţinut vie disciplina sportivă dirt track în România. Sper că având sprijinul său să pot avea şi cel de-al doilea motor şi atunci rezultatele vor fi mult mai bune.
- În afară de performanţele sportive ce-ţi mai doreşti să realizezi în viaţă ?
- Să termin facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Galaţi, unde sunt deja anul al doilea şi apoi să urmez cursurile şcolii de antrenori. Dar deocamdată sunt sportiv. La 20 de ani visezi frumos. Eu vreau să devin numărul unu la seniori în România şi să particip la cât mai multe competiţii internaţionale, cu rezultate bune evident la fiecare dintre ele. Vreau să păşesc pe urmele celor care au semnat pagini importante în istoria dirt track-ului brăilean, Eugen Botezatu, Stelian Postolache şi Alexandru Toma.