• la mijloc a fost un litigiu cu administratorul judiciar al uzinei brăilene, care ceruse onorariul de succes de 1 milion de lei • într-un final, instanţa i-a respins cererea • “Laminorul” şi-a continuat de la intrarea în insolvenţă (2013) activitatea de producţie şi a reuşit să-şi reducă substanţial pierderile, la puţin peste 2 milioane lei în 2016
Planul de reorganizare gândit de creditorul principal al companiei brăilene, în sensul fuziunii prin absorbţie cu “Ductil Steel” Buzău, aprobat de ceilalţi creditori şi de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă, a suferit amânări peste amânări din cauza unui litigiu cu administratorul judiciar al SC “Laminorul” SA. Potrivit celui mai recent raport către Bursa de Valori Bucureşti, în martie 2016, Administratorul Judiciar Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL Bucureşti a formulat o cerere de plată a onorariului de succes în cuantum de 1 milion de lei, “deşi plata acestui onorariu este condiţionată de realizarea măsurilor prevăzute în Planul de reorganizare privind valorificarea de bunuri din patrimoniul societăţii”. În iunie anul trecut, Tribunalul Brăila a respins ca nefondată cererea de plată, iar în octombrie acelaşi an Curtea de Apel Galaţi a tranşat definitiv litigiul în sensul că din nou a fost respinsă cererea respectivă. “Astfel, întârzierile în implementarea măsurilor de reorganizare stabilite în Planul de reorganizare, în primul rând privind vânzarea de active prevăzută ca principală sursă de finanţare pentru plata creditorilor în conformitate cu programul de plăţi, au impus prelungirea şi modificarea planului de reorganizare”, se punctează în raportul citat. Într-un final, programul a fost prelungit cu 12 luni, adică până la data 10 decembrie 2018, fiind rescadenţate şi plăţile către creditorii garantaţi.
Reamintim că SC “Laminorul” SA Brăila, va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului, ca urmare a unei proceduri de fuziune prin absorbţie cu “Ductil Steel” - Buzău, societate membră a aceluiaşi grup condus de “Nikarom Invest”, urmaşul ruşilor de la “Mechel”. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va continua activitatea de producţie pentru latul cu bulb, un profil căutat în special de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema intrării în faliment, întrucât “Laminorul” este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. În paralel cu focusarea activităţii companiei brăilene pe această nişă de piaţă, se urmăreşte lichidarea parţială a bunurilor din averea debitoarei, inclusiv proprietăţi imobiliare, banii obţinuţi astfel mergând spre stingerea pretenţiilor creditorilor. Programul de reorganizare a unităţii aflată în insolvenţă din martie 2013, a fost aprobat de către creditorii uzinei în frunte cu “Silnef” Braşov, principalul creditor al “Laminorul”.
Potrivit datelor de bilanţ, anul trecut “Laminorul” a avut o cifră de afaceri de 18,7 milioane de lei (23,3 milioane în 2015), rezultatul final al exerciţiului fiind o pierdere de puţin peste 2 milioane de lei, în accentuată scădere faţă de 2015 când pierderea anunţată era de 7,4 milioane de lei. Compania a avut anul trecut un număr mediu de 241 salariaţi, în uşoară creştere comparativ cu 2015 (234 salariaţi).