• omul de afaceri şi preşedinte al Camerei de Comerţ Brăila spune că “Ordonanţa part-time” va scoate totuşi la lumină zona de “muncă la gri”
Mediul de afaceri brăilean priveşte “Ordonanţa part-time” ca pe o măsură benefică menită să închidă o portiţă de scăpare pe care unii patroni o folosesc pentru a masca munca la negru. După cum se cunoaşte, Guvernul a stabilit, săptămâna trecută, printr-un OUG, unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord. Excepţie de la noua regulă fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Cum la nivel naţional, una dintre cele mai mari confederaţii sindicale, “Cartel Alfa” a criticat dur “OUG part-time”, arătând că “pune o presiune suplimentară asupra angajatorilor de bună credinţă, care pot avea o nevoie reală de personal angajat cu timp parţial, crescându-le costurile nejustificat, iar, pe de altă parte, prejudiciază interesele salariatului, care nu va beneficia la pensie de aceste contribuţii suplimentare plătite de angajator”, reporterii “Obiectiv” au dorit să afle şi un punct de vedere al mediului de afaceri local cu privire la noua măsură. “Dorinţa de a avea un trai mai bun nu trebuie supraimpozitată, dar mi-e greu să cred că o persoană poate supravieţui exclusiv dintr-un part-time de, să zicem, 2 ore. Este posibil ca, de fapt, în spatele acestui aranjament să se ascundă o mică evaziune fiscală şi de aceea cred că este binevenită măsura calculării obligaţiilor fiscale de natură salarială la nivel full-time pentru un job part-time cu excepţiile pe care Executivul le-a stabilit, elevi, studenţi, pensionari, ori salariaţi care muncesc suplimentar. Practic, ce înseamnă acest part-time? Este un venit în plus pentru, să zicem, un contabil, ospătar, bucătar, ori barman şi lista poate continua, care au contract de muncă la normă întreagă şi care, pentru a-şi spori veniturile, aleg să muncească în plus în regim part-time şi la alţi angajatori. Nu este nimic rău în asta, iar Executivul a intuit bine acest fenomen. Dar dacă vorbim despre o persoană care are doar un job part-time, nimic altceva, mi-e teamă că acolo este o problemă. Cred totuşi că ordonanţa în discuţie vine să o rezolve şi practic să scoată la lumină şi să aducă în sfera fiscalizării, o zonă de «muncă la gri»“, ne-a declarat preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea.
Reamintim că în textul “Ordonanţei part-time” sunt detaliate cazurile care constituie excepţie de la noua regulă. Concret, este vorba despre elevi sau studenţi cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi, pensionarii pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepţia celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi ori statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii. De asemenea, scapă de obligativitatea de a plăti asigurări sociale la nivel full-time şi persoanele care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.
De precizat că la nivelul judeţului Brăila, cea mai recentă statistică privind numărul de salariaţi indica un efectiv de aproape 70.000, în timp ce numărul contractelor cu timp parţial de muncă se ridică undeva la aproximativ 13.000.