Furt din locuinţă, pus în scenă de poliţişti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Furt din locuinţă, pus în scenă de poliţişti

Chiar de Ziua Poliţiei, pe 25 martie, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila s-au "luptat" cu hoţii. A fost pus în scenă un furt din locuinţă, participanţi direcţi la eveniment fiind chiar elevii invitaţi la sediu, la Ziua Porţilor Deschise, pentru a afla ce înseamnă munca de poliţişt. Cei mici au fost impresionaţi de activitatea oamenilor legii, mai ales că au văzut cum se iau probele, cum se audiază martorii şi cum sunt prinşi infractorii. Cel mai palpitant moment a fost cel al apariţiei mascaţilor.
"Spectacolul" s-a adresat elevilor din clasele primare şi gimnaziale ale unităţilor de învăţământ din municipiu şi a avut drept scop apropierea poliţiştilor de copii, promovarea profesiei de poliţist şi transmiterea de informaţii privind relaţionarea cetăţenilor cu poliţia, în situaţia unei infracţiuni. Evenimentul a fost deschis de conducerea IPJ Brăila, care a prezentat semnificaţia Zilei de 25 Martie, pentru instituţia poliţiei, şi a indicat pe scurt ceea ce urmează ca invitaţii să vizioneze.
În cadrul scenariului regizat de poliţişti s-a explicat modul complex de intervenţie în cazul sesizării unei infracţiuni, acum fiind vorba despre un furt din locuinţă. Astfel, copiii au putut urmări cum, printr-o fereastră lăsată deschisă, "hoţii" au pătruns în locuinţa victimei şi au luat lucrurile de valoare găsite aici: un laptop, o tabletă, un smartphone şi multe bijuterii. Revenită acasă, "victima", interpretată tot de o poliţistă, a constatat speriată că locuinţa este răvăşită. După ce şi-a sunat soţul, să se asigure că acesta nu a fost între timp acasă, a sunat la poliţie pentru a sesiza infracţiunea. Copiii au ajutat-o pe "victimă" să afle numărul de la poliţie, când aceasta a spus că nu ştie unde să sune. Cei mici au strigat în cor: "numărul 112".

Poliţişti criminalişti au venit la locuinţa prădată de hoţi

Echipa de intervenţie, formată din poliţişti criminalişti şi de investigaţii criminale, a ajuns în scurt timp la locuinţa "victimei". A fost începută cercetarea infracţiunii în vederea identificării cât mai multor elemente care să ducă la prinderea autorilor.Toate momentele cercetării la faţa locului au fost explicate copiilor de un povestitor (criminalist). Copiii au fost antrenaţi în discuţie, fiind "martorii oculari" ai infracţiunii. "Pe rând, cei care au observat semnalmentele, îmbrăcămintea celor veniţi la furat sau alte particularităţi au prezentat poliţiştilor date importante pentru ca ancheta să se desfăşoare rapid", a precizat scms. Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila. Elevii s-au dovedit a fi buni observatori, astfel că le-au spus anchetatorilor cum erau îmbrăcaţi "hoţii", cam ce înălţime aveau, ce haine purtau şi în ce direcţie au fugit. La scurt timp, cei doi falşi infractori au fost aduşi de mascaţi şi luaţi la întrebări cu privire la fapta comisă. Evident, cum se întâmplă şi în realitate, hoţii au spus că sunt nevinovaţi. Probele şi martorii audiaţi au arătat clar că ei au fost autorii.
După "spectacol", poliţiştii le-au oferit sfaturi utile celor mici, tocmai pentru a-i ajuta să se ferească de infractori. În primul rând, ei au fost atenţionaţi să nu deschidă uşa necunoscuţilor. La finalul activităţii, copiii au avut iniţiativa de a le cânta poliţiştilor "Mulţi ani trăiască!".
Cu ocazia acţiunii de vineri, poliţiştii au lansat, în mijlocul invitaţilor şi a reprezentanţilor mass-media, Campania de prevenire a furturilor din locuinţe "Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt!". Campania este derulată la nivel naţional, în perioada martie-august 2016, având drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţi de prevenire a furturilor din locuinţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro