Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Furnizarea energiei termice este un serviciu public pe care sintem obligati sa il furnizam populatiei, la un pret scazut si la o calitate superioara"

Ieri, s-au intilnit la Braila primarii din 13 orase din zona Moldovei, precum si conducatorii operatorilor sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica din zona respectiva, intilnire organizata de Ministerul Administratiei si Internelor prin Directia Generala Servicii de Interes General si Parteneriat cu Asociatiile Alesilor Locali, in parteneriat cu organizatia "COGEN Romania". La intilnire a fost prezent Nicolae Opris, presedintele ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), precum si reprezentanti din partea ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala) , ANRGN (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale), ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei) si ai organizatiei de profil "Cogen Romania".
Asa cum a explicat ministrul secretar de stat Mircea Nicu Toader, prezent la aceasta reuniune, tema discutiilor - "Sistemele centralizate de alimentare cu energie termica - prezent si perspective in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana" - a fost aleasa in contextul in care, recent, a fost creat un cadru legislativ in domeniul energiei termice si a fost lansat un program multianual pentru promovarea eficientei energetice. "Aceste intilniri pe zone sint organizate cu scopul de a gasi solutii la urmatoarea problema: furnizarea energiei termice este un serviciu public pe care sitem obligati sa il furnizam populatiei insa la un pret scazut si la o calitate superioara. In ultimii ani, rezolvarea problemei termoficarii a trenat, s-au incercat solutii ineficiente, dar vine momentul 2007 cind subventiile vor fi eliminate, (...) si se impune abordarea discutiilor prin prisma urmatoarelor puncte de interes: sisteme de distributie si centrale termice invechite si ineficiente, precum si sistemul deficitar de colectare a contravalorii energiei termice furnizata", a punctat oficialul ministerial. De asemenea, Toader a subliniat ca solutia aplicata de "CET" Braila in ceea ce priveste contorizarea individuala a apartamentelor, este foarte buna si ca a prezentat-o si premierului cu propunerea extinderii aplicarii acesteia la nivel national. "Recunosc ca nu demult am fost sustinator al unei solutii demonstrate in prezent ca fiind ineficienta: montarea de centrale individuale. Acum resimt greseala pe pielea mea, avind acasa montata o astfel de centrala, cind platesc o factura la gaz de peste 10 milioane lunar" a mai spus Mircea Nicu Toader. La rindul sau, primarul Constantin Cibu a punctat ca are convingerea ca proprietarii de apartamente care au montate centrale murale vor reveni la sistemul centralizat de termoficare doar daca furnizorul de energie termica reuseste sa-i convinga ca energia termica pe care o cumpara in sistem centralizat este mai ieftina decit cea pe care o produce singur cu centrala murala.
Dupa finalizarea discutiilor, participantii au fost condusi la unul dintre blocurile din oras la care a fost aplicata solutia "CET" Braila in ceea ce priveste contorizarea individuala la nivel de apartament.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii