Funeriu se aşteaptă la noi procese ale profesorilor cu primăriile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Funeriu se aşteaptă la noi procese ale profesorilor cu primăriile

Funeriu a precizat că legea privind salarizarea profesorilor pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea este o lege de aplicare a Legii salarizării unitare şi conţine pentru fiecare funcţie didactică nivelul salarizării şi modul de calcul al salariului. "Pentru majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice din România, salariile vor fi identice cu cele puse în plată din primele luni ale acestui an. Toate cadrele didactice vor avea, pentru aceeaşi muncă, acelaşi nivel de salarizare", a declarat Funeriu. Acesta a precizat că noua lege va pune capăt proceselor care aveau ca obiect salariile cadrelor didactice deoarece aceste procese au fost provocate de ordonanţe de urgenţă prin care erau prorogate termenele de aplicare a Legii 221/2008 prin care au fost majorate salariile profesorilor cu 50%.

De asemenea, Guvernul aşteaptă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la recursul în interesul legii formulat de către procurorul general care a semnalat faptul că deciziile tribunalelor pe speţe similare au fost diferite. Decizia la recurs va face ca, pe viitor, în cazul unor procese asemănătoare, sentinţele să fie aceleaşi.

"După decizia ÎCCJ, pot exista noi procese", a spus Funeriu

"Opinia procurorul general este că ar trebui să se meargă pe Legea 221 până la data de 31 decembrie 2009, opinie care se desprinde ca opinie majoritară a instanţelor. Când va exista decizia ÎCCJ, vor începe discuţiile de unificare pe trecut, pentru că oricine va da în judecată după acea decizie, pentru o anumită perioadă, va trebui să se raporteze la decizia Înaltei Curţi. După decizia ÎCCJ, pot exista noi procese. Decizia Înaltei Curţi este valabilă pentru noile procese de acum înainte", a explicat Funeriu.

Răspunsul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie depinde şi de modul în care va fi făcută eşalonarea plăţilor pentru profesorii care au câştigat. "Deciziile pot fi puse în plată, aşa cum sunt prevăzute în sentinţe, din 2012 încolo, în mod eşalonat. După ce vom avea răspunsul de la ÎCCJ la recursul procurorului general, vom discuta eşalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un răspuns indicat sentinţelor pentru toată lumea. Apoi vom vedea cum va fi făcută eşalonarea, în funcţie de modul în care va fi unificarea", a precizat ministrul Educaţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro